*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Én festdag, 365 kampdage

Copenhagen Pride – er en symbolsk festdag, men kampen for LGBT-personers rettigheder er langtfra vundet. Forandringer skal skabes hver dag året rundt.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

I Danmark betragter vi ofte os selv som et paradis for LGBT-personer: Vi er seksuelt frigjorte, to personer af samme køn har retten til at gifte sig – ikke blot på rådhuset, men også i kirken – og hver sommer fejrer vi herlighederne med årets pride, hvor vi bor. Priden, i henholdsvis København, Aarhus og Aalborg, er blevet et symbol, en offentlig begivenhed og en festdag, men priden er først og fremmest en markering af en kamp for os. Den kamp, som mange LGBT-personer kæmper hver dag for lige rettigheder og anerkendelse. At der i år er skærpet sikkerhedsopbud i forbindelse med Copenhagen Pride, viser med tydelighed, at LGBT-personer stadig er jaget vildt. Det er ikke en dans på pailletter og paradevogne at være LGBT-person i dagens Danmark.

I LGBT Danmark arbejder vi for bøssers, lesbiskes, biseksuelles og transpersoners politiske, sociale og kulturelle ligestilling på alle niveauer af samfundet. I dagens anledning følger en række ønsker og drømme om et bedre samfund for LGBT-personer.

Som LGBT-personer drømmer vi om et samfund, hvor vi ikke skal springe ud hver eneste dag i mødet med mennesker og systemer. Når man fortæller, at man er kæreste med en af samme køn, møder man ofte grænseoverskridende og ublu spørgsmål om sit sexliv eller til, hvem der er manden og kvinden i forholdet. Biseksuelle mødes med kommentarer om, at det jo også udvider ens muligheder på datingmarkedet at spille på begge hold. Og transpersoner mødes med manglende forståelse for, at kønsidentitet ikke hænger sammen med seksuel orientering. Vi ønsker et samfund, der er mere åbent over for forskellige seksuelle præferencer og kønsidentiteter, hvor man ikke bliver mødt med fordomme og diskrimination, når man lever på en anden måde end normen.

Det er ikke en dans på pailletter og paradevogne at være LGBT-person i dagens Danmark.

Som LGBT-personer drømmer vi om et arbejdsmarked, hvor man kan være åben og ærlig om sit liv. Et arbejdsmarked, hvor man frit kan tale om sin partner af samme køn uden at blive behandlet anderledes end sine heteroseksuelle kolleger. Et arbejdsmarked, hvor man kan fortælle, at man identificerer sig som mand eller kvinde eller ikke identificerer sig som nogen af delene, uden at møde skepsis, fordomme eller detaljerede spørgsmål om, hvorvidt man er i behandling, eller hvorvidt man er seksuelt tiltrukket af det ene eller det andet køn. I dag skjuler knap halvdelen af LGBT-personer deres kønsidentitet og seksuelle orientering, når de går på job. Arbejdsgiver og tillidsfolk skal klædes bedre på til at skabe en arbejdsplads, hvor der ikke skeles til seksuel orientering, kønsidentitet eller kønsudtryk. Derfor har LGBT Danmark lanceret programmet ”Empatisk Arbejdsmarked” med en lang række værktøjer. Vi ønsker, at ledelse og medarbejdere er med til at tage ansvar for at skabe et rummeligt og rart arbejdsmiljø for alle.

Som LGBT-personer drømmer vi om en medieverden, der ikke reproducerer stereotype opfattelser af køn og seksualitet. LGBT-personer er ikke kun promiskuøse biseksuelle, der vil i seng med de fleste, flamboyante bøsser med charmeklud og en stor interesse for mode som i Sex and The City eller hårdkogte og liderlige kvinder i fængslet som i Orange is the New Black; LGBT skal ikke reduceres til et morsomt indslag. Vi drømmer om bøger, film og tv-serier med nuancerede LGBT-karakterer, som vi for eksempel så det med Isak og Even i den norske ungdomsserie Skam. Her fik deres seksuelle orientering kun lov til at udgøre en del af deres identitet i stedet for at overskygge alt andet.

