Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi skal vedkende os frygten

Katrine Winkel Holm, præst og samfundsdebattør.

Sådan lyder den plade, der kører igen og igen, og ikke mindst landets præster har travlt med at belære befolkningen om, hvor frygtelig frygt er. Tænk bare på Viborgs nye superpolitiserende biskop, der her i avisen for nylig harcelerede over, at »frygten og afmagten skygger for meget i øjeblikket«.

Ifølge dette fløjlsmavede orakel skal vi lægge den frygtelige frygt af os og slå dørene op for flere migranter, så vi i en fart kan få smadret vores børns fremtid.

Og han står ikke ene. Frygt har fået en forfærdelig dårlig presse, og det er forkert.

Vi har nemlig brug for frygt, og denne nytårstid er en god anledning til at forbedre frygtens renommé. Lad mig indkalde to litterære vidner til forsvar for frygten.

Det første er den britiske forfatter Peter Hitchens. I sin fremragende lille bog ”The Rage against God” – som for længst burde være blevet oversat til dansk – gør han følgende iagttagelse: »Jeg har følt ægte frygt, ikke meget ofte, men ofte nok til at indse at frygt er en vigtig gave, der hjælper os til at tænke klart i farlige øjeblikke.«

Frygt – ikke hovedløs panik eller kujonagtig fejhed – er uundværlig.

Det andet vidne finder vi i skatten af danske folkeeventyr; i historien om drengen Hans, der drog ud for at finde sin angst.

Eventyrets unge dreng er enestående frygtløs og derfor både dumdristig og besværlig for sine omgivelser, som han nægter at blive sat på plads af. Ude i verden sættes han på den ene mere skræmmende prøve efter den anden. Men intet, hverken spøgelser, djævle eller hjemsøgte herregårde, er i stand til at indgive Hans det mindste gran af frygt.

Drengen tumler frygtløst videre, højt hævet over sine mere ængstelige omgivelser. Til sidst belønnes han med den obligatoriske prinsesse, som han kommer til at holde af. Og så en dag sker det: Han drømmer, der overgår hende en ulykke, og straks er frygten hos ham. Hans, der drog ud for at finde sin angst, finder den omsider, da han kommer til at elske en anden.

Den dumdristige unge dreng er blevet en voksen mand. Det fine ved folkeeventyret (i Preben Ramløvs version) er, at frygt her kædes sammen med kærlighed.

Som en klog præst bemærkede, er det at være fuldstændig frygtløs nemlig ikke bare tæt på det psykopatiske, det er også kærlighedsløst.

Elsker man nogen og noget, bekymrer man sig også og nærer frygt for, hvad der kan ske med det, man holder af. Enhver mor ved det.

Denne almenmenneskelige visdom, som lyser ud af folkeeventyret, er glemt i dag, ja, den er kommet i miskredit.

I dag er de talende klasser straks klar til at uddele diagnoser til dem, der giver udtryk for frygt.

Der står et helt fobikatalog klar: Man er xenofob, hvis man er modstander af masseindvandring og islamofob, hvis man anser islam for en trussel mod friheden. For blot at nævne et par fobier. Man er kort sagt sygelig.

Denne sygeliggørelse af omsorg og frygt fremstilles altid som indbegrebet af næstekærlighed.

Men ret beset er den det modsatte. Den er udtryk for kærlighedsløs uansvarlighed og manglende omsorg for det, vi har fået betroet, hvortil hører det land, vi har arvet fra vore forfædre.

Jeg håber derfor, at 2016 bliver året, hvor vi vedkender os vores frygt for, hvad der kan ske med vores land og vores frihed, og handler derefter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.