Husk Hanlons ragekniv
Hybride trusler, cyberangreb og desinformationskampagner rammer os fra alle sider. Men bare fordi noget i vores samfund ikke virker, ligger der ikke nødvendigvis en ondsindet handling bag.
Tilskriv aldrig noget til ond vilje, hvis dumhed er en tilstrækkelig god forklaring – sådan lyder udtrykket ”Hanlons ragekniv”, som finder anvendelse i mange af livets situationer. Når ingen af kollegerne igen har tømt opvaskemaskinen, behøver det ikke betyde, at de hader dig, for måske tænker de bare ikke så meget over tingene, som du gør. Et langt og hårdt arbejdsliv omgivet af sådanne typer har lært mig at sætte pris på Hanlons ragekniv i hverdagen. Tankegangen gør det faktisk lettere at bevare det gode humør. Gad vide, om mine kolleger har det på samme måde med mig?
Der har været påfaldende mange systemnedbrud i dansk infrastruktur, myndigheders hjemmeside og virksomheder i tiden efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar 2022.
Ligesom Ockhams endnu mere berømte ragekniv, som barberer overflødige forudsætninger ud af en teori, har Hanlons ditto selvfølgelig en oprindelseshistorie. Hvor William af Ockham (ca. 1287-1347) regnes blandt middelalderens store tænkere, bidrog Robert J. Hanlon fra Scranton, Pennsylvania, imidlertid blot til filosofiens udvikling ved at indsende sit bud på en vits inspireret af Murphys Lov til en bog, der udkom i 1980 med undertitlen: ”More Reasons Why Things Go Wrong!” Der spekuleres dog i, om denne Hanlon i virkeligheden var et begavet pseudonym med reference til science fiction-forfatteren Robert A. Henlein (1907-1988), som i 1941 lader en karakter i en fortælling sige noget i retning af: »Du har tilskrevet en forklaring rodfæstet i ondskab til noget, som helt enkelt bunder i dumhed.«
Når noget ikke virker, er der altid en vis sandsynlighed for, at årsagen skal findes i dumhed frem for ondskab. En eller anden klaphat har måske trykket på den forkerte knap eller glemt at tænde for en kontakt. Nogen tænkte sig ikke ordentligt om, da de byggede systemet, hvorfor du nu oplever fejl på fejl på fejl, mens du river blodige hårtotter ud af hovedbunden i frustration. Eller også handlede en ukendt person i den bedste mening, men på grund af vedkommendes manglende forståelse for helheden fik det fatale konsekvenser. Hanlons ragekniv hjælper os til at kende forskel på dumhed og ondskab, så vi kan ruste os bedst muligt mod begge trusler.
Der har været påfaldende mange systemnedbrud i dansk infrastruktur, myndigheders hjemmeside og virksomheder i tiden efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar 2022. Selv om Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark som HØJ, er det dog værd stadig at have Hanlons ragekniv med i lommen. Rigtig meget digital infrastruktur herhjemme er skabt ud fra et ønske om at gøre ting nemmere eller billigere – ikke sikrere. Tænk på det, næste gang du logger ind på en online service med MitID, forudsat at du har fået det til at virke eller måske stadig står i kø i Borgerservice for at få hjælp til installation fra et menneske.