Som LGBT-personer ønsker vi et uddannelsessystem, der har en mere nuanceret tilgang til køn og seksualitet, end vi ser i dag – ikke mindst i seksualundervisningen. Vi ønsker et uddannelsessystem, der fordomsfrit forholder sig til andre seksualiteter og kønsidentiteter end heteroseksuelle og ciskønnede. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede døjer dobbelt så meget med selvmordstanker, som heteroseksuelle unge og gør fire gange så mange forsøg på selvmord. Disse unge føler sig oftere ensomme, og de bliver hyppigere udsat for diskrimination og trusler. Derfor ønsker vi, at alle unge får den undervisning og oplysning, de har brug for og ret til, så de kan få svar på spørgsmål om risici, beskyttelse og alt, hvad der vedkommer seksualitet, køn og kærlighed, på lige fod med deres klassekammerater. Og vi drømmer om, at LGBT-perspektiver inddrages i undervisningen, så vi kan forebygge mobning og diskrimination.

Som LGBT-personer ønsker vi at skabe en forandring i den måde, vi bliver opfattet i hverdagen. Vi vil gerne kunne klæde om og bade efter sportsaktiviteter uden at blive mødt med heteroseksuelles frygt for, at vi vil i seng med alle andre i omklædningsrummet. Og vi vil gerne kunne benytte omklædnings- og toiletfaciliteter som det køn, vi identificerer os som, uden at blive mødt med skæve blikke og ubehagelige kommentarer. LGBT-personer støder ofte på fordomme og stereotype opfattelser. Vi drømmer om at blive set som mere end vores seksualitet eller kønsidentitet.

Som LGBT-personer ønsker vi et sundhedsvæsen, hvor vi bliver mødt med respekt og ikke mistro, et system, som ikke møder alle med en forventning om, at de er heteroseksuelle og ciskønnede. Når man møder op hos lægen eller på hospitalet med et sygt barn, er forventningen altid, at det er mor og far, der er med – selvom det lige så godt kunne være mor og mor eller far og far. Vi ønsker, at transpersoner får adgang til behandling i sundhedsvæsenet på lige fod med alle andre. For eksempel skal transkønnede gennem en psykiatrisk udredning for at kunne få brystforstørrende eller brystformindskende operation, hvor det for andre bare er et frit valg. Vi drømmer om et system, hvor de fagprofessionelle har tilstrækkelig viden, og hvor vi ikke skal forklare – eller retfærdiggøre – vores seksualitet og vores kønsidentitet. Derfor ønsker vi, at undervisning i LGBT-kompetencer bliver en integreret og større del af alle sundhedsuddannelser. På denne måde kan nyuddannede sundhedsprofessionelle medvirke til at forme kulturen på de institutioner, hvor de får arbejde.

Som LGBT-personer drømmer vi om et mere sikkert natteliv, hvor man kan holde sin partner i hånden eller kysse på gaden uden at skulle frygte hadforbrydelser i form af fysiske, psykiske og verbale overfald. Vi ønsker et retssystem, der tager hadforbrydelser alvorligt. Når man anmelder en klar hadforbrydelse, sker det desværre alt for tit, at der bliver sået tvivl om, hvorvidt episoden kan betegnes som en hadforbrydelse. Vi ønsker, at personalet på landets skadestuer har tilstrækkelig viden om hadforbrydelser og LGBT-området og er klædt på til at håndtere situationen og tilbyde den rigtige behandling.

Som LGBT-personer drømmer vi om at kunne rejse frit ud i verden uden at skulle google LGBT-forhold i de lande, vi planlægger at besøge, og uden at skulle forklare hvorfor man har bestilt et dobbeltværelse til sig selv og sin ”ven”. I store dele af verden udsættes LGBT’er for voldtægter, mord, æreskrænkende behandling, hadkampagner, m.v. Situationen er ofte særligt alvorlig i de mange lande, hvor staten direkte sanktionerer menneskerettighedskrænkelserne – homoseksualitet er kriminaliseret i 71 lande og straffes med døden i seks.

Copenhagen Pride er en velkommen festdag, og det er en fornøjelse at se, at så mange ønsker at deltage – og deltagertallet stiger år for år. Priden er dog også en markering af, at LGBT-personer – også her i vores lille danske ”smørhul” – hver dag kæmper for rettigheder og anerkendelse. Den kamp kan alle være med til at kæmpe – også de resterende 364 dage om året. Du er også velkommen, selvom du ikke er LGBT-person. Du kan i første omgang tage klart stilling til LGBT-rettigheder og sætte dig ind i de udfordringer, homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede møder til hverdag.

Du kan anerkende kampene og sige klart og tydeligt fra, når du er vidne til diskrimination eller hadforbrydelser. Du kan være opmærksom på de stereotype forestillinger om LGBT-personer, du møder, udfordre dem i stedet for at reproducere dem. Og så kan du selvfølgelig blive støttemedlem i LGBT Danmark.

Paraden finder sted d. 19. august kl. 13 i København.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her