Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Det er tid til at pakke vækstværktøjerne ud

Visse brancher trænger til at blive udsat for øget konkurrence, og letter regeringen skatten på en måde, så virksomhederne tilskyndes til bl.a. at øge energieffektiviteten, kan dansk erhvervsliv skabe vækst.

Niels B. Christiansen er topchef i Danfoss.

Foråret er så småt på vej, og mens vi venter på solen og varmen, venter vi i erhvervslivet også på de vækstinitiativer, som statsministeren varslede allerede i sin nytårstale.

Der er løbende behov for at se på, hvordan vi kan skabe vækst og arbejdspladser ved at gøre det mere attraktivt at investere og drive virksomhed i Danmark.

Derfor har det også været meget positivt, at politikerne i de senere år har fjernet nogle af de mest åbenlyst uhensigtsmæssige omkostninger og bureaukratiske barrierer for dansk erhvervsliv. Men der er brug for at holde fast, for vi er i de sidste 10-15 år sakket så langt bagud i forhold til vore nabolande, at vi ikke kan indhente efterslæbet med små justeringer.

Der skal grundlæggende og langsigtede forandringer til.

Danmarks udfordringer, og dermed opskriften på, hvad vi skal gøre bedre, er faktisk allerede kendt.

Fra flere sider, f.eks. DI’s produktivitetspanel og regeringens produktivitetskommission, er der kommet gode anbefalinger, som giver et godt samlet udgangspunkt for at tage fat. Men som sagt er der brug for et miks af kortsigtede og langsigtede løsninger.

På kort sigt skal der iværksættes konkrete tiltag, som gavner konkurrenceevnen og forbedrer investeringsklimaet. Målrettede skatte- og afgiftslettelser, f.eks. til lavere skat på arbejde, forsknings- og udviklingsaktiviteter eller investeringer i ny teknologi og automatiseringer, vil gøre det mere attraktivt at investere i Danmark, også for udenlandske virksomheder.

Desuden er det ifølge Energistyrelsen muligt at spare 10 pct. af danske virksomheders energiforbrug alene gennem energieffektiviseringer – og det med en tilbagebetalingstid på kun to år. Bedre vilkår for investeringer i energieffektiviseringer er derfor en af de hurtigste måder at forbedre konkurrenceevnen på.

Der er altså en række vækstværktøjer, vi kan bruge her og nu. Men på længere sigt er der i høj grad brug for mere gennemgribende initiativer.

En af de største udfordringer for dansk konkurrenceevne er lav produktivitet. Men nogle brancher har faktisk høj produktivitetsvækst, nemlig de brancher, hvor virksomhederne er udsat for konkurrence, f.eks. fra udlandet. Til gengæld er produktivitetsvæksten lav, ja, enkelte gange under nul, når det gælder brancher i servicesektoren og i byggeriet.

Det betyder to ting: For det første giver det højere omkostninger for alle de andre virksomheder, som bruger disse brancher som underleverandører.

For det andet øger det leveomkostningerne markant for danske lønmodtagere og fører til et øget lønpres. Faktisk steg danske leveomkostninger næsten 14 pct. mere end EU’s gennemsnit mellem 2000 og 2010 – og hvis der er noget, som vi har lært af tiden før finanskrisen, er det, at høje lønstigninger hurtigt ødelægger konkurrenceevnen og skader væksten i lang tid fremover. De økonomiske vismænd nævner selv den forværring af dansk lønkonkurrenceevne, som skete op gennem 00’erne, som en af forklaringerne på den nuværende lave vækst.

I de seneste overenskomster har alle parter dog taget ansvar, og lønstigningerne er dæmpet til et mere realistisk niveau. Lempelser af indkomstskatten har også gjort det muligt at bevare reallønnen – og det skal der kvitteres for. Men det er et langt sejt træk at bringe danske leveomkostninger og lønninger ned til et niveau, der matcher bare Tysklands eller Hollands. Derfor skal vi stadig se på, hvordan de indenlandske serviceerhverv, byggeriet og den offentlige sektor kan udsættes for konkurrence og øge deres produktivitet. Og derfor er det stadig nødvendigt med skattelettelser, som gør det muligt at holde lønningerne i ro uden at sænke reallønnen.

Opfordringen herfra til alle partier er at fortsætte det reformarbejde, som allerede er påbegyndt. Vi skal have gang i væksten – både på kort og på langt sigt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.