*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Danmark trænger til et liberalt spark bagi

Bekymring, splittelse og pessimisme er der nok af for tiden. Men faktisk har vi mennesker det bedre end nogensinde før, og med lidt mod, gejst og reformvilje ser fremtiden lys ud. Liberal Alliance holder landsmøde lørdag.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

Fire mænd klædt i rensdyrskind og med flinteøkser i hånden står på strandbredden og ser nysgerrigt på den fremmede, som kommer sejlende i en udhulet træstamme og har en krukke med korn i hænderne.

Sådan beskrives overgangen fra Jægerstenalder til Bondestenalder i DR’s nye satsning ”Historien om Danmark”.

Og sådan er livet gennem tiderne blevet bedre og bedre for os danskere: Udvikling, åbenhed og hårdt arbejde har bragt os fremad. Kriser og tilbagegang har der været, naturligvis, men vores positive gåpåmod har gang på gang givet os mere frihed, mere velstand og mere velfærd.

Selv om det til tider kan se sort ud, vil vi danskere blive ved med at udvikle vores samfund til det bedre. Vi overkommer uenighederne, og vi løser problemerne.

Det er altså møgirriterende, at Folketinget er sat sådan sammen, at regeringen har svært ved at komme igennem med sin politik.

I disse år er der nok at være bekymret over: Terroren skræmmer os, migrantstrømme overvælder os, frihandelsaftaler bliver opsagt, og der er nye spændinger overalt – også tæt på, hvor vi bor.

Også herhjemme i Danmark kan man let blive frustreret, ikke mindst når man er en del af regeringen: Der er et klart behov for reformer, men det er vanskeligt at skaffe de flertal, der skal til. Vi kunne da godt pakke det ind og mumle uldent, som mange politikere har for vane, men vi foretrækker at være direkte: Det er altså møgirriterende, at Folketinget er sat sådan sammen, at regeringen har svært ved at komme igennem med sin politik.

Den politiske udvikling går simpelthen meget langsommere, end vi kunne ønske os.

Men vi surmuler ikke. Faktisk tillader vi os at være indædte optimister, for der er så meget, der peger i den rigtige retning.

På trods af terror og krige har mennesker faktisk aldrig haft det bedre end i dag. Der er færre fattige og sultende, børnedødeligheden er halveret de seneste to årtier, flere lever længere, flere får en uddannelse, færre dør i krige og konflikter.

Den teknologiske udvikling giver os hele tiden nye måder at handle med hinanden på, nye måder at kurere sygdomme på og nye metoder til at passe på klimaet og miljøet.

De unge – både i udlandet og herhjemme – er dygtige, positive og klar til at udnytte de muligheder, som verden har at byde på. De vil have frihed, manøvrerum og velstand, og de er parate til at arbejde hårdt for det.

Politiske områder, som før var frosset fast i politisk korrekthed, fastlåste positioner og handlingslammelse, begynder at tø op. F.eks. i udlændinge- og integrationspolitikken, hvor der i dag er større og større enighed om, at det er nødvendigt med en stram udlændingepolitik, hvis vi skal kunne sikre en god integration af dem, der kommer hertil. Og flere og flere er enige i, at vi skal blive bedre til at skelne mellem dem, der kommer hertil for at bidrage og arbejde, og dem, der ikke gør.

Jo, der er faktisk ting, der går i den rigtige retning. Både herhjemme og ude i verden.

Men der er stadig meget, der kunne være bedre. Væksten er alt for lav, og det skader vores velstand og dermed vores handlefrihed. Skatten er alt for høj, og det er både økonomisk uklogt og moralsk forkert. Bureaukratiet er alt for omfattende, og det gør den offentlige service dyr og dårlig, mens det hæmmer arbejdsglæden i børnehaver, på hospitaler og alle andre steder i den offentlige sektor. Friheden er alt for lille, når lovgivningsmøllen kværner derudad, og politikere vil blande sig i det hele.

