Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Kina retter sin vrede mod Lotte

De tiltagende spændinger på Den Koreanske Halvø er for alvor blevet en del af stormagtsrivaliseringen mellem Kina og USA

Om også sydkoreanerne ender med at give efter for det kinesiske pres, må tiden vise. Men i deres tilfælde er dilemmaet langt mere eksistentielt. Foto: AP.

I lyset af de talrige missilaffyringer og atomprøvesprængninger fra det notorisk sabelraslende nordkoreanske regime kan man dårligt fortænke Sydkorea i at investere i nyt militært isenkram. Den seneste investering hedder THAAD, et nyudviklet amerikansk missilforsvarssystem, som vil være i stand til at nedskyde fjendtlige missiler fra nord. I juli måned underskrev den sydkoreanske præsident Park Geun-hye således en aftale med amerikanerne, der skal sikre, at THAAD bliver installeret i løbet af 2017.

Problemet er dog, at THAAD tilsyneladende indirekte svækker Kinas sikkerhed. Det skyldes, at der med missilforsvarssystemet følger en meget kraftig X-bånd radar, som vil kunne overvåge ikke blot nordkoreanske, men også kinesiske luftrumsaktiviteter. Da den sydkoreanske radar samtidig vil indgå som en integreret del af USA's samlede monitoreringskapacitet i Østasien, vil amerikanerne altså få endnu en streng at spille på i overvågningen af bl.a. Kina. Spørgsmålet er så, om den nye radar reelt vil gøre nogen forskel, eftersom USA allerede råder over adskillige kraftfulde radarer i området (bl.a. i Japan, på Guam og i Stillehavsflåden).

Sydkorea er langt fra ene om at måtte sande, at det kan være omkostningsfuldt at trodse Beijing.

Under alle omstændigheder har Kina fra starten modsat sig Sydkoreas investering i THAAD. Set fra Beijings perspektiv er missilforsvarssystemet blot endnu et eksempel på, hvordan Washington udnytter sine mange partnere og allierede i området til gradvis at inddæmme kineserne med et bælte af højteknologisk militært isenkram. Den kinesiske regering har derfor skærpet retorikken på den senere tids pressekonferencer, og i den forløbne uge advarede en af Kinas militærhøge sågar i Folkets Dagblads tabloidudgave om risikoen for et forebyggende kirurgangreb mod THAAD-installationer i Sydkorea.

Selv om det næppe kommer så vidt, har Kina allerede intensiveret presset på Sydkorea på andre fronter. Seneste offer for kinesernes vrede er Lotte, en af Sydkoreas store handelskonglomerater, som bl.a. råder over en kæde af supermarkeder og stormagasiner i Kina samt en hastigt stigende omsætning på det lukrative kinesiske internetmarked. Lottes brøde er, at dele af missilforsvarssystemet bliver installeret på en golfbane, som virksomheden ejer i Sydkorea. Derfor er Lotte nu blevet genstand for en storstilet forbrugerboykot i Kina direkte tilskyndet af de statsdrevne medier, alt imens de kinesiske myndigheder har lukket mange af Lottes supermarkeder med henvisning til sikkerhedsinspektioner.

Ud over kampagnen mod Lotte er det indtil videre først og fremmest den koreanske kulturindustri, der har været udsat for en snigende boykot. De senere år har de kinesiske forbrugere i den grad taget koreanske Tv-serier og K-popbands til sig, hvilket har givet Samsung, Hyundai samt den koreanske mode- og kosmetikindustri et stærkt brohoved ind på det kinesiske marked. Men i løbet af det seneste halve år har vi set en række eksempler på, hvordan populære koreanske serier flyttes væk fra den bedste sendetid på kinesiske Tv-kanaler, eller hvordan koreanske celebriteter og modeller ikke længere kan operere frit på det kinesiske marked.

Kina varsler reaktion på USA's missilforsvar i Sydkorea

Det er nærliggende at spørge, hvorfor kineserne nu intensiverer presset på Sydkorea, når beslutningen om missilforsvarssystemet allerede er truffet. For det første handler det om at sende et stærkt signal ikke blot til Sydkorea, men også til USA’s øvrige allierede og partnere i regionen (Japan, Taiwan, Filippinerne, Singapore, Australien og Thailand). Budskabet er, at det vil være omkostningsfuldt at underminere Kinas sikkerhed ved at bidrage til USA's militaristiske inddæmningspolitik i Asien, uanset de underliggende motiver.

For det andet sigter Beijing også mod at påvirke det indenrigspolitiske spil i Sydkorea. Situationen er nemlig den, at Moon Jae-in, favoritten til at overtage præsidentposten efter den rigsretsanklagede Park Geun-hye, har tilkendegivet en klar skepsis over for THAAD og erklæret, at beslutningen vil blive taget op til fornyet overvejelse, hvis Moon ender med at kunne indtage det blå præsidenthus. Med andre ord har udsigten til et snarligt præsidentskifte givet de kinesiske magthavere blod på tanden.

Sydkorea er langt fra ene om at måtte sande, at det kan være omkostningsfuldt at trodse Beijing. Både Filippinerne og Japan har på forskellig vis været udsat for massiv kinesisk pression de senere år, og herhjemme oplevede vi et halvt års politisk boykot fra Kina, da Lars Løkke Rasmussen tilbage i 2009 formastede sig til at modtage Dalai Lama på Marienborg. Det kostede en ydmygende verbalnote om Danmarks ”ét-Kina-politik”, førend krisen kunne afblæses. I december måned fik nordmændene efter en seks års lang Nobelprisstrid med Beijing endelig normaliseret forholdet ved at udsende en erklæring, der dårligt kunne læses som andet end et knæfald for Kinas kerneinteresser. 

Om også sydkoreanerne ender med at give efter for det kinesiske pres, må tiden vise. Men i deres tilfælde er dilemmaet langt mere eksistentielt. For i sidste ende handler det jo om at sikre befolkningen mod at blive taget som gidsel for Pyongyangs missildiplomati. I det lys kan Lotte vise sig at være et lille, men nødvendigt offer at bringe.

Andreas Bøje Forsby er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Han forsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her