Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Virkeliggørelsen af de Radikales paradis

Hvis det er følelser, der styrer, kan man vel lige så godt gøre Medina til rektor for Syddansk Universitet.

Det er en kendt sag, at Det Radikale Venstre hader arbejderklassen og alt, hvad der giver disse sarte partifolk mindelser om en lunken pilsner i et kolonihavehus med flagstang. Eller et besøg i Harald Nyborg. Det kan man f.eks. læse om i Lars Olsens udmærkede bøger.

Men nu tager metropolpartiet et nyt skridt i retning af den progressive ødelæggelse af vores land.

Det kan måske virke uskyldigt, men forslaget har vide konsekvenser. De radikale vil først supplere, siden afskaffe karakterskalaen i gymnasiet med såkaldte optagelsessamtaler på universitetet.

Oversat til radikalt dansk: Elever fra hjem med en vis boglig dannelse og sniksnakkende evner skal forrest i køen, også selv om de er nogle dovne hunde, hvilket de jo ganske ofte er. Social mobilitet må bekæmpes. Pøblen skal forblive pøbel. Må vi så være her.

Flere universiteter er tilsyneladende med på ideen – af andre grunde, naturligvis. De vil spare penge, vil de, penge, som de kan bruge på andre ting end forskning og undervisning, for sådan tænker administratorer nu engang, og det kan ikke gå hurtigt nok med at gøre universitetet til en underafdeling af DJØF.

Således regner f.eks. Syddansk Universitet med om tre år at optage 25 pct. af de studerende via optagelsessamtaler, og på længere sigt er ambitionen at optage alle ansøgere efter en samtale.

Samtalerne er en ”investering”, som ifølge universitetets studiechef, Morten Hansen, vil tjene sig ind i kraft af et lavere frafald på studierne: ”Vi føler os sikre på, at vi ved at lave et mere sikkert match kan mindske frafaldet, og at vi kan hæve kvaliteten i uddannelsen.”

Sjovt, som de to sidste led i sætningen skurrer mod hinanden. Overfyldte auditorier og kø foran vejlederens kontor kan næppe siges at være identisk med højere kvalitet. Måske kan man ligefrem sige, at det forholder sig omvendt. Når de dårlige eller umotiverede elever forlader bygningen, bliver der mere tid til de resterende.

Men nej. Studiechefen bifalder beslutningen om optagelsessamtaler på grundlag af, hvad han ”føler”. Glem den præmis, at ikke alle skal kunne tage en universitetsuddannelse, endsige fuldføre den. Ellers er niveauet for lavt. Og glem det forhold, at det er godt, hvis nogle – de uegnede – dumper og finder noget mere meningsfuldt for dem at lave.

Det er alt sammen ligegyldigt. Her laves pølser.

Jo, vi lever i sandhed i nye tider. Hvis det er følelser, der styrer, kan man vel lige så godt gøre Medina til rektor for Syddansk Universitet. Og hvis det er antal kandidater, vi vil have, jamen, så lad os da gøre som i Nordkorea.

Undervisningsminister Sofie Carsten Nielsen ikke bare føler. Hun ”tror”. Hvilket hendes parti jo har en mani med at fortælle os på dets valgplakater.

Problemet er ikke alene dette specifikke føleri og den radikale religionserstatning i al almindelighed. Problemet er despekten for karakterskalaen.

Hvor udhulet karakterskalaen end er i dag i skolen og på gymnasiet, så er karakterskalaen den sidst tilbageværende indikator for elevernes faglige kvalitet. Hvis man fjerner eller devaluerer den, er der ikke mere tilbage end de Radikales kerneværdier: Sniksnak, hellige hensigter og stupid selvretfærdighed.

Rektor på professionshøjskolen Metropol i København Stefan Hermann er da også skeptisk. Han ser ekstra administration i kikkerten og forsvarer karakterskalaen i gymnasiet af i dag:

”På gymnasierne giver man jo ikke længere karakterer efter, om eleverne kan reproducere pensum (…) Der er nye prøveformer, hvor de skal skrive en synopsis eller løse en opgave på 14 dage. Derfor siger karaktererne i dag mere om deres evner og motivation end tidligere.”

Hermann tilføjer: ”Samtidig kan man spørge, hvor meget en standadiseret samtale på 20 minutter kan sige om en ansøgers kvalifikationer.”

Stefan Hermann står næsten alene med denne sunde fornuft. Men Venstres forskningsordfører Esben Lund Larsen har forstået, hvad der er på færde, idet han siger til JP:

”Det er helt afgørende, at der ikke sniger sig en holdning ind i det danske uddannelsessystem, at ’det går nok, jeg kan jo altid komme til en optagelsessamtale’ (…) Det, man risikerer, er, at dem med gode talegaver eller dem, der kommer fra en stærk uddannelsesmæssig baggrund, vil være foran på point.”

 Nemlig.

Nu kan man mene, at uddannelse har været spildt på mange af de radikale politikere, men det er fordi, de tilhører en konfession, ikke en profession.

Når det er sagt, går deres vælgere for at være både uddannede og kreative, og det er naturligvis deres børn, der skal drage fordel af partiets forslag om, at man fremover kan snakke sig ind på universitetet efter at have spildt tre år i gymnasiet foran en Play Station eller i en af byens skaterparker.

 

Leg, efterfulgt af varm luft, ikke hårdt arbejde, skal præmieres. Det ligner virkeliggørelsen af de Radikales paradis. Vi tror. På ord.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.