Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Det nytter ikke noget at stemme på politikere, som i realiteten ikke yder en indsats

Vi skal være glade for, at der er politikere fra alle partier, der vil bruge deres tid og arbejdskraft på at få EU til at fungere. Det er en stor arbejdsbyrde, de tager på sig.

Det er noget særligt at tage hul på et nyt år. Gik det gamle, som det skulle, og hvad er der i vente i det nye? Det vil vi have forskellige svar på, men politisk er det nemt at give et svar på, hvad der er i vente: Svaret er valg.

Både til Folketinget og til Europa-Parlamentet. Det sidste har vil allerede dato på. Vi skal stemme den 26. maj. Men folketingsvalget bestemmes ene og alene af statsminister Lars Løkke Rasmussen, og der er ikke meget, der tyder på, at han har travlt. Vi ved, at sidste frist for ham er juni i dette år. Det skal nok optage spindoktorer og kommentatorerne – og gætterier vil der blive flere og flere af sammen med meningsmålingerne, for folketingsvalg er det, vi kender, og her bliver det afgjort, hvem der skal regere landet. Det er langt vanskeligere, når det drejer sig om EU-parlamentsvalget.

Danmark er et lille land. Vi udgør kun 1 pct. af den samlede befolkning i EU. For os er medlemskabet af EU en chance for at blive hørt, for at kunne bidrage til de løsninger, flere og flere ser i øjnene kun kan løses i tæt samarbejde med andre. Det gælder klimaet, terroren og antallet af migranter eller flygtninge, miljø, forbrugerpolitikken m.m.

Det seneste EU-valg gav alvorligt mange stemmer til Dansk Folkepartis kandidat Morten Messerschmidt, som er imod det meste af, hvad EU står for.

Jeg husker min egen tid som EU-kommissær, hvor jeg havde de samme muligheder for at udtale mig og blive hørt som store lande som Tyskland og Frankrig, og hvor klimaet allerede dengang spillede en stor og afgørende rolle. Det startede i Kyoto i 1997 og skal nu følges op. Der er brug for, at alle landene forstår alvoren i problemerne og dermed bidrager til løsninger. EU er en enestående demokratisk konstruktion. Ikke som den vi har i Danmark, for i EU skal 28 lande kunne enes og finde løsninger ud fra meget store forskelligheder i opbygning og kultur.

Mon det kan lykkes at få vælgerne til at tage arbejdet i EU så alvorligt, at de dels vil stemme, dels vil stemme på partier og personer, der er indstillet på at gøre en demokratisk indsats i EU? Det seneste EU-valg gav alvorligt mange stemmer til Dansk Folkepartis kandidat Morten Messerschmidt, som er imod det meste af, hvad EU står for. Der kører også en sag om, hvorvidt han brugte sin plads i parlamentet til at snyde med de penge, EU giver til politiske partier for at støtte demokratiet.

Hvor bliver redegørelsen fra EU’s svigenhed Olaf af? Senest jeg læste om hele sagen, ville Morten Messerschmidt ikke aflevere de papirer, som Olaf havde brug for. Endnu en gang udviste han manglende respekt for demokratiet i EU. I alle lande og sammenslutninger af lande er kontrol en afgørende sag for at hindre misbrug af de penge, som skatteyderne har betalt. Jf. arbejdet nu med at få klaret hvidvasksagen, hvor både Danske Bank og Nordea er involveret.

EU er ikke stærkere eller svagere, end hvad befolkningerne gør det til. Ved at blive hjemme og lade være med at stemme til EU-valget bidrager vi danskere til at svække EU, for så har EU ikke baggrund i befolkningerne.

Vi skal være glade for, at der er politikere fra alle partier, der vil bruge deres tid og arbejdskraft på at få EU til at fungere. Det er en stor arbejdsbyrde, de tager på sig, langt fra hvor de fleste har deres familie og hjemsted. Det nytter ikke noget at stemme på politikere, som i realiteten ikke yder en indsats. Derfor er det vigtigt, at medierne sørger for, at også EU-parlamentsvalget giver os vælgere mulighed for lære de politikere at kende, som vil gøre en indsats.

Ritt Bjerregaard (f. 1941) er tidligere EU-kommissær og socialdemokratisk minister og overborgmester i København. Hun er uddannet lærer og er forfatter og medforfatter til en række bøger.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.