Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

USA’s virkelige problem er økonomisk stagnation

USA og andre lande kommer til at miste flere job på grund af automatisering og fremskridt inden for kunstig intelligens.

USA er stadig hjemsted for verdens største forbrugermarked, og Donald Trump vil sandsynligvis forsøge at stimulere den økonomiske vækst. Arkivfoto: Andrew Harnik/AP

Mens verdens ledere spekulerer over, om den amerikanske præsident Donald Trump vil indlede handelskrige mod Kina og Mexico, underminere Nato og aggressivt støde det meste af den muslimske verden fra sig, er det efterhånden tydeligt, at den amerikanske økonomis ringe forfatning bør vække lige så stor bekymring, som Donald Trumps vage planer for landets udenrigspolitik.

USA er stadig hjemsted for verdens største forbrugermarked, og Donald Trump vil sandsynligvis forsøge at stimulere den økonomiske vækst. Men det løser ikke de bagvedliggende problemer med den amerikanske økonomi, og det er et problem for hele verdensøkonomien.

Overskrifterne fortæller en misvisende historie. De amerikanske aktiemarkeder har kurs mod nye højder.

Den økonomiske frustration vil gøre USA en endnu mere uforudsigelig spiller på den internationale scene, fordi Donald Trump har overbevist sin vælgerkerne om, at udefrakommende, og især Kina og Mexico, har stjålet amerikanske job, og at nogle allierede udnytter USA’s militære støtte.

Da Donald Trump holdt tale for Kongressen for nylig, fik det aktierne til at stige yderligere, fordi der er et håb om, at de nye planer om at sænke selskabsskatten drastisk og opgradere den amerikanske infrastruktur med over 7 billioner dollars (knap 50 mia. kr.) vil være den saltvandsindsprøjtning, der skal til for at få gang i væksten.

Milliardæren og investoren Warren Buffett har for nylig varslet, at der kommer et boom, og han har bakket sine ord op med nye investeringer. Han har ret i, at amerikanske værdipapirer stadig har vækstpotentiale, men det kommer ikke til at hjælpe vælgerne fra den amerikanske middelklasse, som igennem den seneste årrække har mistet deres købekraft, og i mange tilfælde også deres arbejde.

Det er de vælgere, som bifalder Trumps valgløfte om at gøre Amerika stort igen.

Nedlagte produktionsstillinger igennem de seneste 20 år har ramt USA særligt hårdt. For nylig skrev forfatteren Nicholas Eberstadt i en artikel for Commentary Magazine, at vækst pr. indbygger i gennemsnit har ligget på under 1 pct. om året fra 2000 til 2016. Det er et drastisk fald fra den gennemsnitlige vækst på 2-3 pct., som USA oplevede i årene fra 1948 til 2000.

Derudover har Donald Trump ret i, at de officielle arbejdsløshedsstatistikker er misvisende, fordi de ikke tager højde for det stigende antal amerikanere i den arbejdsdygtige alder, som ikke længere aktivt søger arbejde. Det er heller ikke en tilfældighed, at antallet af stofmisbrugere – der dækker over misbrugere af både lovlige og ulovlige stoffer – er steget igennem de seneste 20 år.

Nicholas Eberstadt refererer til et studie fra 2016 af Allan Krueger, som tidligere har været chef for Council of Economic Advisers (CEA), der rådgiver den siddende amerikanske præsident om økonomiske anliggender. Studiet viser, at næsten halvdelen af alle mænd i den arbejdsdygtige alder, som ikke længere figurerer i de økonomiske tal, dagligt tager smertestillende medicin.

Blandt disse ”afhoppere” er der et stigende krav om, at systemet skal ændres. Det har Trump lovet at levere.

Men lovgivere, der er på vagt over for gæld, vil sikre sig, at Donald Trumps løfter om at investere historiske summer i at opgradere slidte broer, veje, havne og lufthavne, kommer til at tage længere tid, end han forventer, og udløse en mindre pakke end lovet. Derudover kommer den nye præsident heller ikke til at indfri sine mest ambitiøse planer: at sænke selskabsskatten drastisk.

Faktisk vil Kongressen ikke komme ret langt med noget som helst, før Donald Trump og lederne af Det Republikanske Parti finder en fornuftig løsning på at afvikle Barack Obamas sundhedsforsikring, uden at det går ud over millioner af vælgere, som ikke længere vil være forsikret mod sygdom. Og spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt.

Donald Trump kommer til at bruge mange flere penge på det amerikanske forsvarsministerium, men det økonomiske tilskud kommer ikke til at ændre på hans holdning, som går på, at det amerikanske militær kun bør bruges til at fremme USA’s egne, snævre sikkerheds- og handelsinteresser.

Samhandel kommer ikke tilbage på dagsordenen foreløbigt. Mega-aftaler med asiatiske og europæiske partnere er sat i bero. Det vil tage årevis at forhandle eventuelle aftaler med Storbritannien og Japan, og andre aftaler er usandsynlige – i hvert fald på nuværende tidspunkt.

Det er også uundgåeligt, at USA og andre lande kommer til at miste flere job på grund af automatisering og fremskridt inden for kunstig intelligens. Ifølge et studie fra 2015, som Ball State University står bag, er automatisering og andre relaterede faktorer skyld i, at 88 pct. af alle produktionsstillinger er forsvundet. Det er med andre ord ikke handel, som er skyldneren. Derudover er kunstig intelligens med til at reducere antallet af job i servicesektoren, og det er i stigende grad andre kompetencer, som efterspørges. Endelig viser studiet, at der er risiko for, at mere end halvdelen af alle job inden for detailhandlen forsvinder, og at mere end to tredjedele af alle job i finans- og forsikringssektoren forsvinder, når computere bliver så gode, at de kan forstå tale lige så godt som mennesker.

Det kan potentielt blive den største forhindring for Donald Trumps planer om at få middel- og arbejderklassen tilbage i job.

Den økonomiske frustration vil gøre USA en endnu mere uforudsigelig spiller på den internationale scene, fordi Donald Trump har overbevist sin vælgerkerne om, at udefrakommende, og især Kina og Mexico, har stjålet amerikanske job, og at nogle allierede udnytter USA’s militære støtte. Hvis den virkelige økonomi i USA fortsætter med at generere vækst og rigdom uden at skabe job, og flere og flere blandt arbejderklassen føler sig hægtet af, vil Donald Trumps søgen efter en syndebuk komme til at spille en endnu større rolle i hans udenrigs- og handelspolitik.

Som om at Donald J. Trump ikke var uforudsigelig nok.

Ian Bremmer er direktør for konsulentvirksomheden Eurasia Group og forfatter til bogen ”Superpower: Three choices for America’s role in the World”.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her