Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

EU’s troværdighed er på spil i Polen

Den polske befolknings opbakning til EU bør bruges til at presse den polske regering på en række områder, hvor demokratiet er under pres.

Artiklens øverste billede
Jaroslaw Kaczyński (i midten) har en stærk position i Polen som formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Arkivfoto: AP

Det er umiddelbart ikke til at se på bybilledet i Warszawa, at Polen er styret af en bagstræberisk og paranoid ungkarl. Jaroslaw Kaczyński har ikke nogen videre formel magt, men alle er enige om, at han er den reelle magthaver i Polen. De mange smarte caféer med økologiske og lokale produkter fortæller en anden historie om dét Polen, der på mange områder er på vej tilbage ad fortidens autoritære sti.

Den autoritære strømning har været en del af det politiske liv i Polen siden kommunismens fald i 1989. Forskellen er blot, at nu er den strømning kommet til magten, og politikerne vil ikke lade magten glide dem af hænde, sådan som det skete sidst, da partiet Lov og Retfærdighed (PiS) var ved magten fra 2005-07. Erfaringerne fra dengang har lært Kaczyński, at hvis man vil beholde magten, kræver det et opgør med de institutioner, der begrænser magthaverne. Først og fremmest domstole og medier. En strategi han er helt åben om. Han foragter ganske enkelt den liberale samfundsmodel og er ikke bange for at forklare det i utvetydige vendinger.

Ved hjælp af velfærdspolitiske kioskbaskere som sænkelse af pensionsalderen og forhøjelse af børnepenge har PiS fat i store dele af vælgerhavet.

Vi kan ikke lade vores fællesskab erodere af medlemslande, der ikke deler vores grundværdier. Det må den polske regering forstå.

Dertil kommer det, polske iagttagere betegner som ”platonisk islamofobi”. I et land, hvor der praktisk taget bor tæt på nul muslimer, formår regeringspartiet dygtigt at stampe frygt for terror og islamisering af samfundet op af den polske muld. Det svarer stort set til at spille på frygten for jordskælv i Danmark. Det er politisk plattenslageri, men det virker.

Det interessante er, at en stor del af PiS-vælgerne er positive over for EU. Ikke overraskende eftersom Polen er blandt de mest begejstrede medlemmer af Unionen.

Det irriterende faktum har tvunget PiS til at skrue ned for charmen, når det gælder EU-modstanden, hvorfor PiS ikke lufter synspunkter om en ”polexitafstemning”. Netop den polske befolknings opbakning, og ikke mindst tillid til EU, bør bruges til at presse den polske regering på de områder, hvor demokratiet er under pres. Det gælder især i forhold til domstolenes uafhængighed, pressefriheden og efterårets lokalvalg, hvor politiske analytikere taler helt åbent om frygten for valgsvindel.

EU’s troværdighed er på spil, hvis Polens regering får lov til at løbe i mål med de autoritære stramninger. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker brugte forleden en stor del af sin tale om Unionens tilstand til at komme med en slet skjult hentydning til Polen. Det var et vigtigt signal, men det skal følges op med handling, således at det ikke bare bliver en tale, de polske magthavere kan springe op og falde ned på.

Polakkernes opbakning til EU skyldes på den ene side de mange EU-midler, som tilflyder landet og som meget synligt har løftet den ramponerede infrastruktur. Eksempelvis har Polen i dag markant bedre og hurtigere tog, end vi har i Danmark. På den anden side er opbakning til EU også en erkendelse af, at EU er med til at holde de polske beslutningstagere på dydens smalle sti i forhold til demokrati og retsstat.

Den tillid må vi ikke svigte ved at undlade at gribe ind over for Polen. Polen har selv valgt at blive en del af et forpligtende fællesskab, hvor retsstaten og pressefrihed er centrale fælles værdier.

Vi kan ikke lade vores fællesskab erodere af medlemslande, der ikke deler vores grundværdier. Det må den polske regering forstå, om ikke andet så fordi den polske befolkning, i så høj grad som det er tilfældet, ønsker andet og mere end blot samhandel og tilskud fra EU. Den ønsker i lige så høj grad fællesskabet med det Europa, som kommunismen afskar dem fra igennem mere end fire årtier.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.