Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Tæt på Forbrydelsen

Lykkeligt befriet for hæsblæsende menneskejagter nærmer ”Forbrydelsen” sig det tætte og menneskeligt vedkommende.

Artiklens øverste billede
En enkelt menneskelig følelse sneg sig ind i Sarah Lund (Sofie Gråbøl), da hun så sin søn og hans fødende kæreste sammen.
TV-Serie
FORBRYDELSEN III
AFSNIT 9
DR søndag aften

Det er med gode krimier som med gode farcer.

De er konstrueret ved et skrivebord, omhyggeligt og minutiøst. Der er nemlig dels et krav om logik – kabalen skal gå fuldstændig op til sidst – dels en indre mekanik, som helst ikke må blive alt for tydelig.

Det samme gælder urimelighederne. I farcen skal tempoet være højt, så vi ikke tænker for meget over tingene. I krimien har det fortættede gys og den elegante optrevling af gåden samme skjulende funktion.

Det er her, ”Forbrydelsen III” er dumpet i lige lovlig mange gange. Med en skurk, der ligner James Bond med hensyn til mobilitet og kendskab til alt – fra køreplaner og datafiler til Folketingets underjordiske gange. En skurk, der synes forbløffende adræt, med nærmest overnaturlige kræfter trods revolverkugler i kroppen og øjensynligt bloddryppende sår, og som når fra den ene lokalitet til den næste på forunderligt kort tid.

Logikken har haltet

I den henseende har ”Forbrydelsen III” unægtelig virket en smule komisk. Netop fordi logikken haltede og urimelighederne blev så tydelige.

Det samme gælder mørklægningsfikseringen, senest her på verdens formentlig dårligst oplyste fødegang, og i kældre, hvor lyset tilsyneladende altid er sparet bort.

Undervejs kan man måske også blive en lille smule irriteret over en serie, hvor ingen af hovedpersonerne overhovedet lytter til hinanden, men bare konsekvent følger deres eget hoved. Måske er det derfor, at det skal tage 10 afsnit at få opklaret sagen.

Sidste søndag efterlod os med nye mistænkte hovedbagmænd – både Zeeland-højrehånden (Stig Hoffmeyer) og statsministerens bror (Jonatan Spang).

Mange i spil

Denne søndags afsnit fik effektivt elimineret kidnapperen og måske også højrehånden – nu mangler vi så bare den egentlige skurk og de mulige medskyldige. Her er der fortsat dejligt mange i spil.

Det var derfor, at søndagens afsnit blev så godt. Fordi vi nu endelig slap for alt det James Bond-agtige og kunne koncentrere os om det vigtige – menneskers indbyrdes relationer, følelser og motiver. Den pirrende afdækning, helt tæt på, tilsat en lille smule fødegangs-sentimentalitet. Nu er vi – omsider – spændte på sidste afsnit. Lad os håbe, at optrevlingen og afsløringen bliver lige så god, logisk og overrumplende, som vi fortjener efter 10 søndage i sofaen.

Og mens vi venter på det, kan vi da lige skænke det en tanke, at det allermest skræmmende i serien måske har været demonstrationen af, hvor gennemovervåget et samfund vi tydeligvis lever i.

Hvor alt og alle tilsyneladende kan tjekkes via kreditkortudskrifter, mobil-lister og kameraoptagelser af alle offentlige rum.

Har vi virkelig lyst til det?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.