Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvis Claus Hjorts kone var lokofører

For nylig udtalte tidl. finansminister Claus Hjort Frederiksen, at gymnasiereformen var det han fortrød mest fra de sidste ti års VK-regering.

Det er blevet luftigt med al den tværfaglighed og eleverne mangler ”et fundament af faglighed” i de basale fag, mener Claus Hjort. Med valgfriheden følger også, at mange vælger ”bløde” fag som kommunikation og mediefag, mens DTU savner elever med kundskaber i de naturvidenskabelige fag.


Claus Hjort mener ligefrem, at VK-regeringen blev grebet af en ”psykose”!

”Det skulle være så moderne. Man har lagt for megen vægt på formen. Man er grebet af, at vi her i landet er dygtige til at samarbejde og er kreative, og at eleverne er kritiske og stiller spørgsmål. Det er jo så fint. Men det skal hvile på et fundament af faglighed. Hvad det angår, er reformen skudt ved siden af, hvis vi i en fremtidig verden skal kunne konkurrere med kinesere og koreanere.” (Weekendavisen 4/11 2011).

Samtidigt undskyldte Claus Hjort i et interview sin kritik, da han er ”lidt partisk, fordi min kone er gymnasielærer”.


Altså, VK-regeringens største fadæse har Claus Hjort viden om gennem sin kone. Blikket til samfundet går gennem ægtefællens erfaringer. Har politikere ikke andre vinduer til den livsverden, som almindelig danskere befinder sig i?

Hvis nu Claus Hjorts kone havde været lokofører, havde ministeren fået et indblik i en virkelighed med overfyldte tog der aldrig kører til tiden og med mange sure passagerer. Som om det skal være forbundet med størst muligt besvær at komme på arbejde og skabe velstand til Danmark. Eller tænk hvis konen havde været læge eller sygeplejerske og ministeren derfor havde autentiske beretninger fra sygehussektoren at vurdere sin politik på. Eller hvis fru Frederiksen havde været økonom i en eksportvirksomhed med dagligt ansvar for at skulle konkurrere på verdensmarkedet med et tårnhøjt omkostningsniveau i form af et gigantisk skattetryk i Danmark?


Det kunne have givet mange psykoser!

Det klassiske ideal af en politiker, som fremstillet af Platon i Staten, er en uden familie og uden formue. For hvis man har kone, børn eller slægtninge, vil disse typisk skulle tilgodeses. Så har vi nepotismen. Også særinteresserne er den store frygt, som særligt gør filosofferne egnet til at regere staten, fordi de kan sætte sig ud over disse smudsige motiver. Statens ledere må fungere som politiske dyr kun tænke på fællesskabets ve og vel og være uden personlig forbindelse til den jordnære virkelighed.

Er det tilfældigt, at Claus Hjort Frederiksens fejlerkendelse falder sammen med, at på det felt har han via hustruen praktisk erfaring?

Claus Hjorts psykose blev hurtigt rettet af Venstres uddannelsesordfører Peter Juel Jensen, der ud fra intentionen forklarer gymnasiereformens succes: ”Målet med reformen har været at styrke gymnasiet og give de studerende de kompetencer, vi sætter højt”.

Som Hannah Arendt skriver: At tage intentioner som en beskrivelse af virkeligheden er begyndelsen på det totalitære. Reformen vil det gode, og derfor støtter vi den!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.