Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Brikkerne er der til et nyt udspil til en fredsaftale mellem Israel og Palæstina

Mulighederne for handel, investeringer og sikkerhedssamarbejde mellem Israel og de arabiske lande har aldrig været større.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

Donald Trump og hans regering undersøger nye muligheder for at nedtrappe konflikten mellem Israel og Palæstina. Dette omfatter bl.a. drøftelser med en spirende sunnimuslimsk koalition bestående af Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten og Jordan.

Jared Kushner, der er seniorrådgiver i Det Hvide Hus og præsidentens svigersøn, besøgte for nylig alle fire lande i forbindelse med en planlagt tur til Mellemøsten. Med sig havde han gesandten Jason D. Greenblatt og den nationale vicesikkerhedsrådgiver Dina Powell. Ifølge en højtstående embedsmand tog gruppen derfra med forhåbninger om, at den nye generation af arabiske ledere kan blive dem, der ændrer hele situationen i Mellemøsten.

Prins Khaled bin Salman, der er Saudi-Arabiens ambassadør i Washington, fortalte i positive vendinger om sine drøftelser med Jared Kushner. Han sagde, at kronprins Mohammed bin Salman, der er hans storebror, »er optimistisk i lyset af Donald Trumps løfte om at skabe retfærdig og varig fred mellem Israel og palæstinenserne.«

Han sagde, at amerikanernes besøg »havde cementeret saudiarabernes og andre arabiske embedsmænds respekt« for Jared Kushner og holdet, der organiserede Donald Trumps besøg i kongedømmet i maj.

Desværre vidner de seneste 50 års historie om, at konflikten mellem Israel og Palæstina ikke lader sig løse så let, og at det langtfra er sikkert, at det nye initiativ kommer til at virke. Samtidig svækker Donald Trumps problemer i hjemlandet hans muligheder for at følge op på Jared Kushners fodarbejde.

Det første skridt i den nye palæstinensiske strategi involverer Gaza, som under Hamas har været en af Israels største udfordringer. Den moderate sunnimuslimske koalition har forsøgt at trække Hamas over mod Egypten og De Forenede Arabiske Emirater og længere væk fra Qatar, der igennem mange år har været en væsentlig økonomisk støtte.

Målet er at opnå en genforening af Gaza og Den Palæstinensiske Autoritet (PA) under præsident Mahmoud Abbas, så et forenet PA kan repræsentere alle palæstinensere. Dette er et vigtigt skridt på vejen mod at kunne genoptage udvidede forhandlinger.

Efter alt at dømme tænker Trump-regeringen i ”udefra og ind” som den strategi, der kan løsne op for hårdknuden mellem Israel og Palæstina. Håbet er, at USA efterfølgende kan samle israelerne og lederne af de førende arabiske stater til en fredskonference. Donald Trumps usædvanligt tætte forhold til både Israel og Golflandene er et led i denne strategi.

De moderate arabiske staters Gaza-udspil er en uventet udløber af deres bitre stridigheder med Qatar, Tyrkiet og andre nationer, der støtter det militante Muslimske Broderskab, som længe har domineret Hamas.

Palæstinenseren Mohammed Dahlan, der tidligere har boet i Gaza, men som i dag er bosat i De Forenede Arabiske Emirater, har været en afgørende nøgleperson. Han er rejst tilbage til Gaza, hvor han har organiseret nødhjælp, som finansieres af De Forenede Arabiske Emirater, i samarbejde med Yahya al-Sinwar, der leder Hamas i Gaza.

Planen er at skaffe økonomisk og social bistand via Egypten med Israels godkendelse, fordi det kan svække høgenes kontrol. »Vi indså begge, at det var på tide at finde en udvej« i Gaza, udtalte Mohammed Dahlan i juli til nyhedsbureauet AP. Det skete efter et møde med Yahya al-Sinwar, som er hans barndomsven.

Ifølge en arabisk embedsmand leverer Mohammed Dahlan mad og socialhjælp til familier for et beløb svarende til 92 mio. kr. om måneden plus el og vand for et uspecificeret beløb. Israel har ladet brændstof og andre leverancer passere fra Egypten til Gaza via grænseovergangen ved Rafah, hvilket signalerer stiltiende accept.

Mohammed Dahlan og hans støtter i De Forenede Arabiske Emirater har endnu større planer.

Han har udtalt til AP, at De Forenede Arabiske Emirater har lovet at finansiere et kraftanlæg til 600 mio. kr., der skal bygges på den egyptiske side af grænsen og hjælpe med at forsyne Gaza med strøm. Selv om Mohammed Dahlan længe har været en af Mahmoud Abbas’ rivaler, insisterer amerikanske embedsmænd på, at de ikke ønsker at underminere den palæstinensiske leder.

Ud over planerne i Gaza arbejder man med en større vision, der skal genstarte fredsprocessen, som tager udgangspunkt i alliancen mellem moderate sunnimuslimske ledere. Jordans kong Abdullah II og Egyptens præsident Abdel Fatah al-Sisi har allerede omfattende og gode relationer med Israel.

Mohammed bin Zayed, kronprinsen og den militære leder af De Forenede Arabiske Emirater, og Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman har ikke formelle ambassadekontakter med Israel. Men de har en fælles fjende i Iran.

MBS, som den saudiarabiske kronprins også er kendt som, er kommet med nogle ubesindige udspil, der har voldt ham problemer, herunder krigen i Yemen. Men han er også villig til at løbe en risiko i forhold til at gennemføre reformer.

Han har f.eks. udfordret kongedømmets religiøse etablissement. Ifølge prins Khaled, den saudiarabiske ambassadør, mener MBS, at løsningen på det palæstinensiske problem og fred med Israel »er afgørende for fremtiden i Mellemøsten«. »Dette unge, dynamiske lederskab byder på muligheder, som nok ikke har eksisteret tidligere,« siger Yousef al-Otaiba, der er De Forenede Arabiske Emiraters ambassadør i Washington.

Det Hvide Hus deler tydeligvis denne holdning. Desværre vidner de seneste 50 års historie om, at konflikten mellem Israel og Palæstina ikke lader sig løse så let, og at det langtfra er sikkert, at det nye initiativ kommer til at virke. Samtidig svækker Donald Trumps problemer i hjemlandet hans muligheder for at følge op på Jared Kushners fodarbejde.

En ting må man dog sige: Mulighederne for handel, investeringer og sikkerhedssamarbejde mellem Israel og de arabiske lande har aldrig været større.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her