Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Verden står midt i en vandkrise med uoverskuelige konsekvenser

I Danmark har vi løsningerne, og derfor har vi også ansvaret for at handle.

Illustration: Martin Frøsig

Overudnyttelse af vandressourcen er den største globale risikofaktor for menneskehedens velbefindende og velstand i de kommende 10 år. Det vurderede World Economic Forum allerede i 2015. Klimaforandringernes konsekvenser bliver tydeligere dag for dag med højere havniveau, grundvandsstigninger og stormflod. Men det betyder også tørke, manglende drikkevand og forurening af vandmiljø over hele verden.

Der er behov for at se på vores egen rolle, de løsninger, vi allerede har, samt vores ansvar for, at de når ud og gør en forskel for de mennesker, der har brug for dem. FN’s verdensmål har potentialet til at sætte markedskræfterne for vognen med kurs mod en bedre verden. Det er faktisk den eneste måde, vi kan få råd til at gøre en forskel, der rigtigt batter noget. Men der er stadig mange barrierer forude.

Ifølge FN vil halvdelen af verdens befolkning mangle rent drikkevand i 2030. I EU går op mod 40 pct. af drikkevandet til spilde. Nogle byer bruger ca. 40 pct. af deres samlede energiforbrug på at håndtere og pumpe vand, mens 80 pct. af spildevandet bliver ledt urenset ud i naturen med store konsekvenser for vandmiljøet. Den globale vandkrise kan virker uoverskuelig. Men dansk vandteknologi har løsningerne til at minimere spildevand i naturen og bruge slammet til at gøre vandforsyningen energiproducerende. Danmark har et af verdens laveste vandtab, og i Skanderborg ligger vi under 6 pct. Vi står stærkt på energieffektive løsninger i vandsektoren. Og hvis mere vand når frem til forbrugerne, og vi producerer energi ved at rense spildevandet, så gavner det både vandmiljø, økonomi og klima. Det betyder mere drikkevand til dem, der tørster.

I Danmark er der altid rent vand i hanen, og de fleste ved, at det kommer fra det gode danske grundvand. Men sådan har det ikke altid været. Før 1850 døde mange danskere af kolera, der spredte sig fra kloakvand i gaderne til byens brønde eller ud i åerne, som blev brugt til drikkevand. Svaret var at hente drikkevand fra grundvandet og at lede spildevand i kloakrør til behandling andetsteds. Adskillelsen af drikkevand og spildevand var den bærende løsning, der skabte grundlaget for den danske vandteknologi og gav startskuddet til de livsvigtige løsninger, vi i dag eksporterer til hele verden. Ifølge Miljøstyrelsen stiger eksporten af dansk vandteknologi og vinder markedsandele for andet år i træk.

Samtidigt er vi helt i front med klimatilpasning, der i brede partnerskaber kombinerer håndtering af ekstremregn med rekreative muligheder og lokal udvikling i landområderne. AquaGlobe er del af Region Midtjyllands EU-projekt ”Coast to Coast Climate Challenge”, der samler 30 partnere fra hele regionen i et projekt til mere end 90 mio. kr. Sammen skaber vi en klimarobust region med en langsigtet strategi til at koordinere og målrette de kommunale klimatilpasningsplaner og analyser blandt borgere, kommuner, forsyningsselskaber og virksomheder i vandbranchen. Her er AquaGlobe et formidlingsfyrtårn for hele regionen, der skal understøtte eksport af danske løsninger og derved opnå bedre klimatilpasning ude i verden.

AquaGlobes bygning står nu klar på Døjsøvej i Skanderborg. Med naboer som Kamstrup, AVK International, Silhorko-EUROWATER, Frontmatec, SUEZ og DANVA (og VIA University College, Grundfos og Wavin ikke langt derfra) ligger AquaGlobe centralt i Østjyllands Water Valley.

