<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Kommentar: USA er ikke længere​ Europas troværdige allierede

En uge før valget ligner det trumpske teater en ringe reprise af 2016, hvor et uklart resultat kan ende i Højesteret. I så fald afgøres valget ikke af flertallet.

Kommentar: USA og verden står foran et skæbnevalg: Det er Trump først og Amerika sidst

Donald Trump blev efter sit indtog i Det Hvide Hus i 2017 tilskrevet en fornemmelse for vælgernes inderste, knap nok erkendte ønsker og fordomme.

Kommentar: Vi skal nå frem til et rhinsk Europa

Europas historie flyder langs Rhinen, og uden tvivl er det der, vi udkantseuropæere skal rette blikket imod for at se fremtiden forme sig.

Kommentar: De to Tysklande er blevet til et "temmeligt enigt" Tyskland

Daværende kansler Kohl lovede de 16 millioner østtyskere blomstrende byer og landskaber. Han holdt ord. Det nedlagte DDR blev ikke mishandlet. Tværtimod.

Kommentar: Europas næste opgave bliver at skabe politisk, økonomisk og militær autonomi

Verden holder vejret forud for det amerikanske valg. De seneste fire år har vist, at Europa skal tage sig sammen – som sig selv.

At stemme hvert fjerde år er ikke nok. Selv despoter kan udskrive valg

Hvad er demokrati egentlig for en størrelse? Selv om vi har det, er det udfordret, og lige nu kan man lade sig inspirere af den tyske forfatter Thomas Mann, der gennemlevede demokratiets mørkeste stunder under Anden Verdenskrig.

Kommentar: Vi reagerede på corona som forfædrene på pest og kolera: For sent og forvirret

Kigger man tilbage i historien, tegner der sig det samme billede: at vi mennesker gang på gang har ladet os overrumple af pandemierne.

Kommentar: Den sande pest er en destruktiv masseturisme

Det offentlige behøver ikke støtte åndløs masseturisme, der har forpestet storbyer, seværdigheder og natur i tiltagende grad i de senere år.

En efterårsstorm trækker op, Europa må stå på egne ben

Coronaen og 75-året for den såkaldte befrielsessommer kan give os anledning til at overveje Europa i den større verden.

Hån og had undergraver demokratiet i Europa og Europas nabolag

Overalt ser man samvittighedsløse skikkelser, der undergraver folkestyrets institutioner og tager magten for magtens skyld, kun sjældent for at virkeliggøre en sammenhængende politik.

Undervejs

Per Nyholm er mangeårig udenrigs- og krigskorrespondent på Morgenavisen Jyllands-Posten og forfatter.

Med base i Østrig anskuer han klassisk rejsende verden ”undervejs” i et (central)europæisk perspektiv uden at forsømme at holde et kritisk øje på den danske andegård.

Endnu en skæbnestund nærmer sig. Nu ringer dødsklokken for Lukasjenko

Hviderusland er en tidsmaskine, der er gået i stå, som selv Moskva betragter med hovedrysten. Der er paralleller til Rumæniens diktator Ceausescus fald i 1989.

Efteråret kan blive mere interessant, end mange vil bryde sig om

Coronakrisen har præget – og præger stadig – hele verden. Men der er mange andre uløste konflikter og afventende resultater, der kan nå at sætte præg på 2020.

Juan Carlos flygter til udlandet. Spanien står foran en afgrund

Som om Spanien ikke var hårdt nok ramt af coronakrisen, sørger det spanske kongehus nu for yderligere udfordringer. Den korruptionsmistænkte ekskonge har taget flugten – angiveligt for at beskytte monarkiets fremtid. Men har det en fremtid i Spanien?

Kina og Iran er en uhellig alliance, som USA ikke kan forhindre

Vesten stiller sig i stigende grad skeptisk til det såkaldte Silkevejsprojekt, hvormed Kina ikke blot nærmer sig Europa med jernbaner, motorveje og flyruter, men bygger og køber i Centralasien, Mellemøsten, Nordafrika og Europa.

Premium Tophistorier