Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Regeringen har ikke forstået, hvorfor Danmark er et godt land

Regeringen er teknokratisk, men dårlig til teknokrati.

Det irriterede mig altid, når jeg som ung liberalist mødte socialdemokrater, der var lallebegejstrede for den danske velfærdsstat. Vidste de ikke, at velfærdsstaten gør os dovne, og at man arbejder meget mere stort set alle andre steder i verden?

Som voksen har jeg smidt både liberalismen og dogmerne. Det er eksempelvis ikke en selvstændig værdi at arbejde et meget stort antal timer. Nej, faktisk er det ret fantastisk, at vi arbejder så lidt i Danmark. Det giver os nemlig tid til alt muligt andet i livet. Gør livet rigere.

Arbejdstiden er i øvrigt raslet ned gennem hele det 20. århundrede. I takt med at vores velstand er øget, har vi som folk valgt at prioritere fritiden højere og højere. Det er i øvrigt derfor, at økonomer fra højre til venstre har angrebet regeringens afskaffelse af store bededag. Afskaffelsen vil nemlig ikke betyde andet, end at vi finder andre måder at holde fri på. Regeringen præsenterede det som nødvendighedens politik, men ud fra teknokratens målestok er det et inkompetent forslag. Derudover ødelægger afskaffelsen en flere hundrede år gammel tradition.

Man skal ikke undervurdere traditioner. Den vigtigste grund til, at Danmark er et fantastisk land, er vores høje tillid. Sammenlign med de store demonstrationer i Israel mod at flytte magten fra deres højesteret til politikerne. Eller de komplicerede ”checks and balances” i det amerikanske demokrati. I Danmark har Højesteret kun underkendt politikerne én gang i grundlovens 170-årige historie. Og der er nærmest ingen magtadskillelse mellem regering og Folketing. Vi har ingen kontrol, men masser af tillid. 

At vi kan stole på hinanden, gør os i øvrigt også mere effektive. Selvom der er sejlivede fordomme om det modsatte, er Danmark ekstremt smidigt og ubureaukratisk. Derfor er vores produktivitet blandt de højeste i verden. Netop fordi vi er så produktive, har vi høj velstand på trods af et lavt antal timer på arbejdsmarkedet. Det skyldes naturligvis ikke kun tillid, men først og fremmest et tårnhøjt niveau af viden og uddannelse. Om det er træning på arbejdet, en uddannelse som faglært eller rigtig mange år på universitetet, er det alt sammen med til at løfte vores samlede evne til at skabe værdi.

Hvad gør vores teknokratiske regering? Jo, med to ministre i spidsen, der ikke engang var i stand til at gennemføre deres bachelorgrader, besluttede de at forkorte en lang række videregående uddannelser. Resultatet vil entydigt være lavere produktivitet. Tusindvis af unge mennesker vil komme ud på arbejdsmarkedet med ringere faglighed end ellers. Den mest markante produktivitetsreduktion i mands minde.

Til gengæld vil flere komme hurtigere ud at arbejde, og det vil altså få os til arbejde mere. Er det ikke pudsigt? En reform, der gør præcis det modsatte af, hvad der historisk har gjort Danmark stærkt. Lavere produktivitet, betalt med længere tid på arbejdsmarkedet. Der er ingen saglige grunde til at gennemføre noget så entydigt skadeligt for vores land. Ikke skyggen af et teknokratargument. Det er ren og skær politisk inkompetence.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.