*

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Macron vil reformere og nytænke EU

Flertallet af franskmændene valgte i lyset af de voldsomme forandringer i verden omkring dem at holde fast i de europæiske kerneværdier og valgte Emmanuel Macron som præsident.

Karin Riis-Jørgensen er senior advisor i Kreab og fhv. medlem af EuropaParlamentet (V).

Da den nyvalgte franske præsident Emmanuel Macron til tonerne af Beethovens niende symfoni, EU’s hymne, værdigt kom gående for at tale til sine tilhængere foran pyramiden på Louvre-pladsen – indbegrebet af fransk ”Glorie” – klappede jeg begejstret og kneb en tåre hjemme i sofaen.

Europæeren og patrioten i én og samme person. EU og nationalstaten. Både-og – ikke enten-eller. Europas sejre er Frankrigs sejre, og Europas nederlag er Frankrigs nederlag.

Macrons sejr kan ikke kun tilskrives, at hans modpart var den ekstremistiske og – viste det sig i valgkampen – ikke særligt vidende Marine Le Pen. Flertallet af franskmændene valgte i lyset af de voldsomme forandringer i verden omkring dem at holde fast i de europæiske kerneværdier. Ligesom hollænderne. Macrons sejr markerer begyndelsen på en europæisk holdningsændring, som han så som en af de første.

Macron er en reformator – titlen på hans politiske manifest er ”Revolution”.

Ruslands og Tyrkiets diktatoriske opførsel over for naboer og egne borgere, den amerikanske præsident Trumps uforudsigelighed og interessekonflikter i familieklanen samt Storbritanniens egoistiske forhandlingsudspil omkring deres EU-udmeldelse får mange europæere til at foretrække et stærkt EU, der kan tage kampen op og forsvare vores samfundsmodel.

”Europa er en del af løsningen og kan samtidig tjene Frankrigs interesser” er Macrons budskab. Igen både-og, ikke enten-eller. Desværre ikke et budskab, vi hører fra danske politikere, selv om danskerne reagerer på omverdenens trusler som franskmændene. Danskernes opbakning til EU-medlemskabet er nu på 71 pct. – en stigning på hele 9 procentpoint siden efteråret. Det er et politisk jordskred.

Macron er en reformator – titlen på hans politiske manifest er ”Revolution”. Han vil også reformere og nytænke EU. Skabe et nyt og stærkere EU: en fælles EU-styrke til at bevogte de ydre grænser, ambitiøst samarbejde inden for efterretnings- og asylområdet, kontrol med strategisk vigtige sektorer og beskyttelse af industrier – ikke liberal, men klassisk fransk industripolitik – styrkelse af eurozonen med fælles budget, forstærket forsvarssamarbejde, EU-offensiv imod social dumpning, skatteflugt og -svindel kombineret med en fælles selskabsskat.

Macrons reformer kan kun gennemføres i et tæt parløb med Tyskland. Det ved Macron. På sin første arbejdsdag mandag rejste han til Berlin. Uanset hvem der bliver den næste tyske kansler – Merkel eller Schultz – vil EU-lokomotivet Tyskland/Frankrig få ny stærk motor, selv om Tyskland ikke er indstillet på at bruge alle cylindre i motorblokken, før Macron har reformeret det stagnerende Frankring.

Hvor stiller dette franske TGV-tog Danmark på perronen for hurtige EU-tog? Vi står jo kun på trappen til EU-perronen grundet vores forbehold. Vi kan ende på perronen for lokaltog, inden vi ser os om.

Danskerne vil EU og gerne være med i hurtigtoget omkring f.eks. sikring af EU’s ydre grænser. Men hvis vi skal afgive suverænitet, står vi af toget. Derfor må det sakrosankte begreb selvbestemmelse demaskeres og afmystificeres. Lyt til og drag lære af Macrons nutidige definition af suverænitet. ”EU er vores chance for at genoprette vores fulde suverænitet”. At udøve suverænitet er ikke et spørgsmål om jura, men om at kunne handle og forsvare ens interesser og værdier. Kort sagt praktisere ens selvbestemmelse. Med vor tids store udfordringer – migrantstrømmen, den internationale terrortrussel, klimaforandringerne og den digitale revolution – vil det ifølge Macron være ”en illusion, en fejl at påstå, at man bare kan starte forfra på nationalt niveau; nej, EU er det rette niveau at udfolde en handleplan på”. Så sandt, som det er sagt. Alt andet er at stikke blår i øjnene på borgerne og vælgerne.

Desværre bedrages den danske befolkning. I sin 1. maj-tale nævnte statsministerkandidaten Mette Frederiksen (S) ikke Europa med ét ord. Danmark blev nævnt mange gange og kun ét andet europæisk land blev fremhævet – Schweiz som skattely. Ikke ét ord om noget eller nogen uden for fædrelandet. Her er der ikke tale om både-og, men desværre kun om enten-eller.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 7,5 procent er virkeligheden, Anders Samuelsen

Siddik Lausten
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd?

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her