Klumme: Konvertit i klemme

Sidste uge skrev jeg om den chikane, kristne konvertitter fra islam udsættes for på Holmegaard Asylcenter på Langeland.

En chikane, som asylcenteret ikke har taget alvorligt, så fire konvertitter har søgt tilflugt hos præsten i Humble, Helle Frimann Hansen.

Denne uge bød på gode nyheder: Langeland Kommune har besluttet at give de fire konvertitter en ny bolig, hvor de kan være i fred for deres plageånder.

Asylcenterskandalen er afværget, og afgørelsen giver forhåbentlig inspiration til andre asylcentre, der står med lignende sager. Der er brug for et kursskifte.

Til gengæld har medieomtalen skabt dybe vanskeligheder, især for én af konvertitterne, der står til udvisning.

Jeg talte med ham i mandags, egentlig i anden sammenhæng, men Javad havde svært ved at koncentrere sig om andet end den seneste udvikling i sin sag:

»Hvis jeg kommer tilbage til Afghanistan, bliver jeg dræbt,« sagde han. Har han ret? Døm selv, når du har læst hans historie. Javad er født i Afghanistan som shiamuslim og kom til Europa i jagten på en bedre fremtid. Det er, rimeligt nok, ikke tilstrækkeligt til at få opholdstilladelse i Danmark, og Javad har da også fået afslag.

Mens han opholdt sig på asylcenteret, fik han kontakt til iranske kristne over Skype, hørte tv-prædikener, der gjorde et dybt indtryk på ham, og fik endelig forbindelse til den danske migrantkirke Church of Love. Det endte med, at han julenat besluttede sig for at blive kristen.

Endnu var han ikke døbt. Dåben er et Rubicon; er man først døbt, er der ingen vej tilbage, for så er man definitivt stemplet som frafalden.

Der døbes mange konvertitter fra islam i al hemmelighed, også i Danmark.

Mens Javad boede i præstegården, besluttede han sig til at tage det afgørende skridt.

Det skete den 4. maj i år i Humble kirke og blev ikke kendt uden for en sluttet kreds.

Godt nok nævntes hans navn i mediedækningen af asylcenter-chikanerierne, men afghanere læser ikke Kristeligt Dagblad eller hører P4, så det betød ikke så meget. Situationen ændrede sig fuldstændig, da TV 2 Fyn bragte et i øvrigt udmærket tv-indslag fra præstegården, hvor man også så Javad blandt de chikaneramte konvertitter.

Et tv-link lever sit eget liv på en hel anden måde end en avisartikel, og linket blev hurtigt spredt på nettet og set og forstået af alle.

Javad begyndte at få e-mails fra andre afghanere rundt omkring i verden, der gik i rette med ham, fordi han var konverteret.

»Nu er det er overalt, også i Afghanistan,« lyder det fra Javad. Han er selv ikke i tvivl om, at han bliver slået ihjel, hvis han sendes tilbage.

Det var grunden til, han var så åndsfraværende den sommerdag i præstegårdshaven i Humble.

Det er et faktum, at ”frafald” i Afghanistan kan straffes med døden. Sidste år blev konvertitten Said Musa kun reddet fra henrettelse, fordi vestlige mediers intense omtale af dødsdommen satte den afghanske regering under pres.

De sidste kirker er for længst ødelagt, og internationale organisationer, herunder FN, står i kø for at advare om den forfølgelse, konvertitter udsættes for i landet.

Selv uden en officiel dødsdom kan ”frafaldne” diskret skaffes af vejen, fordi myndighederne ikke beskytter dem mod overgreb fra familiemedlemmer eller andre personer i civilsamfundet.

Det er den situation, Danmark vil sende nydøbte Javad tilbage til. Jeg vil opfordre Flygtningenævnet til at genoverveje sit afslag.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.