Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Theresa May: Storbritannien vil fortsat være jeres ven og partner

Vi ved godt, at vi ikke kan få alle fordelene ved et medlemskab uden at acceptere forpligtelserne.

I en stor tale i Firenze lød Theresa May kompromissøgende og opfordrede samtidig EU til at være mindre fastlåst. Foto: Jeff J Mitchell/AP

Dette er en afgørende periode i Storbritanniens forhold til den Europæiske Union. På dette vigtige tidspunkt er mit budskab til befolkningen i Danmark og over alt i EU klart – Storbritannien vil være jeres ven og partner. Vi ønsker at se, EU og Storbritannien trives side om side.

Vores beslutning om at forlade EU var et udtryk for, hvordan vi ønsker, at vores demokrati skal fungere. Den britiske befolkning vil have mere direkte kontrol over beslutninger, der påvirker deres dagligdag, og det betyder, at de beslutninger skal tages i Storbritannien af dem, der står direkte til ansvar over for den britiske befolkning.

Men vi er stadig stolte af at være et medlem af familien af europæiske nationer. Vi vender ikke vores ryg til Europa, og vi ved, at et succesfuldt EU er i vores egen og hele verdens interesse.

Vores liv vil selvfølgelig blive anderledes. Vi forstår godt, at Storbritannien ikke kan forlade EU og regne med, at alt forbliver som før. Vi ved godt, at vi ikke kan få alle fordelene ved et medlemskab uden at acceptere forpligtelserne. Men vi vil gerne fortsætte med at samarbejde til fordel for begge parter.

Derfor er vores opgave at skabe en ny ramme, der tillader et tæt økonomisk partnerskab men balancerer de samme rettigheder og forpligtelser på en ny og anderledes måde. I udviklingen af dette nye forhold starter vi ikke helt fra bunden som andre, der tidligere har forhandlet handelsaftaler. Den dag Storbritannien forlader unionen, vil vi have de samme regler og bestemmelser som EU.

Storbritannien vil således altid stå skulder ved skulder med vores venner og allierede i forsvaret for frihed, demokrati, menneskerettigheder og retssikkerhed.

I opbygningen af et nyt økonomisk partnerskab er spørgsmålet derfor ikke, hvordan vi sikrer overensstemmelse mellem vores regler og bestemmelser, men hvad vi gør, når en af os vil lave ændringer.

Et andet vigtigt emne er, hvordan vi sikrer EU-borgere bosat i Storbritannien og britiske borgere bosat i EU’s medlemslande. Jeg vil gerne gentage over for alle EU-borgerne, der har opbygget et liv i Storbritannien: Vi ønsker, at I bliver, vi værdsætter jer, og vi takker jer for jeres bidrag til vores samfund. Et af mine første mål i forhandlingerne er at sikre, at I kan forsætte med at leve jeres liv som før. Jeg har til hensigt at gøre vores aftale om borgernes rettigheder en integreret del af britisk lovgivning. Ingen skal tvivle på vores domstoles uafhængighed eller deres principfasthed i opretholdelsen af borgeres juridiske rettigheder.

Storbritannien vil således altid stå skulder ved skulder med vores venner og allierede i forsvaret for frihed, demokrati, menneskerettigheder og retssikkerhed. Vores beslutning om at forlade EU er ikke en afvisning af denne forpligtigelse. Det samme gælder vores forpligtigelse til Europas sikkerhed.

Forsker efter May-tale: Brexit-vælgere er nok utilfredse

Storbritannien har det største forsvarsbudget i Europa og et af de største budgetter for udviklingsbistand i verden. Vi har et stærkt diplomatisk netværk og sikkerheds-, efterretnings- og polititjenester i verdensklasse. Vi ønsker fortsat at samarbejde så tæt som muligt med EU i beskyttelsen af vores borgere og for at fremme vores værdier og vores kontinents sikkerhed. Vi foreslår derfor en ny strategisk aftale, der skaber en omfattende ramme for det fremtidige sikkerheds-, politi- og stafferetssamarbejde: en traktat mellem Storbritannien og EU.

Storbritannien er ubetinget engageret i opretholdelsen af Europas sikkerhed. Vi vil forsat tilbyde støtte og assistance til EU-lande, som er ofre for væbnet aggression, terrorisme eller naturkatastrofer.

Vi ønsker også at forsikre de resterende EU-medlemmer som Danmark i forhold til EU’s budget. Nogle af de fremførte påstande på dette område er overdrevene og hjælper ikke, og vi kan kun løse dette spørgsmål som en del af den endelige aftale om alle de væsentligste emner. Men jeg ønsker ikke at vores partnere skal frygte, at de på grund af vores beslutning om at forlade EU skal betale mere eller modtage mindre i resten af den nuværende budgetperiode. Jeg har derfor gjort klart, at Storbritannien vil leve op til de forpligtelser, vi har indgået i løbet af vores EU-medlemskab.

EU om May-tale: Talen viser en vilje til at bevæge sig fremad

De mål, jeg har sat, har til hensigt at skabe et langvarigt forhold, hvor EU og Storbritannien kan arbejde sammen til fælles gavn for alle vores borgere.

For at gøre overgangen til dette nye forhold så glat og velordnet som mulig vil en implementeringsperiode være i vores fælles interesse. Længden af den periode bør bestemmes ud fra, hvor lang tid det vil tage at forberede og implementere de nye processer, der skal understøtte vores fremtidige partnerskab, men vi forventer den vil vare omkring to år.

Vi har allerede gjort betydelige fremskridt. Hvis vi fortsætter vores forhandlinger i en ånd af venskab og partnerskab, tror jeg på, at vi kan løse vores uenigheder respektfuldt og hurtigt. Derved vil denne del af vores europæiske historie ikke skulle ses som slutningen på et forhold, men som begyndelse på et nyt partnerskab. Det vil være starten på en fælles fremtid med et Storbritannien og et EU, der arbejder side om side for at skabe fremgang og muligheder for alle vores borgere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her