Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kvinder og minkavlere har gjort kvinder og mink overflødige

Jeg kender stadig ingen kvinder, der kan lave deres egen bil eller skifte pedalarme på deres cykel.

I en moderne tid med et rigt udbud af sædbanker og mulighed for insemination for enlige bliver der ofte ironiseret over, at manden er blevet overflødig. Det er kun sæden, kvinderne stadig behøver, og så længe mændene ikke står solidarisk sammen imod kvindernes ønske om sæd uden sex og samliv, så er manden qua sine kønsfællers sætten i banken overflødig. Taget i betragtning af at en sæddonor afleverer ca. 300.000 mio. sædceller pr. gang, vil det kun kræve omkring 20 besøg fra en sæddonor at reproducere jordens befolkning. Problemet med denne overflødiggørelse af manden er bare, at det netop kun er i et reproduktionsøjemed og ikke i forbindelse med menneskehedens overlevelse som sådan, at manden er overflødiggjort. Manden er de seneste 50 år blevet bedre til at udføre en lang række opgaver af huslig karakter, såsom tøjvask, rengøring og børnepasning. Det stiller ham bedre i en situation, hvor han skulle overleve uden kvinden. Men der er givet overraskende lidt den anden vej. Udover lønslaveri selvfølgelig.

Jeg kender stadig ingen kvinder, der kan lave deres egen bil eller skifte pedalarme på deres cykel.

Kvinderne har endnu ikke har bevæget sig ind i en lang række praktiske opgaver. Jeg kender stadig ingen kvinder, der kan lave deres egen bil eller skifte pedalarme på deres cykel. Og jeg kender overraskende få, der kan noget så simpelt som at skrue et billede op på en lidt porøs betonvæg.

Hvor kommer minkavlerne så ind i billedet? Her i Vestjylland har vi de seneste mange år haft en stor produktion af mink og minkpels, der i vid udstrækning er blevet eksporteret til særligt Kina. I hvert fald indtil vi solgte avlsdyr til Kina, så de selv er blevet i stand til at producere mink. Man kan synes om minkavl, hvad man vil, men faktum er, at det var en mavepumper for den danske minkavl.

»Man skal ikke give en sulten mand fisk, man skal lære ham at fiske,« sagde den kinesiske filosof og embedsmand Konfutse for mere end 2.500 år siden. Den sultne mand, der får en fisk, har mad en dag, den sultne mand, der lærer at fiske, har mad hver dag. Omvendt kan man derfor også sige, at hvis man gerne vil gøre den sultne mand afhængig af sig, have krammet på ham så at sige, bør man netop ikke lære ham at fiske.

Minkavlerne lærte måske ikke direkte kineserne at fiske, men de gav dem i hvert fald en fiskestang i form af avlsdyr. På samme måde har danske kvinder givet de danske mænd en fiskestang og tilmed lært dem at bruge den. Det er ikke mere end 50 år siden, at den sultne mand, der kom hjem fra arbejde, var prisgivet uden husmoderens kogekunst. Sådan er det ikke længere.

Har kvinderne ikke fået en fiskestang den anden vej? En halv fiskestang, vil jeg i bedste fald sige. Eller en knækket fiskestang, som kvinden endnu ikke har lært at fikse. Kvinder kan i dag forsørge sig selv i økonomisk forstand. Det er indiskutabelt. Men der bliver stadigt hidkaldt en hær af jyske fædre, når der skal sættes gipsvægge op i singlekvindernes andelslejligheder i København.

Her har feminismen et uopdyrket land, og hvis de vil i kamp, en uopdaget frontlinje. Det er lidt ligesom en diktaturstat, der tolereres af stormagterne af ren og skær magelighed. Kvinderne skal insistere på at lære sig disse ting, og fædre skal give deres viden om gips og vinterdæk videre i lige mål til sønner og døtre.

De spæde skridt til gør-det-selv-feminismen ses eksempelvis i USA, hvor kvindebyggekollektivet ”The Mudgirls” kan hyres til bæredygtigt husbyggeri og holder workshops for andre kvinder, så de kan tage ud i verden og gøre det sammen. De lærer ikke bare kvinder at klare sig selv, men bygger faktisk med en vision, der er med til at bære både mænd og kvinders verden fremad i en mere klimavenlig retning. I stedet for at overtage en patriarkalsk forretningsmodel er deres byggeprojekter børnevenlige, og børnepasning er integreret i arbejdet. »We are a women’s collective and seek to empower ourselves with employment and the skills to build homes,« skriver Mudgirls i deres principprogram. Den akse mellem fædre og døtre, der er blevet stadig mere solid de seneste 50 år, kan nu indlemme bygge- og reparationsfærdigheder.

Anders Fogh Jensen (f. 1973) er forstander på Vestjyllands Højskole, forfatter, dramatiker og filosof. Af sine otte bøger tæller bl.a. "Projektsamfundet", "Projektmennesket", "Hvordan skal jeg leve mit liv, Kierkegaard?" og senest "Pseudoarbejde". Han er særligt interesseret i filosofisk samtidsdiagnose og beskriver den tid, vi lever i, de vilkår vi lever under og de små usynlige skred, der ændrer vores samtid. Han arbejder fra højskolen med dannelsen af mennesker til bedre liv. For filosofi handler for ham om at tænke bedre for at leve bedre.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.