Kommentar: Vore politikere er ofte for ringe: Europas værdi udmøntes i småpenge

At København under topmødet i Bruxelles ikke stillede sig på linje med Berlin og Paris, vidner om manglende omsorg for småstatens virkelighed.

Kommentar: Hadsk tale er en kompliceret størrelse

Er det hadsk at hævde, at Spanien som eneste EU-land betjener sig af politiske fanger? At Catalonien har samme ret til selvstændighed som Irland, Norge, Finland, Ukraine, Hviderusland og de baltiske republikker?

To generationer som journalist: Objektivitet er godt, nærvær er bedre

Rejsefriheden er en af de store friheder i EU, og Per Nyholm er nu atter undervejs og kan gøre status efter 60 år i journalistik.

Kommentar: Afskrevet, men stadig i flot form. Merkel overtager EU’s formandskab

Ikke mange havde tiltro til Angela Merkel for et år siden, nu bakker 70 pct. af tyskerne op om hendes ambitioner for det tyske EU-formandskab.

Gensyn med Machiavelli: Det onde først, dernæst magtens mildhed

Renæssancens store politolog Machiavelli burde være pensum for tidens populistiske ledere.

Nu ved vi, hvor Dansk Folkeparti står: på den forkerte side af historien

At foreslå, at Danmark skal bytte sit EU-medlemsskab ud med en aftale som den, Norge har, og den, som England – måske aldrig – får; det er at anbringe sig helt galt i verden.

Hvor går verden hen med Trump? Tænk jer om, magthavere

For nøjagtig 100 år siden skabte den såkaldte Trianon-fredsaftale mere ufred end fred. Med Trumps fremfærd i sit eget land – og alt, hvad det også medfører ud over verden – er der brug for bedre omtanke fra magthaverne end i 1920.

Det nye Jerusalem står i flammer. Europa bør tage sig i agt

USA's historie som et krydsfelt af modsætninger og konflikter er den perfekte bane at manøvrere på for en mand som Donald Trump. Det er ikke hans hensigt at samle stumperne op. Tværtimod trives han bedst i splittelse.

Frederiksen & Co. vil målet, ikke midlet: Visionsløst at gå imod EU’s Marshall-plan

EU’s ”sparebande”, de fire velstående lande Danmark, Sverige, Østrig og Holland stiller sig på bagbenene mod Merkel og Macrons visionære genopretningsplan. Det er uklogt.

Undervejs

Per Nyholm er mangeårig udenrigs- og krigskorrespondent på Morgenavisen Jyllands-Posten og forfatter.

Med base i Østrig anskuer han klassisk rejsende verden ”undervejs” i et (central)europæisk perspektiv uden at forsømme at holde et kritisk øje på den danske andegård.

Maskerne falder, komedien er forbi: Nu står de ansigt til ansigt med virkeligheden

Skikkelser som Trump, Johnson og Bolsonaro kan være underholdende for en tid. Men nu har coronakrisen demaskeret dem, afsløret dem som politiske kvaksalvere.

Hvor mange skal dø, for at andre skal kunne gå på arbejde?

Få i arbejde betyder få døde, mange i arbejde betyder – formentlig – mange døde. Men magthavere tør ikke holde folk inden døre, afskåret fra sommervejret, deres arbejde og omgangskreds.

De var store og vanskelige. Men de mødtes – og forsonedes

I dag er det 75 år siden, at 2. verdenskrig sluttede i Europa. Og takket være en håndfuld mænd, der trods forskelligheder satte sig sammen om blev enige om fremtiden, druknede den ikke i national egoisme.

Premium Tophistorier