Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Den betændte trussel mod USA

Advarsler fra amerikanske embedsmænd om terrororganisationen Isil, der har etableret sig i Irak og Syrien, minder uhyggeligt om advarslerne før al-Qaeda-angrebet på USA den 11. september 2001.

Richard Ledgett, der er vicedirektør for Det Nationale Sikkerhedsagentur (NSA) i USA, sagde på et seminar forleden, at den »mest bekymringsvækkende« trussel, han er opmærksom på, udgøres af de tusindvis af udlændinge, som modtager træning af Isil. Præsident Barack Obamas terrorbekæmpelsesrådgiver, Lisa Monaco, sagde på samme seminar, at Isil, der er en udløber af al-Qaeda, frembyder en potentiel risiko for USA.

Advarselslamperne blinker, men USA holder igen. Tilbageholdenheden afspejler en debat i Obama-regeringen om, hvordan og hvornår det selvudråbte jihadistiske kalifat skal bekæmpes.

På seminaret argumenterede den amerikanske generalstabschef, Martin Dempsey, for forsigtighed. Han advarede mod en »overilet« væbnet aktion og sagde, at USA »bør anlægge et langt perspektiv« på, hvordan Isil kan trænges tilbage. Han slår til lyd for, at USA bør kanalisere øget militær støtte gennem en ny, mere rummelig irakisk regering, når den siddende polariserende premierminister, Nouri al-Maliki, er blevet udskiftet.

En ny irakisk regering er så sandelig ønskelig, men USA bør ikke vente på perfekte allierede i Irak, Syrien eller andre steder. Hvor ufuldkomne de end måtte være, har irakiske klanledere og medlemmer af Den Frie Syriske Hær behov for øjeblikkelig hjælp fra USA. Og på den juridiske front får Obama-regeringen måske snart brug for bemyndigelse til direkte aktion mod Isil, der som en al-Qaeda-udløber måske ikke er omfattet af eksisterende bemyndigelse til magtanvendelse.

Isil er farlig, fordi gruppen opererer strategisk ved at indgå nyttige alliancer og omhyggeligt planlægge sine operationer. Den trak sig fra sårbare positioner i det nordlige Syrien i fjor og etablerede et tilflugtssted i Raqqah. Derfra udvidede den sine operationer i Irak; i foråret skyllede den ind over provinsen Anbar, og i juni rettede den lynangreb mod Mosul og Tikrit.

Isil-leder Abu Bakr al-Baghdadi har opvist en blanding af brutalitet og dygtighed. Han fejede gennem Irak ved at indgå alliancer med sunnimuslimske klanledere og tidligere medlemmer af Baathpartiet og lukrere på deres had til Maliki. Takket være god operationel sikkerhed udvirkede han en taktisk overraskelse i bl.a. Mosul. Han slog til mod svage punkter i det irakiske forsvar ud fra øjensynligt gode efterretninger. Selv om han er rede til at angribe Bagdad, har han holdt sig i skindet, måske af frygt for amerikansk afstraffelse.

Baghdadi er således en frygtindgydende fjende. Han genopbyggede et net, der var blevet reduceret fra 10.000 i 2006 til måske 1.500 for et års tid siden. Det skræmmende er hans aktionsradius: Omtrent halvdelen af Isils godt og vel 10.000 militante medlemmer er hverken syrere eller irakere, men kommer fra Saudi-Arabien, Jordan, Europa og såmænd også USA. Isil er også begyndt at rekruttere fra de farligste al-Qaeda-tilknyttede organisationer og har opnået deres ekspertise i at fremstille ikkemetalliske bomber, der ikke kan spores.

Hvordan kan USA begynde at bekæmpe og i sidste instans få bugt med Baghdadi og Isil? En vigtig allieret ville være en ny irakisk regering, som sunnimuslimer, kurdere og shiitter har tillid til. Men USA skal også have forbindelse til irakiske klanledere. En mulighed opstod på en konference for to uger siden i Amman med deltagelse af 200 irakiske sheiker, Baathparti-tilhængere og andre oppositionsmedlemmer. Men den irakiske regering afviste mødet med den begrundelse, at deltagerne var »med til at udgyde irakisk blod«. USA lader til at have handlet forsigtigt trods opfordringer fra klanledere til at genoplive den strategi, der gjorde det af med al-Qaeda i Irak mellem 2006 og 2008.

For præsident Obama, der i fjor sagde, at han håbede at kunne udfri USA af et »evigt krigsberedskab« efter Irak og Afghanistan, har truslen fra Isil været et smertefuldt realitetstjek. Han vil ikke give USA en ny generation af fjender, men står over for en betændt trussel, som han ikke forudså. Isil er som en farlig epidemi i et land langt væk. Nu dræber organisationen måske især syrere og irakere, men får den lov at fortsætte, er det sandsynligt, at den spreder sig, indtil den udgør en trussel mod Europa og USA.

Den frygtelige sandhed er, at konflikten, der tager form i Irak og Syrien, vil vare i årevis. For præsident Obama (og hans efterfølger) bliver udfordringen at bekæmpe terrorisme den næste halve snes år uden at begå det seneste årtis ødelæggende fejltagelser.

© The Washington Post

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.