Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Udseendet betyder meget

JyllandsPosten bringer en artikel om at ledere vil fravælge overvægtige. Det er ikke kun overvægtige, der påvirkes af andres vurderinger viser undersøgelser på området. Jeg har her samlet en række undersøgelser om udseendets indvirkning på andres vurdering af os.

Højde spiller ind

Den amerikanske journalist Malcolm Gladwell undersøgte i 2005 direktørerne i amerikanske Fortune 500 selskaber. Dette viste at disse i gennemsnit var 7,5 cm højere end det amerikanske gennemsnit. Faktisk var hele 30 % højere end 188  cm – det er kun 3,9 % af befolkningen!

Vægten…

En undersøgelse blandt kvinder fra 1988, indikerer at vægten også har en indflydelse på din løn. Undersøgelsen sammenlignede en gruppe kvinder i hhv 1981 og i 1988. De kvinder hvis BMI (Body Mass Index) indikerede overvægt i både 1981 og 1988, tjente 17% mindre end kvinder med BMI indenfor de anbefalede niveauer!

Skønhed….

To økonomer, Hamermesh og Biddle, undersøgte i 2001 sammenhængen mellem løn og udseende. Udover at indhente oplysninger om stilling og indtjening skulle intervieweren i deres undersøgelse nemlig også inddele deltagerne i en af tre kategorier baseret på deres udseende, nemlig ”under gennemsnittet”, ”gennemsnitlig” og ”over gennemsnittet”. Undersøgelsen viste at gruppen ”under gennemsnittet” tjente 9% mindre end gruppen ”gennemsnitlig”. Til gengæld tjente ”over gennemsnittet” 5% mere.


Tilbage i 1974 påviste Effran at smukke mennesker – såvel kvinder som mænd – blev vurderet mildere af nævninge.

Her kan ud høre Dan Ariely tale om hvordan vi vurderer og agerer på skønhed:

[youtube uOV3Yyv6VUc]

Barm....

Professor Michael Lynn fra Cornell University har lavet tests der viser at bryststørrelse har indflydelse på de drikkepenge tjeneren modtager. Nicolas Guéguen har lavet tests, der indikerer at bryststørrelse også spiller ind på kvinders mulighed for at få et lift. Han lod en kvindelig forsøgsdeltager forsøge at tage på stop, udstyret med tre forskellige bryststørrelser, nemlig en A, en B og en C-skål. Samtidig talte de de forbipasserende og hvor mange der stoppede. Det viste dette resultat (tabellen viser hvor mange der stoppede):
  A-skål B-skål C-skål
       
Mandlige chauffører  14,92% 17,79% 24,00%
       
Kvindelige chauffører  9,09% 7,64% 9,33%
       
Total  13,00% 13,75% 18,50%
Der er således en god grund til at spænde barmen op, hvis man skal køre på stop!

Der er en række indikatorer, der taler for at udseende i høj grad spiller ind. Også selvom udseendet burde være irrellevant. Har man plads til en i bilen, burde bryststørrelse ikke spille ind. Har man begået noget kriminelt, burde udseende ikke spille ind på straffen. Men giver det en nemmere hverdag for de pæne? Gør det livet til en ”walk-over” for dem? Det valgte forskere fra Florida State University og Ludwig-Maximilians-Universität München at kigge nærmere på.

Også ulemper ved at være attraktiv

Der er måske allerede læsere af denne artikel, der – blandt andet baseret på forfatterens køn – antager at ovenstående er sandt, ”men primært på grund af mænds tendens til at være overfladiske og kun fokusere på det ydre”. Tænker du dette har du delvis ret – dog er kvinder være end mænd!

De to universiteter stillede 2.639 studerende en opgave. De skulle forestille sig at de var medlem af en komite, der skulle uddele stipendier til studerende blandt tre kandidater. Disse kandidater var alle opdigtede og tilhørte hver en af kategorierne attraktiv, gennemsnitlig og uattraktiv.

På trods af tre forskellige kandidater, blev den attraktive valgt næsten 50% af gangene (50% af mændene og 43% af kvinderne). Statistisk set burde disse tal være i nærheden af 33%.

Til gengæld er der stor forskel når man skulle udvælge kandidater af ens eget køn – især hos de kvindelige deltagere. De attraktive kvinder blev nemlig kun udvalgt 12% af gangene – igen et tal der bør ligge i nærheden af 33%. Mænd har derimod ikke tendens til at straffe attraktive mænd.

Yderligere tests indikerer desuden - og igen var kvinder værst - at især de der tilhørte grupperne gennemsnitlig og uattraktiv der straffede attraktive kandidater af samme køn. De attraktive udviste ikke den samme bias!

Det gør livet nemmere at være pæn. De får bedre jobs, højere løn, bedre karakterer, lavere domme hvis de er kriminelle. Men hvis du er en attraktiv kvinde, skal du ikke ønske at blive evalueret af en kvinde! Og slet ikke af en uattraktiv af slagsen!

Links til relevante artikler:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.