Der er flere fordele ved at samle virksomheder, forsyninger og forskning. Det tætte samarbejde mellem forsyning og teknologivirksomheder inden for forskning og produktudvikling er essentielt for eksporten. Med nyeste viden fra forskning kan vi forbedre produkter og løsninger, og ved at blande kompetencer og knowhow kan vi gøre hinandens løsninger endnu bedre. Med stærke digitale partnere som Danova, Powel, Stjernholm, Eltronic og Frontmatec satser AquaGlobe stort på den nødvendige omstilling af vandsektoren, så algoritmer, machine learning og realtidsdata bliver en del af setuppet, der skal gøre Skanderborg til ”Den Intelligente Vandby”.

Ifølge FN vil halvdelen af verdens befolkning mangle rent drikkevand i 2030.

I 2017 har 20 internationale kundedelegationer besøgt AquaGlobe. Op til 39 personer ad gangen fra lande som Sydafrika, Surinam, Grækenland, Ghana, Frankrig, USA, Tyskland, Kina og Kazakhstan. De kommer for at høre om nyeste forskning i filtre til drikkevand, intelligent styring af vandforsyningen eller målrettet styring af de bakterier, der omsætter spildevandet, så de kan klare endnu mere. Det er en god blanding af lowtech og hightech. Det er dosering og digitalisering. Det er samspil og synergi.

Vi har alle forudsætninger for at gøre Danmark til et udstillingsvindue for den nyeste vandteknologi – anvendt og demonstreret i et fungerende forsyningsnet. Vi har de løsninger, verden har brug for, og vi har grundlaget til at udvikle endnu flere og gøre dem endnu bedre. På den måde skaber vi eksport, omsætning og nye lokale job. Vi beskytter og værner vores fælles natur og miljø mod forurening og klimaforandringer. Og vi tiltrækker turister og erhvervsdelegationer fra hele verden med interesse i den nyeste vandteknologi og de løsninger, der udnytter synergien bedst. Det er væsentligt med gode rammevilkår for forskning, udvikling og innovation. Med et kæmpe potentiale for vores fødder skal vi turde sparke på mål.

Vi har hverken råd eller tid til at lade succes dræbe et godt initiativ. Vi skal sikre optimale muligheder for, at forsøg- og pilotpartnerskaber gradvist kan vokse til selvstændige virksomheder og arbejdspladser.

Vi skal give de bedste rammer for forskning og udvikling, så vi kan fastholde den danske førerposition på vandteknologi. Det handler om at bygge ovenpå alt det, vi allerede kan, så vi kan inspirere andre lande til en hurtigere omstilling og derved bidrage til verdensmålene. Det kan vi f.eks. gøre ved at styrke fødekæden med iværksættere, startups og SMV’er i vand-HUB’s og tilbyde dem testfaciliteter, netværk og synergi med de verdensførende virksomheder, der har knowhow, markedsadgang og organisatoriske muskler.

Vi skal gøre de vandteknologiske løsninger synlige i hverdagen. Vi vil gerne spille med i folkeskolen, på uddannelserne og i danskernes fritid. Ved at koordinere arbejdet på tværs af uddannelser, erhvervsliv, civilsamfund og borgere kan vi gøre den danske styrkeposition på vand til folkeeje.

Morten Sæderup, AVK International | Jesper Daugaard, Kamstrup | Kenth Hvid Nielsen, Grundfos | Kaj Stjernholm, Stjernholm a/s | Jan Bidsted, Danova | Jesper Rantala, Eltronic a/s | Peter Gerlich, Powel | Lotte Thøgersen, VIA University College | Kurt Godsk, Frontmatec | Torben Buhl, Silhorko-Eurowater | Jens F. Bastrup, Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Bilister giver politikerne fingeren
Vi kører mere og mere i bil og mindre og mindre kollektivt – stik mod politikernes forsøg på at genopdrage bilisterne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Du er blandt venner i en boghandel

Mikael Jalving
Når du træder ind i en af disse endnu eksisterende katedraler, er det som at træde ind i en tidskapsel og mærke, hvor meget du har misset i mellemtiden.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her