Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik: Afrikas kvinder kan gøre en forskel

Hvis de afrikanske kvinder får samme muligheder som de afrikanske mænd, kan de skabe et mere dynamisk Afrika. De tre kronikører kommer med bud på, hvordan de afrikanske kvinder som en del af den danske internationale kampagne for at fremme kvinders økonomiske ligestilling kan gøre Afrika mere dynamisk.

Tina Dickow, Lina Rafn, Anne Linnet og Pernille Rosendahl har netop ved Live8 koncerten Trade & Aid på Hammershus på Bornholm sunget for at skaffe penge til udviklingsprojekter i Afrika. De samler ind til en mere dynamisk udvikling i Afrika, der har fokus på en selvstændig, langsigtet bæredygtighed.

De fire stærke, danske kvinder står symbolsk i spidsen for et mere dynamisk Afrika. På samme vis som også de afrikanske kvinder kan stå i spidsen for en innovativ og bæredygtig udvikling på det store kontinent. Der er særligt tre områder, hvor kvinderne kan gøre en enorm forskel - hvis de får muligheden:

I det private erhvervsliv,

i hjemmene og

som rollemodeller på vigtige poster i samfundet.

For det første kan kvinderne indtage en større del af det afrikanske arbejdsmarked med iværksættervirksomheder, projekter og ledelsesposter i det private erhvervsliv. Hvis kvinderne får de samme muligheder for uddannelse, adgang til at tage lån og lige behandling fra myndighedernes side som de afrikanske mænd, er vejen banet for en innovativ og bæredygtig udvikling i et af verdens fattigste områder.

Florence Keneza fra Uganda har siden 2000 haft en mindre bod, hvor hun har solgt vaskepulver, skoleartikler, køkkenudstyr, snacks og sodavand. Hun havde for mange kunder og for få varer og ville gerne starte et egentligt supermarked med ansatte og flere forskellige varer. Men kvinder uden meget andet, end hvad de står og går i, kan ikke få lån til en acceptabel rente i Uganda. I september 2007 fik hun i stedet et lån på 11.000 kr. fra den danske virksomhed MyC4. I dag har Florence et mindre supermarked, hvor lokale kan købe dagligvarer. Hun har betalt sit lån tilbage og investeret en del af sit overskud i at udvide sin forretning. Resten er brugt på børnenes skole. Hun har netop indleveret endnu en låneansøgning til MyC4 for at kunne udvide til et rigtigt supermarked.

Florence er ét eksempel på, hvordan afrikanske kvinder er dygtige iværksættere, når de får muligheden. De har modet til at udvide forretningen, når mulighederne er der, og de bruger overskuddet på ansvarlig vis, så også næste generation får del i deres succes.

Erfaringerne fra bl.a. MyC4 er, at man investerer i hele samfundet, når man investerer i kvinder, for de tænker holistisk. Hvis mange flere afrikanske kvinder fik samme mulighed som Florence, ville de kunne frigive et enormt økonomisk potentiale og fantastiske udviklingsmæssige perspektiver for hele kontinentet.

Kvinder sikrer nemlig ofte en mere langsigtet og bæredygtig udvikling end mænd, viser flere undersøgelser. Analyser har også vist, at landbrugets produktivitet kunne stige med op til 20 pct., hvis kvinders adgang til ressourcer som såsæd, land og gødning var den samme som mænds. For eksempel ejer afrikanske kvinder mindre end én pct. af jorden, mens det som oftest er dem, der arbejder på jorden.

I mange afrikanske lande holder traditioner og normer kvinderne tilbage fra at få de samme muligheder og fra at kunne agere på lige fod som mændene. Når kvinderne derfor ikke får de samme forudsætninger for selv at vælge, om de vil arbejde eller være hjemmegående, går halvdelen af befolkningens potentiale til spilde.

Når det for eksempel gælder samfundets udøvende magt, er det vigtigt, at netop dén repræsenterer hele befolkningens diversitet - og ikke bare én gruppe i samfundet.

