Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Trump forsøger at manipulere det kommende præsidentvalg - og postvæsenet spiller en afgørende rolle

Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget.

Trump forsøger at svække postvæsenet i et forsøg på at forhindre folk i at stemme. Ved det kommende amerikanske valg kommer flere amerikanere end nogensinde før til at brevstemme pga. Coronapandemien. Det er afgørende for den demokratiske proces, at distribuering af stemmesedler fungerer gnidningsfrit.

Først udskiftede Trump den øverste chef for det samlede amerikanske postvæsen og derefter fyrede den nye chef Louis DeJoy i stribevis af højtstående medarbejdere. Formålet er at centralisere magten. Samtidig er der blevet indført nyt tiltag, som vil gøre postgangen langsommere. Det har selvfølgelig betydning, fordi mange borgere pga. Coronapandemien agter at brevstemme ved det kommende præsidentvalg.

Traditionelt har postvæsenet haft en afgørende rolle i stemmeprocessen, når landet har stået i kriser som krig og depression. Aldrig før har det været brugt strategisk til systematisk at afholde folk fra at stemme.

Hvorfor demokraterne vil have indført lettere adgang til at brevstemme og hvorfor republikanerne ikke vil

Demokraterne kæmper for at gøre brevstemmer tilgængeligt for en bredere del af den amerikanske befolkning, inklusive latinoer, afroamerikanere, tidligere straffede, hjemløse og marginaliserede grupper i det hele taget. I denne Coronatid presser demokraterne på for at få deres agenda igennem med argumenter om, at det både er en mere demokratisk tilgang og et argument om, at der vil være mindre smitterisiko ved at stemme hjemmefra. Det er alment kendt, at de, der ikke dukker op til de fysiske valgsteder, er mere tilbøjelige til at stemme på demokraterne. Argumentationen er både funderet på grundlæggende demokratiske principper og har et politisk motiv.

Republikanerne på deres side er af åbenlyse årsager generelt imod at indføre muligheden for at brevstemme – de tror, at hvis flere får mulighed for at stemme, vil det skade deres position. Deres argument er, at der vil være en større risiko for snyd med stemmerne. Gentagne undersøgelser har vist, at brevstemmer er mindre udsatte i forhold til snyd med stemmerne end fysiske valgsteder. Men det er det argument, republikanerne er nødt til at holde fast i, for de ved, at en udvidelse af muligheden for at brevstemme, vil skade det kommende valg. Med Trumps egne ord, ville en bred national mulighed for at brevstemme betyde, at ”du aldrig igen vil få en republikaner valgt.”

Trumps tiltag for at gøre stemmeprocessen vanskeligere

Samtidig med at Trump offentligt har udtalt sig om, at en forsinkelse af valget kunne komme på tale, er folk omkring ham begyndt at se på, hvad der kan gøres for at forsinke stemmeprocessen. Mange led i stemmeprocessen er ifølge en artikel i Politico den 10. august blevet overvejet – lige fra hvordan man kan give ordre til postvæsenet om ikke at levere specifikke stemmesedlerne i tide til at forhindre de enkelte delstater i at tælle stemmer efter den 3. november. Desuden har Trump set på, om der er nogle ”executive orders” ved at bruge en nøderklæring, der kan forhindre stemmedeltagelse via brevstemning.

Trump ser udfaldet af sine kommende retssager som afgørende for valget

Til programmet 60 Minutes har en advokat for Trumps 2020-valgkampagne sagt: ”Præsidenten ser brevstemmer som en trussel for sit genvalg”. Da Trump for nylig inviterede en Politico-journalist til det hvide hus, spurgte journalisten, hvad Trump så som den største udfordring i forhold til at blive genvalgt ved det kommende præsidentvalg. ”At vi taber vores søgsmål,” svarede Trump.

De handler om at begrænse muligheden for at brevstemme. Indtil videre har Trump og RNC (Republican National Committee) brugt 20 millioner dollars på den slags søgsmål i mere end 12 stater, deriblandt i delstater som Colorado, Minnesota, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Florida, hvor de regner med løbet mellem Trump og Biden bliver tæt.

Eksempelvis forsøger RNC i delstaten Pennsylvania at forhindre samtlige 67 amter i at opsætte sikre, bemandede postkasser, hvor folk kan aflevere deres stemmesedler. I delstaten Florida, forsøger de at gøre det ulovligt at myndighederne betaler for portoen af stemmesedlerne og kæmper i øvrigt imod at godkende stemmesedler, der er poststemplede frem til valgdagen og ikke modtaget på valgdagen.

Kaos og mistillid til valgprocessen skaber måske mulighed for 4 år mere til Trump

Trumps strategi er ikke kun vælgerundertrykkelse. Det handler i lige så høj grad om at skabe kaos før, på og efter valgdagen. Ved at gentage sit budskab om valgfusk og ved bevidst at så mistro i forhold til valgprocedurerne, lægger Trump kimen til at kunne udfordre eller ligefrem ikke acceptere valgresultatet.

Der er meget mere på spil end hvem der skal sidde i det hvide hus efter det kommende præsidentvalg. Hvis befolkningen mister tilliden og troen på den demokratiske valgproces er selve demokratiet i fare.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.