*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Nyheder skal sorteres grundigt

Væk med det overflødige.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

Det er vigtigt at sortere i dagens nyheder; ”hakkelse fra døgnets rejsestald”, som man tidligere poetisk udtrykte sig om journalistikkens produkter. Det er en forudsætning, hvis man vil overleve som et optimistisk menneske. Og hvem vil ikke gerne det? Det betyder et bedre og længere liv, har talrige undersøgelser vist. Det tror vi selvfølgelig gerne på. Men jeg har brug for en kritisk sorteringsevne, hvis jeg vil bevare det optimistiske sind, som jeg ynder at tillægge mig selv. Nice to know – need to know.

Twitter, der lidt ironisk betyder kvidren, har udviklet sig til den foretrukne kommunikationskanal for verdens regeringsledere. De kvidrer meget, specielt Trump. Forståeligt nok. Det går lynhurtigt, og der kræves maksimalt 140 anslag. Ikke den store oratoriske udfordring. Det er til at overskue.

Konsekvensen er mere problematisk. Twitter kan rumme alt lige fra krigstrusler til tilbud om katastrofehjælp. Måske skulle kulturministeren overveje en katastrofekanal i de kommende medieforhandlinger. Der er stof i rigelige mængder, internationalt som nationalt og lokalt.

Et udvalg af morgenmenuen fra nyhedsmedierne den 20. september i tilfældig orden og af forskellig betydning: ”Kraftigt jordskælv i Mexico: Over 140 har mistet livet.” ”Trump: Vi ødelægger Nordkorea, hvis vi trues.” ”Flugtbilist stak af fra politiet med 180 km i timen.” ”Terrorsigtet i London efter lørdagens bombeangreb.” ”Flygtede rohingyaer: Aung San Suu Kyi lyver.” ”Hver 10. bilist læser sms bag rattet.”

Det kræver tyk hud ikke at blive påvirket af den enorme mængde katastrofehistorier om krig, forfølgelse, naturkatastrofer og menneskelig dårskab, som vi dagligt får serveret. Katastrofer, store som små, på stribe.

Tre kategori 5-orkaner på mindre end tre uger flår i de nord- og mellemamerikanske kyster. Det er en rekord, der bekymrer både klimaforskere og almindelige mennesker. Det er første gang siden 2005, at der samme år er dannet to eller flere kategori 5-orkaner i Atlanterhavet og Caribien, hvor ”vores vejr” kommer fra. Orkanen Harvey slog til i slutningen af august, og den blev betegnet som en ”livstruende storm.” Vindstyrkerne fejede alt omkuld, og efterfølgende lukkede himlen op for sluserne med 8-10 cm styrtregn i timen. Harvey blev knockoutet af Irma. Orkanen Irma slog orkanen Harvey i styrke. Med 229 km/t. – det svarer til 63 m/sek. – slog Irma til med stød, der væltede alt. I Danmark er det kraftigste vindstød målt til 53,5 m/sek., som blev målt under stormen Allan, som buldrede over landet i 2013. Med måske upassende overdrivelse kunne man kalde den danske rekord en mild brise sammenlignet med de orkaner, der efterlader sig død og ødelæggelse, hvor de går i land.

Orkanen Maria, der netop nu (uge 38) buldrer gennem Caribien som en kategori 5-orkan, har skrevet sig ind i orkanhistorien som den, der har udviklet sig voldsomst på kortest tid. Fra Maria blev registreret som et tropisk lavtryk lørdag den 16. september klokken 20 dansk tid, gik der kun 52 timer og 45 minutter, før den af National Hurricane Center tirsdag klokken 01.45 blev katalogiseret som en kategori 5-orkan.

Historisk er det kun sket seks gange tidligere, at så mange orkaner har raseret på så kort tid. 2005 og 2017 er betegnet som katastrofeår, hvor der var to eller flere orkaner, som raserede store landområder på kort tid med efterfølgende kaostilstand og dermed risiko for politisk, økonomisk og social ustabilitet. Klimaproblemer?

Præsident Trump har tweetet sin medfølelse og et økonomisk tilskud til opbygningen af Texas, og statsminister Løkke Rasmussen har tweetet økonomisk støtte til det tidligere Dansk Vestindien. 140 anslag er hurtigt overstået.

Nice to know – need to know?

Facebook serverede en usædvanlig pressemeddelelse den 19. september kl. 18.34 udsendt af Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi: »Døm ikke, før fakta er på plads.«

Den digitale domstol er en trussel mod retsstaten, erklærer professorer, der har vurderet et Facebook-opslag, der blev delt 500 gange og udløste en mængde forargede kommentarer, inden det blev fjernet.

Baggrunden for den alarmerende pressemeddelelse er et viralt Facebook-opslag , som med video udpeger en mand, der beskyldes for i en Fakta-butik i Nakskov at have seksuelt forulempet en mindreårig pige.

Opslaget indeholdt et opråb til politiet om at rubbe sig med opklaringen. Sådanne opslag kan være med til at udhule retsstaten, mener professor Thomas Ploug, der bl.a. beskæftiger sig med it-etik.

»Det er simpelthen så vigtigt, at vi alle forstår, hvad der er på spil. Det er et angreb på retsstaten og alles tryghed,« udtaler han (DR 20/9). Det er politiet og domstolene, der skal afgøre skyldsspørgsmål, ikke den offentlige mening, understreger han. Følelser er letantændelige og eksplosive, og det kan være katastrofalt, hvad de forårsager.

»Folkedomstolen kan hurtigt komme til at svinge sablen meget kraftigt over noget, der ikke har noget på sig, eller er unuanceret.« udtaler Vincent F. Hendricks, professor og leder af Center for Information og Boblestudier (DR 20/9).

Politiets pressemeddelelse er en advarsel om ikke at dele historier ukritisk og videregive andenhåndsberetninger, der ingen sandhedsværdi har. Sladder kunne man også kalde det. Tro og viden er to vidt forskellige ting.

Nice to know – need to know.

I aften, den 24. september, er der premiere på DR’s dramaserie ”Herrens veje” … er uransagelige, føjer man næsten automatisk til. Det bliver spændende, om DR og skuespillerne holder, hvad de har lovet – ingen mumlen!

Nice to know – need to know?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Sociale medier skal tvinges til ansvar
Kasper Sand Kjær, formand for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd
I første halvdel af 2018 skal regeringen forhandle nyt medieforlig.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 7,5 procent er virkeligheden, Anders Samuelsen

Siddik Lausten
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd?

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her