Havner Danmark igen igen i mørket, hvis vi stemmer nej til mere EU?
Det er ren skræmmekampagne at true med, at Danmark nærmest bliver en øde ø, hvis vi stemmer nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
EU-partiernes seneste skræmmebillede er af et Danmark, hvor energi, kommunikation, transport og offentlig service bukker under for et massivt angreb fra Putins hackere og ”trolde”, hvis Danmark stemmer nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet den 1. juni.
EU-partierne tegner også et underligt billede af et Danmark, som bliver holdt ude i mørket af de andre EU-lande, som vil gøre helt fantastiske fremskridt i såkaldt ”cybersikkerhed”, men som Danmark ikke får del i med et nej.
Men i dag kan vi læse på DR’s hjemmeside, at det spiller en meget lille rolle for cyberområdet, selv om Danmark ikke er med i en del af det forsvarspolitiske samarbejde: »… så er det ikke en ret stor del af EU’s arbejde med cybersikkerhed, der foregår dér. Så det er minimalt, hvad Danmark går glip af i øjeblikket.«
Militæreksperter siger, at USA har lammet store dele af den russiske hærs kommunikation og hacket sig ind på og spoleret store dele af russernes kommunikation.
Ordene kommer fra Tobias Liebetrau, forsker i sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS. Han peger på, at det centrale i EU’s arbejde med cybersikkerhed er det såkaldt NIS-direktiv, som ikke er omfattet af vores forbehold.
Danmark sidder ”med ved bordet”, som ja-partierne altid siger, i EU’s Agentur for Cybersikkerhed. Og det er dér, det vigtige sker, ifølge Tobias Liebetrau.
Da Trine Bramsen var forsvarsminister, mente hun heller ikke, at Danmarks forsvarsforbehold svækkede vores cybersikkerhed. Her skrev hun på Twitter:»Når det lige gælder cyberbeskyttelse, er forsvarsforbeholdet ikke en begrænsning. Vi er fuld del af EU-samarbejdet på cyber, da det er civilbeskyttelse.«
Så lad os slå koldt vand i blodet. Vi er sammen med USA i Nato. Militæreksperter siger, at USA har lammet store dele af den russiske hærs kommunikation og hacket sig ind på og spoleret store dele af russernes kommunikation. Jeg er sikker på, at i Nato bliver vi ikke holdt ude i mørket. Og jeg håber ikke, at det er sådan, det foregår i EU.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter