Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Fnis: Mogens Lykketoft mener, at DR er neutral

Det bliver det bare ikke mere rigtigt af.

I en klumme i altinget.dk besværer den efterhånden ret forhenværende Mogens Lykketoft sig over, at DR står til at blive skåret med 20 pct. Over fem år. Det slipper han ikke ret godt fra. Lad os se på de mest besynderlige af hans påstande:

”Vi ser ud over en verden, hvor dén medieflade, hvor de mange følger med, domineres af yderliggående nationalistiske og stærkt højredrejede synspunkter og af et væld af manipulation og løgnehistorier: Tænk bare på, hvor meget Rupert Murdochs Fox News fylder i amerikansk tv-forbrug og i britisk avislæsning.”

Ja, Fox News fylder ganske meget, og det tror da pokker. Fox News begyndte at sende i 1996, fordi der var et skrigende behov for et alternativ til især CNN, der i amerikansk sammenhæng ligger langt til venstre, er liberals og progressives, som de kalder det derovre. Det betyder støtte til lovliggørelse af illegale indvandrere, grotesk fokus på minoriteters vilkår, som konsekvent fremstilles som ofre for de onde hvides ”strukturelle” racisme og en ophævelse af USA som en nation bygget op af først og fremmest europæere.

Dertil skal lægges de traditionelle TV-stationer CBS, NBC og ABC, der alle ligger til venstre i USA, i øvrigt sammen med aviserne New York Times og Washington Post. Mogens Lykketofts påstand er absurd. Der er langt flere medier til venstre end til højre i USA.

”Jeg tror ikke, det var kommet så vidt [Brexit og Trump] uden store private mediekoncerners årelange nationalistisk-populistiske propaganda og alle de løgnehistorier, der blev fortalt under valgkampagnen – i stærkt samspil med troldefabrikkerne i Sankt Petersborg.”

Skriver Mogens Lykketoft. Udsagnet har mere karakter af forfølgelsesvanvid end af rationel analyse. Medier generelt i den vestlige verden – de tidligere kommunistiske lande i Central- og Østeuropa undtaget – er umådeligt politisk korrekte. Korrekt er dog, at en del britiske aviser i årtier har været særdeles EU-skeptiske, hvis ikke modstandere. Heldigvis da. Disse aviser – f.eks. Daily Mail – afbalancerede helt sikkert billedet op til det frydefulde Brexit i juni 2016.

”Danskerne er lige nu bedre rustet end de fleste andre nationer til at modstå denne forurening, fordi vi - modsat mange andre lande - har fastholdt det store flertal af borgerne foran de uafhængige nationale radio- og tv-kanaler.”

Så er det, at man stille fniser. Mogens Lykketoft mener det uden tvivl af et ægte hjerte, men det er selvfølgelig en absurditet. DR og TV2 er i alt væsentligt bemandet med journalister, der ligger markant til venstre i ikke mindst udlændingepolitikken. I 2012 viste en måling blandt journalister, at 80 pct. Af dem ville stemme på partier i rød blok, heraf 30 pct. på Det Radikale Venstre.

En nyere måling fra 2016 - med betydelig statistisk usikkerhed, idet kun 55 journalistelever ud af 100 svarede – viste, at 78 pct. ville stemme i rød blok. Enhedslisten, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet, fik hver 18,5 procent af stemmerne. Man bemærker, at de tre mest yderligtgående partier i udlændingepolitikken, EL, AL og DRV, fik 55,5 procent af stemmerne.

I en netundersøgelse i 2015 hos avisen.dk – usikkerheden er selvsagt større ved denne slags stikprøver – mente (ud af ca. 10.000) 89 pct., at medierne havde favoriseret Helle Thorning-Schmidt, mens sølle 4 pct. mente, at Lars Løkke Rasmussen var blevet behandlet pænest af journalisterne.

Således dokumenteret kan vi godt tillade os at fastslå, at flertallet af journalister hos DR og TV2 ligger til venstre, ikke mindst værdipolitisk. Alligevel får Mogens Lykketoft fremstillet det sådan, at især DR er bastionen for saglighed og neutralitet. Det er en dårlig vittighed. Hvis DR var sin opgave voksen, ville det i TV-avisen systematisk fremgå, at Sverige er ved at bryde sammen, at Frankrig har ghettoer så store, at Vollsmose er hygge ved siden af, og at der i England foregår seksuelt misbrug af hvide, engelske piger ned til 12 år, de psykopatiske kriminelle stort set alle med rødder i den tredje verden.

Det forholder sig ganske omvendt af, hvad Mogens Lykketoft påstår. På grund af især de stærkt venstreorienterede TV-kanaler er der vokset uafhængige hjemmesider frem, som udfordrer de traditionelle medier. Det drejer sig f.eks. om netmedier som denkorteavis.dk, uriasposten.net, om snaphanen.dk eller om 24nyt.dk.

Disse netsider udfylder de huller, som DR og TV2 efterlader. Særligt DR’s dominans – også på bekostning af den skrevne presse – er et alvorligt demokratisk problem. Nu vil partierne i blå blok skære 20 pct. af problemet væk, og det er da en begyndelse, men slet ikke nok. Jeg ønsker ikke at privatisere for privatiseringens egen skyld, men med tanke på danske journalisters voldsomme hældning mod venstre kan det ikke gå stærkt nok med at nedlægge enhver skatteyderbetalt medieinstitution.

Mogens Lykketoft forekommer at være et levn fra en fortid, hvor man troede, at man kunne slippe af sted med politisk skævvridning og samtidig kalde det oplysning eller det forkromede public service. DR er nok public, men DR yder ikke service. DR leverer venstreorienteret vinkling, og det bør ingen tvinges til at betale for. Det kan de frelste få lov til helt frivilligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.