Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Pittelkow: Kære Helle Thorning

Jeg skriver til dig, fordi jeg har fået en god idé. Jeg forventer ikke, at de borgerlige vil kunne se dens perspektiver, men jeg er sikker på, at du kan.

Jeg vil foreslå en afgift på surhed. Sure mennesker skal spytte i statskassen, så vi kan give det offentlige forbrug en ekstra skalle. En sådan afgift vil samtidig tilskynde mange flere mennesker til at blive glade, og når de bliver glade, vil de også arbejde mere.

Mine beregninger viser, at forslaget kan give en merbeskæftigelse på helt nøjagtig 12.638,74 personer. Min beregningsmetode er inspireret af den, I anvender i jeres nye plan ”Fair Løsning 2020”. Det gode ved den er, at den bruger følelser og fantasi i stedet for bare kendsgerninger og kølig fornuft:

I føler, at I kan få arbejdsløsheden helt ned på 90.000 personer (den såkaldte strukturelle arbejdsløshed). Og I lader jer ikke presse til at fortælle, hvordan det kan lade sig gøre. Flot!

I føler, at mere og bedre uddannelse kan hente knap 5 mia. kr. mere til statskassen. Og I tager jer ikke af alle økonomerne, der påpeger, at man ikke kan opnå den virkning på så kort tid. Fornemt!

I føler, at I kan få 10.000 flere indvandrere i arbejde, blandt andet ved at give dem sprogundervisning, som de i forvejen kan pålægges. Og I fortaber jer ikke i detaljer om, hvordan I når det tal. Stærkt!

I føler, at en bedre sundhedsindsats kan bringe 5.000 flere i arbejde. Blandt andet vil I lægge afgift på usunde ting. Det er en spændende tanke, at man kan regne sig frem til, hvor meget et mindsket forbrug af lakridskonfekt kan give på arbejdsudbud og beskæftigelse. Originalt!

I føler, at I kan skaffe 15 mia. kr. ved at aftale med fagbevægelsen, at vi skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Og det får jer ikke til at blinke, at fagbosserne ikke vil være med, og at ingen i øvrigt ved, hvordan det skulle foregå i praksis. Sejt!

De borgerlige kalder jeres forslag for fugle på taget, og økonomerne dumper jeres beregninger. Men det er, fordi de hænger fast i gammeldags begreber og metoder. De har ikke fattet nytænkningen i jeres plan.

Jeg tror, at I med fordel kunne gøre denne nytænkning tydeligere. Tag et opgør med Finansministeriets traditionelle måde at regne på, som foregår i milliarder kroner Find et nyt og mere kreativt begreb i stedet for milliarder.

Jeg vil foreslå villyarder - opkaldt efter din partner, SF-formand Villy Søvndal, der jo er kendt for at have et kreativt forhold til tal og beregninger.

Lad bare de borgerlige og økonomerne snakke om, at I mangler milliarder i jeres plan. I ved, hvad I ved: Der er masser af villyarder i den plan.

Det samme gælder min afgift på surmuleri. Jeg regner med, at den kan indbringe 15 villyarder kr. Men vi kan også godt sige 25, hvis I synes.

Min afgift vil også ramme folk med jævne indkomster, ligesom en del afgifter og skatter i jeres plan. Men man kunne lægge en ekstra afgift på højtlønnede, veluddannede og kapitalstærke surmulere, i stil med jeres plan.

Hvis de bliver sure over det, får vi bare mere ind i afgift. Hvis de vælger at rejse, er vi gudskelov af med dem. Så kan de tage til Kina og skabe vækst og arbejdspladser dér, kan de. De skal ikke bryde sig om at tigge om at komme tilbage.

Vi må koncentrere os om det, vi er bedst til - vores spidskompetence, som det hedder på nudansk: Danmarks førerposition i offentlige udgifter og skattetryk skal udbygges.

Må jeg foreslå et nyt navn til jeres plan: ”Lad villyarderne rulle!”

Med venlig hilsen

Ralf Pittelkow

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.