Annonce

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Ånd, værdier, religion og store følelser

At der er noget, der er højere end mennesket selv, er en forudsætning for, at vi ikke ender i barbari, hvor alt er tilladt. Det behøver ikke være forestillinger om en kærlig eller straffende Gud. Det kan også være opdragelse til fællesskab og opøvelse i at se ud over egen næsetip.

Tegning: Martin Frøsig

Som kulturminister funderede jeg over, hvorfor en del moderne dramatik forekommer så ligegyldig. Som f.eks. det teaterstykke, jeg så forleden, med de mest fremragende skuespilpræstationer. Det skulle forestille at balancere på grænsen mellem alvor og tragikomik. Men da alvoren ikke blev taget alvorligt, selv om det drejede sig om døden, så virkede komikken heller ikke. De to ting hænger nemlig sammen. Som Niels Bohr engang sagde: »Der er visse ting, der er så alvorlige, at man kun kan le ad det.«

Hvis der hverken er ånd, værdier, religion eller store følelser med i den dramatiske fortælling, så griber den ikke om sjælen, sådan som god dramatik kan gøre. Så bliver det fladt og ligegyldigt. Måske er det den ånd- og værdifattige sekularisme, der gør det svært at lave teater, jf. det ikke særligt imponerende teaterbesøg. Men vor tid er jo samtidig præget af en åndelig søgen efter værdier og ståsteder. Måske er det bedre at spille de gamle dramaer, der griber, hvis der ikke er nogle nye, der gør det. Alene kultursammenstødene forårsaget af indvandringen må da kunne gribe som f.eks. Henri Nathansens ”Indenfor murene”, hvor der er både religion og store følelser.

Før jul så jeg det måske bedste teaterstykke, jeg nogensinde har set: ”Nora 2”, som er en helt ny fortsættelse af Henrik Ibsens berømte og bevægende ”Et dukkehjem”, hvor Nora som bekendt ender med at forlade mand og børn, fordi hun ikke vil være en pyntegenstand. I ”Nora 2” kommer hun hjem efter 15 år til nogle hjertegribende dialoger med den forladte ægtemand og med barnepigen, der har opfostret deres børn. Det handler forståeligt nok om store indestængte følelser og levet liv, der ikke kan leves om. Dybt bevægende. Det er Ibsens ånd og moralske dilemmaer i nutidig udlægning.

Martin A. Hansen blev smidt ud af litteraturkanonen, måske fordi han skriver ind i et kristent/moralsk univers med store moralske dilemmaer. Gid han må få en renæssance ligesom Kaj Munk og Jakob Knudsen, der skrev ind i et lignende univers. Og gid flere dramatikere vil sætte ord på det, der betyder mest i tilværelsen. Hvorfor også religion? Fordi det handler om tilværelsens konstanter, som vi er spændt ud imellem, kærlighed, ondskab, død og evighed.

Som barn af folkehøjskolen har jeg oplevet den opbygning af moralkapital (samfundssind, fællesskabsfølelse), som gav elever styrke til at se sig selv i en større sammenhæng og bidrage til det lokale og nationale fællesskab. Som undervisningsminister har jeg iagttaget nogle frie skolers styrke i forhold til folkeskolerne. Jeg tror, det især har at gøre med ånd, værdier og religion. Jeg drøftede det for nylig med folkeskoleledernes bestyrelse. Da min egen familie i første omgang valgte en friskole i stedet for den offentlige skole, skyldtes det alene friskolens kulturelle program med morgensang og fadervor, historiefortælling, drama, bibel- og verdenshistorie osv. Alt sammen noget, den offentlige skole også kunne gøre. Men de gør det ikke.

Som skolen i Græsted, der aflyste julegudstjenesten på grund af sekularisme og misforstået hensyntagen til den kulturelle mangfoldighed (muslimer). Men muslimer har jo intet imod kristendomsundervisning, salmesang og julegudstjenester. Næsten ingen muslimske børn benytter fritagelsesmuligheden. Nogle går endog på katolske skoler med et meget stærkt religiøst program. Dét tiltaler muslimer meget mere end den åndløse sekularisme, der fornægter tro og religiøs forankring.

