Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Der er ingen klar ansvars- og arbejdsdeling i amerikansk udenrigspolitik

Konkurrerende aktører og netværk har forsøgt at tilkæmpe sig magten over udenrigspolitikken i USA.

Artiklens øverste billede
Kristian Søby er seniorforsker ved Institut for Militære Studier, Københavns Universitet.

Forleden vedtog Senatet i USA med 98 stemmer for og kun to imod en lov, der pålægger præsident Trump at fastholde de økonomiske sanktioner mod Rusland. Det er et overordentligt kraftigt signal til Trump. I det mindste når det gælder Rusland, er den lovgivende magt i samlet opposition til præsidentens udenrigspolitik og villig til at lovgive sig til indflydelse. Så hvem fører udenrigspolitikken? 

Traditionelt siger man, at Kongressen kontrollerer pengene, og præsidenten – sammen med sin administration – fører politikken. På baggrund af løbende forhandlinger og en række kompromiser mellem præsidenten og hans administration og Kongressen samles trådene i Det Hvide Hus.

Sådan er det ikke under Trump. Her er intet klart center, intet kompromis og ingen klar ansvars- og arbejdsdeling. I stedet er der konkurrerende aktører eller netværk, der har forsøgt at tilkæmpe sig magten over udenrigspolitikken. Her er i hvert fald tre centrale: Trump og familien, generalerne og de gamle senatorer. 

John McCain er en af de mest kendte amerikanske senatorer. Samtidig er han også en af de mest kritiske over for Trumps udenrigspolitik. Han og andre republikanske senatorer – f.eks. Lindsey Graham – har i kraft af deres netværk, erfaring og formandskaber for centrale udenrigspolitiske senatskomitéer den parlamentariske magt til at blokere meget af Trumps politik.

Blandt andet har McCain rejst verden rundt og i en personlig diplomatisk indsats forsøgt at forsikre amerikanske allierede – f.eks. i Nato – om at Trump ikke alene tegner USA’s politik. 

Trumps administration består af uhørt mange tidligere generaler, og Trump skulle være en stor beundrer af det amerikanske militær. Forsvarsminister Mattis og den nationale sikkerhedsrådgiver McMaster bliver begge anset som moderate elementer, og Mattis har flere gange udtalt sig kritisk om sin præsidents udenrigspolitik.

Samtidig har Trump i modsætning til Obama uddelegeret meget af den amerikanske krigsindsats – f.eks. i Irak – til Pentagon. Mattis har dermed ret frie hænder over den militære del af udenrigspolitikken. 

Endelig er der Trump og familien. Som præsident har Trump i løbet af de første seks måneder taget en række kontroversielle udenrigspolitiske beslutninger og forsøgt at anlægge en ny kurs. Meget tyder på, at både svigersønnen Jared Kushner og datteren Ivanka Trump ofte bliver taget med på råd. Efter sigende skulle Ivanka have presset på for, at Trump skulle straffe Assads brug af giftgas med amerikanske krydsermissiler. Samtidig er en af Kushners mange titler mellemøst-rådgiver, hvilket understreger hans indflydelse hos Trump også på udenrigspolitikken. 

Familiens råd ser ud til at være vigtigere for Trump end hans formelle rådgivere. Sikkerhedsrådgiver McMaster står i stigende grad svagt, illustreret ved at han ikke var informeret om Trumps møde med Putin i forbindelse med G20-mødet i Hamborg – og ved at Ivanka tog Trumps plads.

Ligeledes svagt står udenrigsminister Rex Tillerson. I amerikanske medier snakkes ikke om brexit, men om ”rexit”. Tillersons dage regnes allerede for talte. Hverken udenrigsminister eller sikkerhedsrådgiver er centrale i udtænkningen eller udførelsen af Trumps udenrigspolitik

USA har et relativt sofistikeret system til at lave udenrigspolitik. Det bygger på to ting: en magtdeling mellem præsident og kongres og en formel topstyret beslutningsproces centreret om præsidenten.

Donald Trump har ingen af delene. Forholdet til de centrale aktører i Kongressen er i laser, og lækager fra administrationen indikerer, at Trumps hvide hus arbejder mere på at bekrige sig selv end på arbejdet med at etablere en sammenhængende udenrigspolitik.

Indtil nu har Trump udenrigspolitisk primært skullet forholde sig til de diplomatiske kriser, han selv har iscenesat. Spørgsmålet er, hvem der kan føre amerikansk udenrigspolitik, når en rigtig krise dukker op. 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.