Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Er et brovtende og noget aggressivt Rusland en trussel imod Danmark?

Danmark står ikke over for en russisk militær trussel, som vi kendte det under Den Kolde Krig.

Holger K. Nielsen, folketingsmedlem (SF), tidligere udenrigsminister
Der rustes i øjeblikket vældigt op i forhold til det forsvarsforlig, der skal indgås senere på året. Senest har Dansk Folkeparti og De Konservative foreslået en så stor udvidelse af værnepligten, at vi reelt vender tilbage til det mobiliseringsforsvar, der ellers blev opgivet i 2004.

Mobiliseringsforsvaret var en del af Den Kolde Krig, hvor dansk forsvar entydigt var indrettet til at kunne imødegå et militært angreb fra Sovjetunionen. I dag er det Rusland, der spøger i horisonten, og der går stort set ikke en dag, uden at der berettes om truslen fra Rusland.

Jeg har ikke meget godt at sige om Putins Rusland. Det er forskelligt fra det tidligere Sovjetunionen, javist, men Rusland har udviklet sig til et diktatorisk regime, hvor enhver opposition slås ned med hård hånd, og hvor der er udviklet en udbredt korruption. Da man samtidig har næret en stadig mere utiltalende nationalisme og aggressiv attitude over for omverdenen, er det ikke unaturligt, at det vækker bekymring. Nationalismen skal bl.a. sikre Putins egen overlevelse ud fra devisen om, at politiske ledere i problemer kan forsøge at overleve ved at skabe ydre fjender. Det er en ældgammel mekanisme.

Problemet med Rusland er imidlertid, at landet besidder atomvåben, og at Putin af al magt forsøger at genskabe Rusland som en supermagt, som det var tilfældet i Sovjet-tiden. Da han samtidig blæser på de internationale spilleregler, må vi selvsagt tage den russiske udfordring alvorligt.

At Rusland varetager sine geopolitiske interesser på en brovtende og til tider aggressiv måde, er imidlertid ikke det samme, som at Danmark står over for en russisk militær trussel, som vi kendte det under Den Kolde Krig.

Der er stor forskel på at fremvise sin militære styrke og så faktisk bruge den. Vi skal derfor ikke overreagere.

Som vi så det i Georgien i 2008 og i Ukraine, tøver Rusland ikke med at bruge militær magt, hvis landet finder det nødvendigt for at varetage sine interesser. Det har medført annektering af Krim og såkaldte frosne konflikter i Østukraine og på grænsen mellem Rusland og Georgien. Putin er gået militært ind i Syrien med det formål at styrke Assad og i sidste ende at sikre russiske interesser, herunder den sømilitære adgang til Middelhavet.

Men de militære eventyr i nabolandene og i Syrien giver ikke nødvendigvis en militær trussel i forhold til Danmark. Dette blev påpeget i en tankevækkende kronik af den danske Moskva-ambassadør, Thomas Winkler, i en kronik i Berlingske 21/8.

Winkler skriver bl.a. følgende: »Kan vi herfra udlede, at Rusland under præsident Putin også fremover vil overveje aktivt at bruge sit militær i udenrigspolitikken. Svaret er formentlig ”ja”, men det er ikke det samme, som at det faktisk vil ske.«

Rusland har gennemført gennemgribende moderniseringer af landets forsvar, men er stadig Nato langt underlegen på det militære område. Der holdes ganske rigtigt store militære øvelser – bl.a. går en stor øvelse kaldet Zapad 17 i gang i Hviderusland fra midten af september. Den hævdes at være den største siden afslutningen af Den Kolde Krig og har selvsagt forbindelse med det forværrede klima mellem Rusland og Nato.

Men der er stor forskel på at fremvise sin militære styrke og så faktisk bruge den. Vi skal derfor ikke overreagere.

Vi skal tage Putins brovtende nationalisme alvorligt. Vi skal tage alvorligt, at de Nato-lande, som er Ruslands naboer, føler sig truet. Det var derfor også rigtigt, at Danmark besluttede at deltage i den Nato-reaktionsstyrke, som skal sendes til Baltikum. Og vi skal tage alvorligt, at Rusland er særdeles aktiv i cyberangreb.

Vi skal være årvågne, men ikke bidrage til en eskalering af konflikterne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her