Nordatlantiske mandater skal ikke bestemme, hvem der skal være statsminister i Danmark
Danmark må ikke bestemme noget i Grønland og Færøerne. Så derfor er en kommende statsminister i Danmark ikke noget, de to lande skal kunne have afgørende indflydelse på.
Som det ser ud nu, kan de nordatlantiske mandater konvertere en sejr til et nederlag efter et folketingsvalg. Det er forkert og udemokratisk. Grønland og Færøerne vil jo heller ikke have for meget dansk indflydelse.
Det er grundloven, der bestemmer, at fire medlemmer af Folketinget skal vælges i henholdsvis Færøerne og Grønland. Det gør den, fordi Folketinget førhen havde lovgivningsmagt i hele staten.
I dag har både Grønland og Færøerne deres egne parlamenter. Her stemmes der nordatlantisk, mens de områder, der hører under Danmark, vedtages med stor indflydelse fra Nuuk og Thorshavn.
Det er selvfølgelig en svær øvelse med grundlovsbestemte normer, men det mangeårige færøske medlem af Folketinget Sjúrður Skaale peger på en løsning. Han mener nemlig også, at det er udemokratisk. Ifølge ham kunne det løses ved, at de nordatlantiske mandater peger på den statsministerkandidat, der har størst opbakning i Danmark.
Det burde både Grønland og Færøerne have en interesse i. For både Grønland og Færøerne ville bestemt ikke bifalde, at Danmark skulle kunne påvirke deres valg. Den bedste måde, hvorpå grønlændere og færinger får mere indflydelse, er at anerkende dette faktum. Det er op til de danske vælgere at sætte kryds. Det skal ikke være hverken Grønland eller Færøerne, der bestemmer, hvem der skal være statsminister i Danmark.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter