*

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Frihandelsaftale bidrager til europæisk velstand og fred

Frihandel, herunder Ceta, er ikke et teoretisk projekt, men en åbning af nye muligheder for det europæiske erhvervsliv. Frihandel skaber mere effektive produktioner, giver flere job til europæerne og billigere varer til forbrugerne

Hovedsigtet med Ceta-aftalen (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mellem EU og Canada er at øge markeds- adgangen samt at øge handlen mellem de to parter ved at fjerne eller sænke handelsbarrierer og harmonisere godkendelsessystemer. Undervejs i forhandlingerne har der været protester – som her ved en demonstration tidligere på året foran EU-Parlamentet i Strasbourg. Foto: AP

Efter otte års arbejde og forhandlinger blev det hvide flag endelig luftet i sidste uge, da frihandelsaftalen Ceta mellem EU og Canada trådte i kraft. Frihandelsaftalen, der forventes at skabe billigere varer og flere job i Europa og Canada, var en milepæl for cementeringen af EU’s rolle i fremtidens internationale samfund. Mens andre lande graver sig ned bag toldmure og desavouerer den globale frihandel ved at isolere sig, åbner EU sit marked strategisk og bygger nye broer på tværs af kontinenter. Det kan være med til at sikre, at magtbalancen og velstanden også i fremtiden tipper til fordel for Europa.

Fra begyndelsen var det tunge skyts rettet mod Ceta som ved enhver af EU’s andre ambitiøse aftaler. Ceta fjerner 99 pct. af alle toldafgifter, og europæiske virksomheder kan samlet nå en besparelse på op til 590 mio. euro om året. Alligevel har Ceta-modstanderne lagt sig i isolationismens skyttegrav og kastet argumenter om, at Ceta skulle være et teoretisk projekt med et ringe økonomisk udbytte og forringelse af det demokratiske manøvrerum.

Magen til fejlskud skal man søge længe efter. Frihandel, herunder Ceta, er ikke et teoretisk projekt, men en åbning af nye muligheder for det europæiske erhvervsliv. Frihandel skaber mere effektive produktioner, giver flere job til europæerne og billigere varer til forbrugerne.

Ceta viser, at EU går forrest for at udbrede mere åbne handelsrelationer og skabe globale regler på baggrund af fælles europæiske værdier. Det giver EU en unik mulighed for at opnå vækst gennem nye markeder.

Ceta er med til at skabe præcedens for kommende frihandelsaftaler, fordi Europa-Kommissionen har taget ved lære af de langtrukne forhandlinger. EU har netop åbnet forhandlinger med bl.a. Australien, Japan og Mexico om nye frihandelsaftaler, der skal køre ad fast track, så forhandlingerne afsluttes i 2019.

De fremtidige aftaler vil kun indebære handel og ikke den sprængfarlige investorbeskyttelse, der har været med til at afspore forhandlingerne om Ceta.

Europa-Kommissionen lægger samtidig op til, at EU skal beskytte sine strategiske interesser bedre. Det betyder, at investeringer i kritisk infrastruktur såsom havne eller virksomheder, der producerer materiel til forsvaret, skal ske offentligt på baggrund af en demokratisk debat. Den beskyttelse sætter en stopper for naiviteten i EU’s frihandel.

Dermed er Ceta med til at styrke EU’s globale rolle. Ceta viser, at EU går forrest for at udbrede mere åbne handelsrelationer og skabe globale regler på baggrund af fælles europæiske værdier. Det giver EU en unik mulighed for at opnå vækst gennem nye markeder, gøre europæiske virksomheder mere konkurrencedygtige og gøre den globale handel mere fair. Det er en blød magt, der skaber økonomiske alliancer og en fredelig udvikling i det internationale samfund.

Lige nu er luften i det internationale samfund ladet med energier, der giver en højspændt international atmosfære. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har tidligere meddelt, at han ønsker at opsige handelsaftalen mellem USA og stillehavslandene, mens den nordamerikanske frihandelsaftale, Nafta, også hænger i en tynd tråd. I det luftrum er Ceta med til at fremstille EU som en solid handelspartner, der står ved sine aftaler.

Gennem sine frihandelsaftaler kan EU noget unikt: EU kan skabe velstand og fredelige relationer. Med en aftale som Ceta kan EU cementere sin rolle i verdensøkonomien, som er en vigtig magtfaktor i det internationale samfund. Ceta giver derfor grund til optimisme med mere vækst, flere job og en ny position i verden for EU.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her