Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Tomgangs-tv fylder tv-skærmene

Det er for sent at tro på, at det fantastiske medie, der kan nå hele verden med informationer og oplevelser, vil gøre ret meget andet end at forvirre, bedrage, underholde og isolere os.

Artiklens øverste billede
Illustration: Rasmus Sand Høyer

»Good night and good luck.«

Sådan sluttede den amerikanske journalist Edward R. Murrow altid sit kritiske og undersøgende tv-dokumentarprogram ”See It Now”. Serien af dokumentarprogrammer, der tog samfundskritiske spørgsmål op, var den første af sin slags i tv-historien.

Sådan sluttede han også det sidste ”See It Now”, den 9. marts 1954. Udsendelsen er senere blevet beskrevet som fjernsynets fineste og mest betydningsfulde time.

Det reklamefinansierede tv-selskab CBS lukkede dokumentarserien, fordi stationens reklamekunder ikke ville eller turde blive sat i forbindelse med det kritiske dokumentarprogram. Public service-begrebet vejede ikke tungt i konkurrence med økonomien.

Ingen sponsorer, intet tv-program.

Programmet, der lukkede ”See It Now”, handlede om kommunisthysteriet i USA, som ikke mindst den republikanske senator Joseph McCarthy orkestrerede med voldsomhed og metoder, der lå tæt op ad forfølgelse, og som åbenlyst overskred borgernes retssikkerhed.

Han påstod f.eks., at 200 kommunister drev deres undergravende virksomhed og infiltrerede regeringen, og de blev jagtet ihærdigt. Journalister var også et mål for jagten på påståede kommunister.

McCarthy var hæmningsløs i sit had til og forfølgelse af påståede kommunister.

Kun få pressefolk tog kampen op mod McCarthy af frygt for selv at komme under mistanke og blive beskyldt for at være kommunist. Det ville øjeblikkelig udløse en fyreseddel, og man ville være blacklistet både professionelt og socialt.

Frygt gennemsyrede det amerikanske samfund, og forfølgelserne lammede ytringsfriheden, som er en af grundpillerne i det moderne demokrati.

I det sidste program af ”See It Now” blev McCarthy afsløret af sig selv. Optagelser med hans grove afhøringsmetoder, af påståede anklager, der ikke kunne bevises, og hadefulde taler, blev det våben, som journalisten brugte mod senatoren. Udsendelsen rejste en skov af protester mod McCarthy.

Efterhånden blev det for meget selv for Republikanerne, og McCarthy mistede troværdighed og indflydelse i partiet. Det endte med, at Senatet i december 1954 udtalte en fordømmelse af McCarthy, der satte en stopper for hans offentlige antikommunistiske virksomhed.

Public service-tv, fjernsyn i samfundets tjeneste, blev på fornemste vis demonstreret.

Det var kontroversielt tv, og journalist Edward R. Murrow løb personligt en stor risiko. Han satsede sin karriere og sin tilværelse. Efterfølgende blev han hædret for sin indsats for kampen for public service-tv af journalistkolleger.

I sin takketale sagde han:

»Fjernsynet kan undervise. Det kan oplyse, og det kan inspirere. Men kun i den udstrækning, at mennesker beslutter sig for at bruge det til det formål. Medmindre vi sløjfer profittænkningen og indser, at fjernsynet stort set bruges til at forvirre, bedrage, underholde og isolere os, så vil fjernsynet og dem, der betaler, seerne, og dem, der arbejder med det, først få øjnene op for sandheden, når det er for sent. Så er tv ikke andet end lys og ledninger i en kasse. Good night and good luck.«

Det er for sent. Det er for sent at tro på, at det fantastiske medie, der kan nå hele verden med informationer, undervisning og oplevelser, vil gøre ret meget andet end at forvirre, bedrage, underholde og isolere os. Tomgangs-tv fylder tv-skærme over hele verden.

Det er virkeligheden, men det er ikke en beskrivelse, der passer ind i det public service-koncept, som DR ynder at smykke sig med og beskrive i de årlige public service-rapporter.

Men måske er der nye tider på vej i DR. Det nye mantra er ”mangfoldighed”.

DR’s bestyrelse har ansat en mangfoldighedskonsulent.

DR’s bestyrelsesformand Michael Christiansen uddyber:

»Det er korrekt, at Gitte Rabøl vil være kommitteret for DR’s bestyrelse og direktion fra 1. april 2017 til udgangen af april 2018, hvorefter hun fratræder sin stilling i DR. Hun skal særligt løse strategiske opgaver relateret til mangfoldighedsproblematikken. De konkrete vilkår, vi er blevet enige med Gitte Rabøl om, afspejler, at mangfoldighed er en stor udfordring for alle danske medier, og det er et område, DR som public service-organisation har særlige forpligtelser på og tager meget alvorlig.t« (Ekstra Bladet 1/8).

At det skal tages alvorligt, understreges af, at Gitte Rabøl, der tidligere var mediedirektør for DR Medier, opretholder sine tidligere lønforhold på 2.096.782 kr. årligt – alt inkl. – i den tidsbegrænsede ansættelse. Det bliver interessant at få at vide, hvad begrebet mangfoldighedsproblematikken dækker ud over at være en stor udfordring for alle danske medier. Mon TV 2 har opdaget det?

Det må være betydningsfuldt, når det udløser en milliongage.

Kravet om mangfoldighed er i alle tilfælde ikke nyt.

Det pointeres i loven om radio-og fjernsynsvirksomhed jf. lovbekendtgørelse nr. 1188 af 23. september 2013: »Den samlede public service-virksomhed skal via fjernsyn, radio og internet el. lign. sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattende nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning. Der skal i udbuddet tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed.«

Hvad er mangfoldighedsproblematikken?

Er det pinlige quizzer i en lind strøm med uinteressante og skvaldrende kendisser? Er det ”Hammerslag” for tusinde gang, hvor deltagerne hviner begejstret, hver gang de ser en stribe vand i horisonten?

Se selv tv-programmerne igennem.

Kampen for public service-tv er stadig aktuel.

Good night and good luck.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.