*

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Investorer vil også forbedre verden

Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.

Danske pensionspenge og 365 vindmøller fra Vestas har været med til at skabe Afrikas største vindmøllepark ved Lake Turkana i Kenya. PR-foto
FN

Svimlende 5.000-7.000 mia. dollars. Om året. Det er ifølge FN det niveau, investeringerne skal op på, hvis vi skal nå Verdensmålene, som bl.a. handler om at afskaffe fattigdom, bremse klimaforandringer og skabe ligestilling inden 2030.

Den årlige udviklingsbistand fra de enkelte landes budgetter ligger mildest talt langt fra det beløb.

Den finansielle sektor spiller derfor en vigtig og afgørende rolle, når det handler om at rykke verden i en bedre retning.

Undersøgelser, bl.a. fra Institute for Sustainable Investing, viser, at udbyttet fra bæredygtige investeringer ofte ligger på niveau med eller overgår traditionelle investeringer.

Og den opgave har en imponerende portefølje af store, internationale investeringsfirmaer, private fonde, banker, pensions- og forsikringsselskaber, ngo’er og individuelle investorer allerede taget på sig.

Impact investments, der dækker over investeringer i virksomheder, fonde og organisationer, der ikke kun giver et økonomisk afkast, men som samtidig skaber miljømæssige eller sociale resultater, vokser massivt verden over.

En global undersøgelse lavet af Global Impact Investing Network (GIIN) viser, at investorer skød 77 mia. dollars i impact-investeringer i 2016.

Det giver afgørende kapital til sektorer, der kan afhjælpe nogle af klodens helt store problemer med innovative løsninger inden for alt fra vedvarende energi, bæredygtigt landbrug og billige boliger til rent drikkevand og uddannelse. Samtidig svarer mange af deres medlemmer, at de er begyndt at bruge Verdensmålene som ramme for, hvad de investerer i, ligesom den ambitiøse, globale aftale giver også nye investorer et incitament til at sætte penge i bæredygtig udvikling.

Impact-tendensen kan spores længere tilbage, men voksede for alvor frem i forbindelse med finanskrisen, hvor flere og flere aktører blev opmærksomme på det aftryk, investeringer sætter på verden.

I begyndelsen handlede det ofte om ikke at placere penge hos udskældte industrier som våben og tobak.

I dag er tilgangen helt anderledes og proaktiv. Nu handler det om at løse problemer i samfundet. Og hvor impact investment de første år var omgærdet af myter om manglende afkast, viser nyere undersøgelser, bl.a. fra Institute for Sustainable Investing, at udbyttet fra bæredygtige investeringer ofte ligger på niveau med eller overgår traditionelle investeringer.

Der er altså ikke tale om filantropi, men forretning, der både skaber økonomisk overskud og bedre vilkår for mennesker og natur.

Investorer står ligesom resten af det private erhvervsliv over for et paradigmeskifte: Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv. Og de, der kommer op med løsninger, bliver belønnet. Her har den historisk store millennial-generation født mellem 1980 og 2000 en helt afgørende faktor. Studier viser gang på gang, at millennials forventer, at virksomheder tager verdens udfordringer på sig.

De unge forbrugere har også øjnene på investorer, og de helt store spillere som Goldman Sachs forudser, at den både bevidste og idealistiske generation kommer til at ændre den finansielle verden, som vi kender den i dag.

De, der er født tættest på 1980, er allerede godt i gang med deres karriere, men har ofte ikke store opsparinger endnu. Det er Morgan Stanley f.eks. kommet i møde ved at lancere et program for impact-investeringer med et lavere minimumsindskud.

Den unge generation er særligt stor i Afrika. Ifølge FN husede Afrika 226 millioner mennesker mellem 15-24 år i 2015, hvilket svarer til 19 pct. af unge på globalt plan.

Det tal stiger fortsat. Men en væsentlig del af de afrikanske millennials er begrænset af manglende infrastruktur og dårlige uddannelsesmuligheder m.m.

Det, kombineret med en voksende middelklasse, gør Afrika til et område med nogle af de største muligheder, hvis man leder efter investeringer, der skaber store resultater på flere planer. Investeringsfirmaet Leapfrog har f.eks. senest skudt 22 mio. dollars i den kenyanske apotekerkæde Goodlife, der når ud til 1,2 millioner kunder i Østafrika. Goodlifes uddannede farmaceuter arbejder bl.a. på at komme forkerte selvdiagnoser og farlige kopiprodukter til livs. Som noget nyt tilbyder apotekerkæden også hjælp over nettet til mennesker i fjerne landområder.

Det nok mest kendte eksempel fra Danmark ligger også i Kenya ved Lake Turkana, hvor danske pensionspenge og 365 vindmøller fra Vestas har været med til at skabe Afrikas største vindmøllepark, der p.t. dækker 15 pct. af landets energiforbrug.

Der er stadig langt op til de mange dollars, som FN estimerer, det vil koste at nå Verdensmålene inden 2030.

Men når indflydelsesrige stemmer som The Economist for nylig slog fast, at impact investment nærmer sig mainstream, siger det noget om potentialet.

Research fra GIIN forudser, at sektoren vil have en værdi af 1.000 mia. dollars allerede i 2020. Penge, der vil få markant betydning for verden.

International debat laves i  samarbejde med The Washington Post, Dansk Institut For Internationale Studier, Eurasia Group og Verdens Bedste Nyheder

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FN
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her