Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

49 pct. i Frankrig mener, at militæret skal genoprette lov og orden – også uden politikernes tilladelse

Udviklingen i Frankrig går uhyggeligt stærkt.

Den 21. april offentliggjorde ca. 1.000 franske militærpersoner et åbent brev i det højreorienterede tidsskrift Valeurs Actuelles. Her opfordrede de indtrængende de franske politikere til ved hjælp af militæret at sætte hårdt mod hårdt i de franske kæmpeghettoer, hvor lovløsheden er den stort set eneste lov.

Langt de fleste af de 1.000 er pensionerede, bl.a. 20 tidligere generaler, men der var også enkelte i aktiv tjeneste, og de risikerer nu sanktioner fra den franske stats side.

På TV2’s hjemmeside udtalte TV2’s ”ekspert i franske forhold” Frederikke Ingemann bl.a. følgende:

”Der er bred enighed om, at der er noget galt i Frankrig. Det kan man se med De Gule Veste og de store pensionsdemonstrationer. Men tanken, om at militæret skulle tage over, er helt hen i vejret.” 

Ifølge TV2’s ”ekspert” i franske forhold er der altså ingen problemer med de millioner af arabere og afrikanere, der bor i Frankrig, men alene med De Gule Veste og protesterne mod pensionsreformer.

Der er bare lige den hage ved Frederikke Ingemanns udsagn, at flertallet i den franske befolkning mildest talt ikke deler denne ”analyse”, der er så grinagtig, at Frederikke Ingemann vist skal skynde sig at blive ekspert i noget helt andet.

For nogle dage siden fik den franske tv-station LCI foretaget en meningsmåling blandt franskmændene. 1.613 repræsentativt udvalgte deltog, et rigeligt højt tal til at sikre en usikkerhedsmargen på normalt maksimalt to pct. De vigtigste resultater lyder sådan her:

58 pct. af de adspurgte støtter de 1.000 soldater i deres nødråb.

84 pct. mener, at volden i Frankrig dag for dag bliver værre.

73 pct. er af den opfattelse, at Frankrig er et land på vej i opløsning.

Og 49 pct. går ind for, at den franske hær bør gribe ind for at genoprette orden, selv uden at politikerne giver hæren ordre til det

Jeg tror heller ikke, at den franske hær står på spring til at lave et militærkup, som det reelt ville være, hvis hæren handler uden politisk tilladelse, men man kan roligt kalde det sensationelt, at omtrent halvdelen af den franske befolkning mener, at hæren de facto skal begå en form for statskup.

Dette viser, hvor langt ude Frankrig er kommet. I årtier har få modige franske intellektuelle forsøgt at råbe de politiske og kulturelle eliter op, blot for at se sig selv blive kaldt sprogets værste gloser og retsforfulgt i en række tilfælde, som den franske forfatter Eric Zemmour er blevet det flere gange, sidst i 2020

Den slags intimidering kan myndighederne fornøje sig med indtil et vist punkt, hvorpå den rå virkelighed slår igennem. Og det så meget desto mere, når afvigende holdninger er blevet brændemærket i 50 år.

De franske eliter ligger, som de har redt. De etnisk franske mænd og kvinder er tydeligvis i meget store tal rædselsslagne over, hvad der sker med deres smukke land.

Vi lever i sandhed i interessante tider.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.