Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

For første gang i 15 år kan vi gøre op med centralisering

Hvad enten vi er røde eller blå, må kritikerne af centraliseringen op af skyttegravene. For første gang i mange år er der reelle muligheder for at vende udviklingen.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen (S) vil flytte 660 årsværk fra Rigspolitiet og etablere 20 nærpolitistationer.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Jeg kan snart fejre 10 år som kolumnist ved JP. Jeg startede i 2010 efter min bog ”Eliternes Triumf”, hvor opgøret med centraliseringen var en rød tråd. Det var efter 00’ernes reformbølge, hvor daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen skabte nye storkommuner, mens lokale sygehuse og politistationer lukkede på stribe.

Det var ingen let debat dengang. Mantraet i medier og politik var stordrift – kritikere som mig blev hældt af brættet som nostalgikere, der drømte sig tilbage til Morten Korch. Pø om pø skiftede det. V lærte lektien på den hårde måde, da de ved 2015-valget tabte store vælgergrupper til DF i ”det gule Danmark”.

Vi fik udflytningen af statslige arbejdspladser, men Venstres opgør med centralisering gik i stå, da de gik i regering med K og LA. De to partier ville primært forgylde deres velstående kernevælgere nord for København.

Nu har Mette Frederiksen så taget teten. Først med et udspil om kommunal udligning, der angiveligt flytter 1,4 mia. kr. fra øst til vest. Siden med en historisk ændring af politiet: Rigspolitiet skal halveres, først og fremmest gennem færre akademikere og andre uden politifaglig baggrund. I stedet skal de regionale politikredse styrkes, og der oprettes 20 nye nærpolitistationer. Mette Frederiksen kalder med rette udspillet for »et meget stort skridt«.

Den nye socialdemokratiske kurs er da heller ikke faldet ned fra himlen. Den nuværende boligminister, Kaare Dybvad, støbte fundamentet med ”Udkantsmyten” og ”De lærdes tyranni”, der gav genlyd langt ind i V og DF. Og Mette Frederiksen gik til valg på »nærheden tilbage«.

Men djævlen er som bekendt skjult i detaljen. Foreningen Balance Danmark samler både S- og V-borgmestre fra provinsen – den er en af de seriøse stemmer i debatten om det skæve Danmark. Da regeringen fremlagde udspillet til ny udligning, blev det hilst velkommen af Kim Ruberg, der er formand for Balance Danmark.

Balance Danmark undrer sig imidlertid over pengestrømmene bag: Hvad sker der for eksempel med de store puljer, der i dag tilgodeser de mest trængte kommuner? Regeringen har fremlagt en kort pjece med danmarkskort over ”vindere” og ”tabere”, men afgørende spørgsmål er ubesvarede. Svarene på disse afgør, om udspillet reelt flytter så mange penge, som regeringen postulerer.

Med til billedet hører, at embedsapparatet på Slotsholmen stadig er svorne tilhængere af centralisering. De leverede med glæde skyts til 00’ernes store reformbølge; derimod skete Løkke-regeringens udflytning af statslige arbejdspladser trods modvilje i ”systemet”, der også ser med skepsis på S-regeringens planer. Hvis centraliseringen skal rulles tilbage, må politikerne sætte sig igennem.

For første gang i 15 år kan vi vende udviklingen. Opgøret med det skæve Danmark er på den politiske dagsorden, regeringsledelsen er seriøst optaget af dét, og folkelige kræfter i det borgerlige Danmark trækker samme vej.

Udflytningen af statslige arbejdspladser var både reel decentralisering og en del symbolpolitik. Det afgørende for livet i yderområderne er økonomi til ordentlig velfærd, og at politi, sundhedstilbud og uddannelser ikke er for langt væk. Sidstnævnte må også i spil, så vi har erhvervsuddannelser, gymnasier og professionsuddannelser over hele landet.

Hvad enten vi er røde, blå eller midt i, må kritikere af centraliseringen op af skyttegravene. Det er nu, vi har chancen!Lars Olsen er journalist og forfatter med stærk social indignation som litterært brændstof.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.