Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Det oser ikke af ånd hos Danmarksdemokraterne 

Nu er kampen om den hellige, almindelige dansker gået ind. Og det kan næsten ikke blive for almindeligt. De bliver valgkampens ubetingede slagnummer.

Helt almindelige mennesker. De kommer i høj kurs i den forestående valgkamp. De helt almindelige mennesker, det er dem, politikerne vil appellere til – det er dem, (de fleste) politikerne helst vil identificere sig med, når de lægger private billeder af sig selv på de sociale medier: svedige efter en løbetur eller med vådt hår efter en dukkert i sommerhavet (efterfulgt af en friskfyragtig kommentar) – billeder af fyraftensøl, bollebagning i køkkenet, vinduespudsning eller den legendariske makrelmad. Blå eller rød – formålet er det samme: at vise vælgerne, at politikerne også er helt almindelige, nærmest ordinære, mennesker.

Inger Støjberg har simpelthen bygget et helt parti op om almindeligheden. Den hellige, almindelige dansker, der bor langt væk fra de såkaldte ”københavnske saloner”, der sommeren igennem er forsøgt placeret til bevidstløshed.

Mange er faldet i med begge ben og har hidset sig op over, at Støjberg selv som folketingspolitiker og minister betrådte salonernes bonede gulve.

Før vi får forstoppelse af almindelighed, skulle Støjberg overveje at bruge udtrykket folkelighed, der har en helt anden tyngde – en anden klang af ånd og dannelse.

Men salonerne kan ikke lokaliseres – de er derimod et sindbillede på en måde at anskue samfundet, verden, livet og mennesket på, der går i samklang med de identitetspolitiske bevægelser, MeToo, Black Lives Matter og Cancel Culture. Den ideologiske anskuelsesform, der ligger bag den bevidsthedsstrøm, vi overordnet kaldet wokeness – der lige nu helt aktuelt kommer til udtryk i regeringens forslag om at fjerne aldersgrænsen for juridisk kønsskifte.

Sommerens undersøgelser har vist, at danskerne slet ikke er særligt woke – men nok i virkeligheden temmelig jordbundne og rodfæstede – ”almindelige – sådan nogle som mig, der hver dag går på arbejde”. Det er, som om Støjberg gerne vil opdyrke det tabte bondeland, det hun kalder »Produktionsdanmark«, det store flertal af befolkningen, der på Grundtvigs tid blev kaldt almuen. Grundtvig frygtede et pøbelvælde.

Jeg siger ikke, at den store tilslutning til Støjbergs Danmarksdemokraterne og de simple formuleringer fører til pøbelvælde – men det er (i hvert fald ikke endnu) et parti, der oser af ånd.

Forleden bragte Jyllands-Posten en række interview med Danmarksdemokraternes nyudsprungne kandidater, der gerne vil bringe sager ind på Borgen, der betyder noget for »almindelige mennesker« – og hvad kandidaterne egentlig mente om kernepolitiske spørgsmål, var noget diffust.

»Inger vil gerne have almindelige mennesker med i partiet, og jeg betragter mig selv som et ganske almindeligt menneske,« udtalte en af kandidaterne.

Før vi får forstoppelse af almindelighed, skulle Støjberg overveje at bruge udtrykket folkelighed, der har en helt anden tyngde – en anden klang af ånd og dannelse. Grundtvig ønskede ikke bare at løfte bondestanden økonomisk og socialt – men også åndeligt og kulturelt – gennem folkeoplysning vil han gøre almuen til et myndigt folk, duelige samfundsborgere.

I stedet for at gøre sig negativt afhængig af ”de københavnske saloner” burde Støjberg modsige dette ideologiske livssyn med den forankring i det nationale og historien, i folkeligheden, kulturen, kristendommen og ånden, som partiet Venstre traditionelt havde – men har mistet med Højskolevenstres død. Alt det, der gennem uddannelse, dannelse og livsoplysning skal give mennesket, borgeren og den ”almindelige dansker” forudsætninger, indsigt, visdom og evner til at tage ansvar for sig selv, for næsten – og for samfundet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.