Fakta er næste skridt mod ligestilling i Danmark
Vi har brug for mere viden om, hvorfor vi – på trods af ligestillingslovgivning i verdensklasse – stadig kæmper med en udbredt ulighed mellem kønnene i Danmark.
I disse dage samles aktivister, interesseorganisationer, eksperter, forskere, embedsfolk og politikere fra hele verden i København for at tale om piger og kvinders rettigheder. Formålet med konferencen, der tager afsæt i FN’s udviklingsmål for 2030, er at finde løsninger på, hvordan en bæredygtig udvikling af verden bedst kommer til at gavne piger og kvinder. Der er nemlig enorme udfordringer for piger og kvinders rettigheder og levevilkår globalt. Det handler blandt andet om manglen på basale sundhedsydelser, adgang til skolegang og politisk deltagelse i store dele er verden. Det er en helt anden situation end den, piger og kvinder står i herhjemme. Kigger vi indad, er der dog stadig ligestillingsudfordringer.
Tidligere handlede ligestillingskampen i Danmark om at gøre oprør mod den synlig forskelsbehandling og ulige lovgivning, som alt for mange piger vokser op med globalt. I Danmark er lovgivningen i dag efterhånden på plads, og danske kvinder er formelt sikret ligestilling, men alligevel viser den ene undersøgelse efter den anden, at vi har markante kønsforskelle i Danmark. Kvinder tager stadig størstedelen af barslen, vi har en uforklarlig lønforskel mellem mænd og kvinder på 4-7 procent, og mindre end hver femte professor er kvinde, selv om lige mange mænd og kvinder i dag får en ph.d. Også i arbejdslivet ses kønsforskellene. For nylig kunne Institut for Menneskerettigheder offentliggøre en rapport, der viste, at 45 procent af danske kvinder mod 23 procent af mændene har oplevet at blive udsat for diskrimination på arbejdsmarkedet, når de stifter familie og afholder barselsorlov.
Bud på forklaringer på forskellene er mange, men de bygger sjældent på forskning og fakta. Vi har brug for mere viden om, hvorfor vi på trods af ligestillingslovgivning i verdensklasse stadig kæmper med en udbredt ulighed mellem kønnene. For det første har vi brug for robust statistik, der løbende følger udviklingen frem for enkeltundersøgelser, der popper op og forsvinder igen. For det andet er det nødvendigt med grundige analyser af de markante kønsforskelle, tallene viser, så vi kan afgøre, om forskellene er et resultat af diskrimination eller frie valg.