- For abonnenter
Når ideologi fører til udenrigspolitiske handlinger
I Vesten er der en tro på, at jo flere demokratier, desto mere fred og stabilitet, men det kan være direkte farligt, hvis en ideologi eller en politisk overbevisning fører til iværksættelse af en politik.
De vestlige lande reagerede hurtigt, robust og i enighed i forhold til Ruslands overfald på Ukraine. Den forbavsende vestlige enighed om at slå til mod den russiske aggression bringer verden tilbage til en situation, der kan minde om Den Kolde Krig. Dengang var det to politiske og økonomiske systemer, der stod stejlt over for hinanden og bekæmpede hinanden med militær magt.
I dag ser præsident Joe Biden konfrontationen mellem Rusland og Vesten som et bevis på, at den officielle amerikanske analyse af verdenssituationen er korrekt. Den siger, at verden i dag er præget af en kamp mellem demokrati og diktatur. Rusland, Kina og deres respektive lydstater står for diktatur og undertrykkelse, mens Vesten repræsenterer demokrati og frihed. Ukraine hører til blandt de lande, hvor demokratiet og de demokratiske kræfter skal styrkes. Det er selvsagt et spørgsmål om, hvorvidt analysen er korrekt, og om, hvorvidt demokrati er svaret på krig og ustabilitet.