Det forhold, at 12-15 pct. af de danske skolebørn er fra ikkevestlige lande, er ikke et argument for at svække den åndelighed, der er tilbage, inklusive den kristne kulturarv. Det er tværtimod et argument for det modsatte, for åndelig oprustning og et stærkt element af opdragelse i åndelige værdier, herunder den kristne kulturarv.

At der er noget, der er højere end mennesket selv, er en forudsætning for, at vi ikke ender i barbari, hvor alt er tilladt. Det behøver ikke være forestillinger om en kærlig eller straffende Gud. Det kan også være opdragelse til fællesskab og opøvelse i at se ud over egen næsetip.

Det var det, der var meningen med Grundtvigs og Kolds friskoler og højskoler, der skulle styrke moralkapitalen ved at eleverne lærte sig selv, deres land og deres Gud at kende. Ikke som et kulturelt fængsel med selvgod bedreviden, men som et udgangspunkt og et springbræt til styrkelse af personligheden og karakteren. Eleverne skulle lære at se sig selv i en større sammenhæng. »En del af noget større,« som Dansk Boldspil Unions fortræffelige motto lyder. Derved skulle der opbygges et fundament af moralkapital, dvs. samfundssind og fælles ansvarlighed, som igen er basis for den gensidige tillid, der gør Danmark til verdens mindst korrupte samfund – så længe, det varer.

Indtil 1975 var det vigtigste i folkeskolens formålsparagraf, at den skulle »styrke elevernes karakter.« Det blev desværre strøget til fordel for sociale og demokratiske målsætninger. Eleven blev sat i centrum. Men den elevcentrerede skole risikerer jo at spærre eleverne inde i den måske fattige verden, de kender i forvejen.

Selvcentreringen er netop temaet i TV-serien ”Arvingerne” og filmen ”Kollektivet”, der ubarmhjertigt udstiller den ungdomskultur, der prægede nogle flippere efter ’68 – udstiller den egoisme, der følger, når den enkelte bare skal realisere sine egne lyster.

Problemet var ikke mangel på seksualmoral, men mangel på moral i det hele taget, når forældrene dyrkede sig selv, og børnene gik for lud og koldt vand. Lykke er jo ikke at realisere sig selv, men at betyde noget for andre og hinanden, i familien, i lokalsamfundet, som folk og globalt. Det må være det vigtigste i al opdragelse.

Bertel Haarder er en del af JP’s søndagspanel. Han er længst siddende folketingsmedlem og minister. Højskolebaggrund, sønderjyde, cand.scient.pol., forfatter til en halv snes bøger, initiativtager til Folkemødet og flere kanoner, senest Danmarkskanonen, ivrig nordist og europæer på samme tid

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Læge advarer: Skærmene er med til at ødelægge os
Imran Rashid, speciallæge i almen medicin forfatter og foredragsholder
Vores skærmforbrug gør os mindre empatiske, og vores livskvalitet afhænger af antallet af nære og dybe sociale relationer. Vi har brug for mere nærvær, fordybelse og kreativitet i vores liv.
Kronik: Tyrkiets sejr i Afrin er Vestens nederlag
Robert Ellis, fhv. rådgiver i Europa-Parlamentet, Tyrkiet-kommentator
Tyrkiets Erdogan har været fast besluttet på at erobre Afrin af mere end en grund.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvorfor strejker vi ikke over Rigspolitiets talentløse ledelseskultur?

Anna Thygesen
Hvorfor finder vi os i så dårlig ledelse, når det gælder vores egne skattekroner? Vi lader os nøje med hamrende dyre undersøgelser og rapporter, hver gang det går galt, som bare konkluderer, at ingen har ansvaret.

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her