Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

16-årige skal ikke sidde i Folketinget

Partier, som mener at 16-årige ikke skal kunne købe en øl, mener åbenbart, at de samme unge er voksne nok til at sidde i folketinget.

Efter valgafholdelse, så er det naturligt at man evaluerer forskellige aspekter. Èt af disse er valgretsalderen. Det er blevet aktuelt, da man ovre på den anden side af kloden i New Zealand har oplevet, at højesteret udtalte sig i retning af, at det kan være diskrimination i forhold til deres love, at 16-årige ikke må stemme.

Det affødte, at især socialisterne igen fremkommer med deres ønske om, at 16-årige i Danmark skal kunne vælges til Folketinget og stemme.

Selv om jeg muligvis sætter bagdelen i klaskehøjde og risikerer udskamning af diverse woke-bevægelser, så fastholder jeg, at det er en dårlige idé.

Det er der flere grunde til:

1. Det vil reelt betyde en sænkelse af myndighedsalderen til 16. Man kan ikke have et samfund, hvor man kan stemme sig til magten og bestemme over andre, men man ikke selv må bestemme over f.eks. sine egne penge, man får i vederlag, eller hvor man bor, kørekort etc.

2. Socialisternes foretrukne argument er, at unge skal kunne være en del af demokratiet. Men det kan de jo allerede. Man er stadig ung som 18-årig, og før man når den alder, kan man være medlem af ungdomspartier, forskellige organisationer, stille op til debat, sidde i ungdomsbyråd og meget andet.

3. Klimaudfordringen bliver også brugt som argumentation. Men man skal ikke ændre grundlæggende på centrale generelle samfundsbestemmende bærende elementer, fordi enkelte partier har en specifik politisk dagsorden, som de ønsker at fremme.

4. Socialisterne påstår også at det er et udtryk for diskrimination, at alderen er sat til 18 og ikke 16. Det er det ikke! Det er politisk besluttet via en folkeafstemning og derefter Folketinget. Hvis man skulle følge Enhedslistens diskriminationslogik, så er det også diskrimination, at 15-årige ikke må stemme og blive valgt… Eller hvad med 14- årige? Nej, det er et rent volapykargument fra socialisterne.

Valgretsalderen skal ligge et sted. Den er ikke statisk og blev sidst flyttet i 1978 fra 20 til 18 år. Jeg ser ingen grund til at rykke den længere ned.

Lad nu børn og unge være børn og unge. Lad dem nyde de år, hvor de er på vej til at blive voksne.

At skulle gøre 16-årige til voksne myndige personer er en kæmpe samfundsmæssigt reform, som kan have betydelige konsekvenser, da ansvaret går fra forældre til den enkelte og derved også samfundet, hvis individet ikke magter det.

Man kan sagtens tage de unges stemme alvorligt og lytte til dem, uden at vi skal til at have 16-årige siddende i Folketinget og træffe dybt alvorlige, komplicerede økonomiske beslutninger på vegne af flere millioner danskere.

Det er helt ok, at der er noget, man har ret til som voksen, og noget, man ikke må som barn.

Desuden er det topmålet af dobbeltmoral, når disse partier mener at de 16-årige er voksne nok til at komme i Folketinget, men samtidig argumenterer for, at de samme unge ikke er voksne nok til, at de må gå ned på en tank og købe en øl.

Nej, når det kommer til stykket, så handle det vist mest af alt om, at disse partier har kigget på nogle målinger, som indikerer, de vil kunne få flere stemmer, hvis man sænkede alderen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.