Hvis der ikke er kvinder ansat i politistyrke og i embedsmandsnetværket, kommer kvinderne ikke og anmelder voldtægter eller problemer i hjemmet. Kvinder på de poster skaber tillid fra andre kvinder. De skaber adgang til hele det udøvende system, og de er en katalysator for at skabe lige ret for både mænd og kvinder.

Derfor står vi sammen i Danmarks internationale kampagne: MDG3 Call to action for kvinders ligestilling - hvor Danmark står i spidsen for en international kamp for kvinders økonomiske ligestilling. Vi er nu mere end halvvejs i kampagnen, der bl.a. har bragt finansministre fra Afrika og ledere af internationale virksomheder som Toms, Cisco og Novo Nordisk sammen for at finde løsninger, der skaber større økonomisk ligestilling.

En af de ting, som de peger på, er flere samarbejder mellem offentlige og private partnere, der målrettet styrker pigers og kvinders muligheder for eksempelvis uddannelse og beskæftigelse. Det handler om at få alle aktører til at gøre noget ekstra for at fremme kvinders økonomiske ligestilling. Og det er netop hjørnestene i den fakkelkampagne, der netop har resulteret i, at fakkel nr. 80 lige er blevet uddelt.

For hver fakkel har modtageren udstedt et løfte om at gøre noget ekstra for at skabe ligestilling nu. Ligesom os.

Når den ene kronikør som minister står i spidsen for kampagnen, står hun også i spidsen for at sikre, at vi i alle danske udviklingsprojekter nu benytter en ny og bedre beregningsmodel for, hvordan vi allokerer penge til ligestillingsprojekter og til kvinders økonomiske ligestilling. Modellen vi har udviklet giver et mere præcist beregningsgrundlag, end hvad gældende OECD-modeller kan klare.

Med den skal det blive mere synligt, hvorledes penge bliver fordelt til kvinder i det danske bistandssystem. Vi fordobler også bistanden til kvinder i Afrika fra 2008 til 2010.

Med faklen i hånden vil vi i Dansk Industri bl.a. arbejde på, at de danske virksomheder får fokus på værdien af kvinder som ledere, medarbejdere og samarbejdspartnere i særligt udviklingslandene. Derudover vil vi sætte fokus på de nuværende kvindelige chefers rollemodeller, så de kan skabe interesse for yngre kvinder til at blive ledere, da det er i virksomhedernes interesse at arbejde med talentmassen.

Når den tredje kronikør sidder i Champions Network, der er kampagnens netværk, som peger på fakkelmodtagere og kommer med inputs til, hvilke initiativer der kunne være mulige at iværksætte internationalt for at fremme kvinders økonomiske ligestilling er det fordi, det er så vigtigt, at den udøvende magt over hele verden afspejler det omgivende samfund, og her spiller kvinder en enormt stor rolle.

Når Danmark har sat sig i spidsen internationalt for at fremme FN's mål om ligestilling, så er det selvfølgelig, fordi Danmark som et liberalt og progressivt land gerne vil lede den globale værdikamp, som det vitterligt er at få kvinders rettigheder længere op på dagsordenen internationalt.

I dag er kvinders manglende rettigheder (både økonomiske, politiske og seksuelle) en utroligt stor barriere - ikke bare for kvinderne selv, men for fattige landes mulighed for at udvikle sig. Først når vilkårene forbedres for kvinderne, har samfundet mulighed for at ændre sig til det bedre. Det betaler sig ganske enkelt at investere i kvinder.

Kvinder kan gøre forskellen i nogle af verdens fattigste lande. De udgør ofte den fattigste del af befolkningen, men samtidig udgør de også et stort potentiale for verdens fattige områder, for kvinder tænker langsigtet, og det er bl.a. dét, der skal til for at skabe et mere dynamisk Afrika.

Der skal gives lige muligheder til denne halvdel af den afrikanske befolkning, der indeholder så stort potentiale, som kan komme individer, familier, lokalsamfund og hele lande til gode. Lokale og internationale virksomheder, myndigheder og regeringer skal ansætte kvinder, uddanne kvinder og investere i kvinder,for når kvinderne rykker, flytter hele kontinentet sig. Det er også her, Tina, Pernille, Anne og Linas penge bør investeres.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.