Kære biskopper, hvad tænker I på?

I England vil BBC afskaffe Kristi fødsel som tidsregning. I Schweiz vil indvandrerforeninger have det hvide kors i flaget væk. I Norge foreslår en domstolschef, at shariaråd inkorporeres i norsk retspraksis. Og sådan går det (u)lysteligt derudad.

Et fremherskende træk i alle disse små symbolske ændringer er afkristningstendensen. Europa skal tage sin kristne frakke af og iklædes en ny.

Hvordan forholder man sig som kirke i denne tunge historiske situation? Hvad skal man stille op over for den gammeleuropæiske ligegyldighed og de nye eliters fjendtlighed?

Umiddelbart skulle man jo tro, at kirken hvæssede sine åndelige våben og sendte sine bedste forkyndere ud i øst og vest med basunbudskabet om hvert menneskes frelse, frihed og værdighed i Kristus. Og at den med store bogstaver manende advarede om, hvad Europa står i fare for at miste, hvis kristendommen forsvinder fra kontinentet.

Ak. Folkekirken gør det modsatte. Jeg tænker ikke kun på det store udbud af bamsegudstjeneste, halmballegudstjenester og cykelgudstjenester, som folkekirkens ledende lag tror kan vække danskerne af deres åndelige døs.

Jeg tænker på det stigende antal biskopper, der nu aktivt forbereder adskillelsen af stat og kirke. Sådan formulerer de det ikke selv, men sådan må deres reaktion på denne uges udspil forstås.

Det lyder umiddelbart uskyldigt og lettere kedsommeligt: Dansk Selskab for Kirkeret barsler med et forslag om en kirkeforfatning, hvor Folkekirken får større selvstyre med dertilhørende synode.

Kan det ikke være hip som hap, om man har den nuværende eller foreslåede ordning?

Nej, det kan det for det første ikke. Det er en kamp om magten i folkekirken, og med en synode vil magten samles på færre (politiserende) hænder, og der vil være udsigt til langt mindre frihed for dem, der også i fremtiden tager den augsburgske bekendelse alvorligt.

Dertil kommer timingen. Vi har netop fået en regering, hvis overordnede mål er en ligestilling af islam og kristendom, adskillelse af kirke og stat og en svækkelse af kristendommen i folkeskolen.

Som Kristeligt Dagblads leder konstaterede:

»Politikernes mål med en kirkeforfatning er en ligestilling, der svækker folkekirkens og kristendommens position i Danmark. Det er sagens politiske substans.«

Det ved biskopperne godt. Alligevel støtter flertallet af dem en idé, der skubber på denne kristendomssvækkende udvikling. Hvorfor? Selv siger de, at det skyldes bekymring for et folketing, hvis medlemmer i stigende grad er apatisk eller fjendtligt sindet over for folkekirken.

Det problem kunne man så forholde sig til, når det opstod. I stedet går man i gang med at bane vejen for svenske tilstande.

I Sverige blev kirke og stat som bekendt adskilt ved årtusindskiftet. Resultatet blev en styrtdykkende dåbsprocent og en dramatisk stigende politisering af Svenska Kyrkan. Eksempelvis sendte alle svenske biskopper for nylig et officielt hyrdebrev ud om deres støtte til »en international våbenhandelsaftale«. Den slags inderligt overflødige, politisk korrekte kirketiltag vil vi få i metervis i en synodekirke.

Det forudsigelige resultat vil være massiv medlemsflugt. Gidsler for et emsigt politiserende kirkeråd vil mange mennesker nægte at være.

Kære biskopper i Aalborg, Haderslev og Viborg: Hvordan kan I aktivt støtte et forslag, der vil svække kristendommens position i landet? Er I jer jeres historiske ansvar bevidst? Hvad tænker I dog på?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.