Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Boligaftalen giver penge til millionærvillaen frem for til velfærd

20 mia. kr. bliver taget fra velfærdskassen og givet til boligejerne frem til 2025. Og dem med de største millionvillaer får allermest. Det er en skandale.

20 mia. kr. bliver taget fra velfærdskassen og givet til boligejerne frem til 2025. Og dem med de største millionvillaer får allermest. Der er tale om 20 mia. kr., der kunne have været gået til flere pædagoger i børnehaverne, flere sygeplejersker på hospitalerne eller flere SOSU-assistenter i hjemmeplejen. Det er skandaløst. Og det er ganske enkelt ufatteligt, at partier som S og DF kan gå med i sådan en aftale.

Pengene bliver taget fra det, der hedder råderummet. Det er de penge, som vi har til nye initiativer. Mange af de penge er fremkommet ved at lave forringelser for syge, kontanthjælpsmodtagere og folk på dagpenge. Og hver gang har reformpartierne messet, at reformer var nødvendige for at vi kunne få råd til fremtidens velfærd. Nu ved vi, at rigtig mange af disse milliarder nu skal gå til boligejerne. Det er et løftebrud af historiske dimensioner over for befolkningen.

Der er ikke kun dårlige ting i aftalen. Faktisk er der mange fornuftige elementer. Indefrysning, hvor folk kan vente med at betale boligskatterne til de sælger boligen, er en god løsning. Den sikrer nemlig folk imod at blive beskattet ud af deres bolig på grund af løbende boligskatter. Det skaber tryghed. Det flugter rigtig godt med de tanker, som Enhedslisten i mange år har haft i forhold til, at boligskatter på ejendomsværdiskatten bør være en exit-beskatning, hvor man betaler skat af det, men har tjent på sin bolig, når den bliver solgt. Vi mener dog, det bør være muligt at udskyde denne beskatning, hvis man køber en ny bolig. Ellers vil det låse boligmarkedet fast.

Det er også et klart fremskridt, at det gamle skattestop bliver fortid.

Men. Hvorfor skal der gives et nedslag på 20 procent i vurderingen i forbindelse med det såkaldte ”forsigtighedsprincip”. Det kommer entydigt de rigeste til gode og skaber ulighed. I Hellerup kan ejeren af villaen til 15 millioner trække 3 mio. kr. fra. I Næstved kan husejeren trække 200.000 kr. fra i sit hus til 1 mio. kr. Champagnepropperne må have sprunget hele aftenen og natten i Whiskey-bæltet, da aftalen blev offentliggjort.

Det er bare så ærgerligt, at partierne bag aftalen ikke kunne lave de fornuftige ændringer i aftalen, uden at de samtidig skulle brænde 20 mia. kr. af skatteborgernes penge af på en skatterabat.

Hvis Enhedslisten havde lavet aftalen, så havde den indeholdt en udfasning af skattestoppet på ejendomsværdiskatten og stigningsbegrænsningen på grundskylden. Ifølge tal fra Skatteministeriet betød stigningsbegrænsningen på grundskyld mindreindtægter for statskassen på 4,4 mia. kr. i 2015, mens mindreindtægten som følge af skattestoppet på ejendomsværdiskatten var 6,8 mia. kr.

En udfasning af skattestoppet, kombineret med en indefrysningsmodel, ville give tryghed for boligejerne og en mere retfærdig beskatning af den samfundsskabte værdistigning i ejendommen. Og vi ville samtidig frigøre milliarder af kroner til vores fælles velfærd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.