Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi må ikke overse, at ligestillingsindsatsen også indbefatter mænd

Køn er en faktor i vores samfund. Grundlovsdag er der igen folketingsvalg i Danmark. 36 pct. af alle kandidater til folketingsvalget er kvinder. Jeg ville ønske, der var flere.

Artiklens øverste billede
Ud af de 1.600 største danske virksomheder har de 800 ingen kvinder i bestyrelsen. Andelen af kvinder i bestyrelser og direktioner er henholdsvis 19 pct. og 14,8 pct. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

På Kvindemuseet i Aarhus hænger en platte i udstillingen. Ubetydelig af udseende, men for mig en juvel. På platten står der: »5. juni 1915. Til minde om de mænd, der gav kvinden ligestilling med manden i landets styrelse.« På platten er desuden billeder af Christian X og tretten af de mandlige politikere, der havde medvirket til, at kvindernes valgret blev stemt igennem.

Denne hyldest til mændene, der ”gav kvinden ligestilling” giver mig et smil på læben, men den minder mig også dagligt om, at intet kommer af sig selv. Og at kønnenes ligestilling kræver fælles, aktiv indsats fra alle køn. Vores demokratis historie er ung, og den politiske ligestilling har været et langt, sejt træk. Op gennem 1800-tallet påpegede aktive kvinder og progressive mænd, at politisk medborgerskab skulle omfatte alle uanset køn og social status. Efter grundlovsændringen kom første rigsdagsvalg i 1918. Da var 41 ud af 402 opstillede folketingskandidater kvinder. Fire kvinder blev valgt til Folketinget og fem til Landstinget. Blandt dem Nina Bang, som i 1924 blev Danmarks første kvindelige minister – og verdens første kvindelige minister i en parlamentarisk valgt regering. Først ved valgene i 1970’erne voksede antallet af folkevalgte kvinder til Folketinget for alvor. I dag er 37 pct. af folketingspolitikerne kvinder.

Vores demokratis historie er ung, og den politiske ligestilling har været et langt, sejt træk.

Når man står midt i nuet og ser bagklogt tilbage på historiens udvikling, er det let at være kæphøj og forherlige sin egen tid. Og i Danmark betragter vi generelt vores land med stolthed som moderne, progressivt og frisindet. Det billede, tror jeg, står stærkt i folks bevidsthed. I hvert fald hører jeg ofte suk og kommentarer som ”slap af, vi har jo ligestilling”, hvis jeg påtaler uligheder i dagens Danmark. Jeg forstår det godt. Det er irriterende at blive mindet om det, der stadig halter. Vi er nået rigtig langt – men vi er der ikke endnu, og faktisk står vi på mange områder helt stille eller går ligefrem tilbage. Problematikker omkring køn og ligestilling bliver usynlige og vokser, hvis vi ikke taler om dem – og hvis vi ikke taler om dem, så kan vi ikke handle på dem. Det kan være givende at se på sin egen tid med et nøgternt helikopterblik – som om man betragter en anden historisk periode:

Ud af de 1.600 største danske virksomheder har de 800 ingen kvinder i bestyrelsen. Andelen af kvinder i bestyrelser og direktioner er henholdsvis 19 pct. og 14,8 pct. (Danmarks Statistik). Det placerer Danmark i en bundplacering blandt OECD-landene på området. Danmark arbejder ikke som i f.eks. Sverige, Norge og Island for, at mænd og kvinder deler forældreopgaven. I de andre nordiske lande har fædre op til 12 ugers barsel reserveret specielt til dem. Som forventet tager disse fædre derfor mere barsel, end de gjorde før, til gavn for både mænd, kvinder og børn. Danmark bliver dog inden for nogle år pålagt at øremærke barsel til fædre, efter at EU-Parlamentet og EU’s medlemslande i januar 2019 blev enige om, at der fremover skal øremærkes to måneders barselsorlov til hver forælder.

Vi må ikke overse, at ligestillingsindsatsen også indbefatter mænd. Der mangler fokus på nogle af de udfordrende kønsbetingede situationer for mænd. Mænd er f.eks. underrepræsenterede på de videregående uddannelser, og selvom de ganske vist er i overtal på toppen af samfundet, er det også mændene, som fylder mest på bunden. Kriminalitet og vold begås oftest af mænd, tre gange så mange mænd som kvinder begår selvmord, også tre gange så mange bliver hjemløse, og mere end dobbelt så mange mænd som kvinder ender i misbrug.

Køn er en faktor i vores samfund. Grundlovsdag er der igen folketingsvalg i Danmark. 36 pct. af alle kandidater til folketingsvalget er kvinder. Jeg ville ønske, der var flere – for der er brug for fælles indsats.

Julie Rokkjær Birch (f. 1983) er direktør for Kvindemuseet i Danmark, som ligger i Aarhus. Hun er uddannet cand.mag. i nordisk sprog og litteratur og kunsthistorie. Hun er optaget af, hvordan kunst og kultur – og museer i særdeleshed – kan være drivkraft til at gøre en reel forskel i samfundet. Hun har et normkritisk verdenssyn, og hun gør en dyd ud af at pege på vanetænkning og selvfølgeligheder, særligt i forhold til køn. Hun arbejder for at skabe en kvalificerende platform for den levende debat om køn, krop og seksualitet, og hun har det standpunkt, at ligestilling er for alle.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.