Det er derfor, Liberal Alliance i november besluttede at indtræde i regeringen. Vi er fulde af virkelyst og gode idéer, og vi mener, at Danmark trænger til et kærligt og liberalt spark bagi.

Vi ville faktisk også gerne være gået i regering allerede efter valget i 2015 – og det arbejdede vi åbent for dengang – men den politiske situation umuliggjorde det. Da chancen så opstod senere hen, greb vi den.

Det er klart, at der er forskel på den måde, man arbejder på, hvis man sidder i regering, og hvis man sidder udenfor.

Men vores mål har ikke forandret sig. Liberal Alliance har de samme drømme, de samme ambitioner og den samme politik, som vi altid har haft. Den 2025-plan, som vi i sin tid gik til valg på, arbejder vi stadig for at få gennemført.

Og vi tør godt garantere, at vi får gennemført mere af vores politik ved at være en del af regeringen og påvirke de politiske udspil, end vi ville have fået, hvis vi stod udenfor og råbte højt. Liberal Alliances regeringsdeltagelse har været et spørgsmål om at arbejde hen imod målene på en ny måde – ikke at ændre målene.

Og målene? De handler om at gøre Danmark til et endnu bedre sted at leve, uddanne sig, arbejde, investere, drive virksomhed og blive gammel.

Vi vil have gang i væksten og skabe nye job. Vi vil lette skatten for de danskere, der tjener mindst. Vi vil standse boligskatternes himmelflugt. Vi vil have lettet i både registreringsafgiften og i topskatten – allerhelst skulle de begge helt væk. Vi vil forbedre vilkårene for virksomheder, så det bliver mere attraktivt at investere og skabe arbejdspladser i Danmark. Samtidig giver det danskerne flere penge og holder gang i hjulene.

Vi vil effektivisere den offentlige sektor. Der skal luges ud i bureaukratiet og skrues ned for registrering, rapportering og kontrol. Bruger vi færre ressourcer på bureaukrati, har vi flere ressourcer til varme hænder. På den måde får vi både bedre og billigere velfærd.

Vi vil fokusere på kerneområderne i velfærdssamfundet. Vi vil indføre en højere grad af valgfrihed for danskerne. Forældre skal have bedre vilkår for at træffe frie valg på skoleområdet.

I takt med at bureaukratiet svinder, kan der bruges flere ressourcer på kernevelfærd som ældrepleje, børnepasning, hjemmepleje og så videre.

Og så vil vi arbejde utrætteligt for mere frihed for den enkelte, fordi det er hver enkelt selv, der bedst ved, hvordan hans eller hendes liv leves, så længe det ikke indskrænker andres frihed.

Vi tror på, at vi sammen har styrken og evnerne til at bringe Danmark videre.

Vi er jo faktisk så privilegerede her i Danmark. Det er dejligt. Vi må bare ikke falde i søvn af begejstring over alt det, vi skabte engang. Vi skal blive ved med at rette blikket fremad, og vi skal holde fast i vores mod.

Liberal Alliance har altid været Folketingets absolut mest positive parti. Det var vi, dengang vi stod til 0,0 pct. i meningsmålingerne, og ingen troede på os.

Og det er vi nu, da alle taler om, hvor skidt det står til herhjemme og ude i verden.

Danmark er et fantastisk land, og med lidt mod, gejst og reformvilje kan vi nå endnu længere.

Vi kan blive dét land, som giver alle borgere mulighed for at skabe deres egen version af et lykkeligt liv.

Der er grund til at være optimistisk.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Efter #MeToo – nu er det på tide, at #MændTaler
Roger Matthisen, ligestillings- og mangfoldighedsordfører for Alternativet | Henrik Marstal, kønsdebattør og folketingskandidat for Alternativet
Kronik: Mennesket skal sættes før systemet
Torsten Gejl, socialordfører (AL) | Carl Holst, socialordfører (V) | Helle Øbo, adm. direktør AskovFonden
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Så har politikerne igen løjet over for os.

Lars Boje Mathiesen
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen.

Blog: Hvide piger ”lette mål” for udnyttelse.

Morten Uhrskov Jensen
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her