Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Den putinske pest

WIEN

Søndagens såkaldte folkeafstemning om det af Rusland besatte Krims tilhørsforhold er en gentagelse – deprimerende og indtil for nylig utænkelig – af den såkaldte folkeafstemning, som Hitler iværksatte i Østrig efter Tysklands indmarch i 1938. Krim vil tilfalde Rusland, så sikkert og så illegalt som Østrig tilfaldt Tyskland.

Putin er som Hitler ekstremt sårbar, hvis Vesten tager sig sammen.

Østrig var et langt skridt på vejen mod Anden Verdenskrig. Skal vi anse Krim for et langt skridt på vejen mod en tredje verdenskrig? Ingen ønsker en sådan krig, men kendsgerningen er, at Vladimir Putin igen og igen krænker retssamfundet. Senest har denne gangster i Kreml brudt den garanti for Ukraines grænser og territoriale integritet, som Rusland og andre stormagter afgav i 1994 til gengæld for Ukraines beslutning om at sløjfe sit atomare beredskab, dengang verdens tredje største. Det er en detalje, der vil blive bemærket i Nordkorea, Iran og Israel.

Hvad kan Vesten gøre? Ganske meget, og det meget bør gøres hurtigt. Slipper Rusland ustraffet fra sin indtrængen på Krim, er vi tilbage i 1930’ernes eftergivenhedspolitik. Hvad bliver da det næste? Resten af Ukraine? De baltiske republikker? Et stykke af Rumænien eller Polen? Hartvig Frisch skrev i 1933 om den hitlerske pest over Europa. Nu hærges Europa af den putinske pest.

Putin er som Hitler ekstremt sårbar, hvis Vesten tager sig sammen. Modsat Sovjetunionen, der holdt sig på afstand af den frie verden, indgår dagens Rusland i den globale landsby. Den russiske rubel er i frit fald, tabene på børsen i Moskva, forårsaget af Krim, svarer til mellem 200 og 400 mia. kr., alt efter beregningsmetode. Oligarkerne knurrer. Mere bør følge, inklusive en fastfrysning af russiske tilgodehavender, private såvel som offentlige, i udlandet. Rusland kan udstødes af G8-landenes kreds, af Verdenshandelsorganisationen, af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa samt af Europarådet. Russerne bør i videst muligt omfang afskæres fra rejser i Vesten og deres ejendomme i Vesten – ofte erhvervet for illegalt tjente penge – kan konfiskeres eller båndlægges. Vesten bør nægte russiske statsborgere opholdstilladelse under den betragtning, at deres nærvær kan friste Moskva til at forsvare dem med militær vold. Politiske, diplomatiske og militære kontakter bør indskrænkes til et minimum, kulturelt og sportsligt samkvem helt afbrydes.

Rusland vil true Europa på energiforsyningen, et tveægget sværd. Rusland er mere afhængig af at sælge gas til Europa, end Europa er af at købe gas i Rusland. Også Norge, Nordafrika og Centralasien eksporterer gas. Indledningsvis kan Vesten vende tilbage til Nabucco-ledningen gennem Tyrkiet, der blev vraget til fordel for den mere rentable, men politisk farlige Østersølinje.

Nato har optrappet sit militære beredskab i Østeuropa og Baltikum. Næste skridt bør være et ultimatum. Enten forhandles der i fred og ro om Krims fremtid, eller Vesten vil gå over til militære skridt, indledt med støtte til en forventelig ukrainsk-tatarisk frihedskamp på Krim.

Skal det resterende Ukraine, det resterende Moldova (russerne okkuperer illegalt Transnistrien) og det resterende Georgien (russerne okkuperer illegalt Abkhasien og Sydossetien) tilbydes et privilegeret forhold til Nato og EU? Selvfølgelig.

Vore dages Ukraine er, hvad Østrig, Tjekkoslovakiet og Polen var i 1930’erne.

Viger Vesten, vil andre lande i Ruslands nærhed komme på slagtebænken.

Står Vesten fast, vil magten smuldre i hænderne på Hitlers stedsøn i Kreml.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.