Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Vores CO2-mål gør intet godt for klimaet

Vores officielle opgørelse siger, at vi har reduceret CO2-udslippet markant. I virkeligheden har vi sandsynligvis øget det. I virkeligheden er de danske måltal et vælgerbedrag.

Artiklens øverste billede
70 pct.-målsætningen handler i virkeligheden slet ikke om reelt CO2-udslip. Den handler om CO2-udslip på dansk jord. Det er enormt teknisk, men de to fænomener har ikke specielt meget med hinanden at gøre, skriver Rune Selsing. Foto: Thomas Borberg

Store dele af klimadebatten handler mere om eksistentiel tomhed end om at løse et problem. Det gælder især de flagellantiske idéer om at spise mindre kød, lade være med at flyve og den slags. En erstatning for tabt tro.

Men er det så i det mindste ikke sandt, at den politiske debat handler om seriøse og reelle forslag til, hvordan man reducerer CO2-udledningen? Vi har i hvert fald målsætningen om at reducere det danske CO2-udslip med 70 pct. som kernen i vores klimapolitik. Den målsætning turnerer vi rundt i den vestlige af verden og praler med, også selv om vi reelt ikke har leveret andet end et måltal.

At det blot er et måltal, bliver rutinemæssigt latterliggjort i satireprogrammet ”Tæt på sandheden” af Jonatan Spang. Særligt at ambitionen har form af en hockeystav i den forstand, at reduktionen er helt flad indtil allersidst, hvor den stiger brat.

Den slags planer er bekvemme, når man på det korte sigt gerne vil skjule manglende resultater, mens man for længst er væk, når planen har slået fejl.

Alt sammen en helt og aldeles ligegyldig diskussion. For 70 pct.-målsætningen handler i virkeligheden slet ikke om reelt CO2-udslip. Den handler om CO2-udslip på dansk jord. Det er enormt teknisk, men de to fænomener har ikke specielt meget med hinanden at gøre.

Her et eksempel. Antag, at vi endelig sætter ind over for dansk landbrug. Chikanerer dem med afgifter og regulering, indtil de drejer nøglen om og planter skov på deres marker i stedet. Det vil være en virkningsfuld måde, vi kan opnå den officielle CO2-målsætning på. Den måler nemlig kun, hvor meget der bliver udledt i Danmark.

Til gengæld vil den landbrugsfjendske politik ikke reducere det faktiske CO2-udslip så meget som et milligram. Det vil blot flytte til beskæftigelse fra én sektor til en anden og øge vores import af fødevarer. Kort sagt kan vi importere milliarder af brug og smid væk-plasticdimser fra udlandet, uden at det kan ses i vores regnskab. Dimserne bliver nemlig ikke produceret her.

Det er sådan, vores CO2-regnskab er bygget op. Ikke om den faktiske udledning, vores forbrug genererer, men alene om den udledning, der foregår fysisk fra Danmark. Faktisk er det ligefrem sandsynligt, at vi, samtidig med at vi har oplevet et fald i den officielle (danske) CO2-udledning, vil se en stigning i den reelle. Det reelle udslip som udtryk for det udslip, der følger som en konsekvens af vores import og øvrige forbrug.

Således er det officielle CO2-udslip raslet ned i mange vestlige lande siden 1990’erne, som er dér, hvor vi måler fra, men er til gengæld eksploderet i Kina. Helt parallelt med udflytningen af industriproduktionen. Og naturligvis får vi ikke mindre CO2 i atmosfæren af, at fabrikkerne nu står på den anden side af kloden.

Faktisk forstår jeg ikke, hvorfor der ikke er nogen, der råber svindel. Der er jo reelt tale om bedrag af vælgerne. Eller måske er det også erstatningsreligionen, der driver det politiske niveau.

Danmark kan rent faktisk gøre en afgørende forskel. Vi kan gå forrest som et godt eksempel med miljøvenlige teknologier og inspirere resten af verden. Netop derfor er det særligt problematisk med vores falske målsætninger om at reducere CO2-udslippet. I den mindre velstående del af verden vil det alene blive opfattet som dekadence. Det er det jo også.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.