Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

”10 digte til når du er liderlig”

Jo tak. Men helt ærligt, hvem gider lige at læse digte, når de er liderlige? Der er dog andre, mere tiltrækkende muligheder. Men det er måske forskellen på rigtige digtnørder og så os andre.

Henrik Jensen, historiker.

Nogle gange – som med Søren Ulrik Thomsen – kan læserskaren måske løbe op i fire cifre, men mange har det svært med digte, efter at de er blevet kedet halvt ihjel med dem i gymnasiet. Ligesom nogle er ordblinde, findes der også digtblinde, hos hvem blikket begynder at sitre og sande til, når de ser et digt foran sig med de karakteristiske brudte linjer. For andre er digte bare langsom og prætentiøs prosa, de fatter ikke idéen.

Nok om det, det er i al fald et udmærket initiativ, når DR K tager sig for at gøre et fremstød for digtlæsningen. Men behøver det lige foregå under overskriften ”10 digte til når du er liderlig”? Helt ærligt, hvem gider lige at læse digte, når de er liderlige? Der er dog andre, mere tiltrækkende muligheder. Men det er måske forskellen på rigtige digtnørder og så os andre.

Her var digte af blandt andre Brorson og Oehlenschläger, af nævnte S.U.T. og Inger Christensen, læst af et par skuespillere i forskellige scenarier, herunder Erotic World Messe, hvilket i nogen grad tog opmærksomheden fra det læste digt. Desuden læste mediepersonlighederne Knud Romer og Ane Cortzen hver sit yndlingsdigt op for hinanden, og i al fald Romer fik klart demonstreret, hvordan et digt af Frank Jæger ikke skal læses op.

Indimellem var der så diverse voxpop-brugerkommentarer, som mest af alt mindede om opvakte gymnasiasters spredehaglsbud, når de ikke har fået læst på lektien. Hertil forskellige litteraturkritikeres udlægninger af de op(b)læste digte, hvor især Lilian Munk Rösing demonstrerede ildhu, mens Thomas Bredsdorff igen bragte gymnasiets dansktimer i erindring – især med tautologiske sætninger som »det er det, der sker, når mennesker møder mennesker, så bliver de udsat for mennesker« ...

”10 digte til når du er liderlig” blev på DR K fulgt op af ”10 digte til når du savner naturen”, hvor det handlede om digte af blandt andre Aarestrup, Ewald, Pia Tafdrup, Per Højholt og en række yngre digtere, for hvem naturen synes at være blevet synonym med miljøproblemer. Trist, men næppe overraskende, disse tider taget i betragtning.

Der var oplæsning fra Inger Christensens store systemdigt ”Alfabet” fra 1981, og nu var det programchef Mikael Bertelsen og astrofysiker Anja Andersen, der skulle læse deres yndlingsdigt op for hinanden. Det foregik af ikke nærmere åbenbarede årsager i Niels Bohrs kontor, hvor han ifølge Anja Andersen havde resideret »fra 1932-1962 – de sidste 20 år af sit liv«, som hun sagde. Det hægtede mig så meget af, at en naturvidenskabskvinde ikke kunne regne, at jeg rent ud glemte at høre hendes yndlingsdigt, som vist også kun var på tre linjer. Men måske regner hun ud fra en særlig relativitetsteoretisk tidsregning, hvad ved jeg.

Med al respekt for de yngre digteres præstationer var det for mig digtene af Aarestrup og Ewald, der brændte stærkest igennem. Ikke mindst sidstnævntes apokalyptiske ”Aftenen – et fragment” fra 1778, som næsten meriterede Thomas Bredsdorffs summariske udnævnelse af Ewald til »dansk lyriks største«.

Mit eget yndlingsdigt? Åh jo, tak, fordi De spørger! Det er Johann Wolfgang Goethes ”Über Allen Gipfeln” – man er vel dannet.

Digtet er fra 1780, to år efter Ewalds, og lige så kort, som det er dødsfikseret: ”Über allen Gipfeln/ Ist Ruh,/ In allen Wipfeln/ Spürest du/ Kaum einen Hauch;/ Die Vögelein schweigen im Walde./ Warte nur, balde/ Ruhest du auch.”

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.