Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Opråb til den næste amerikanske ambassadør i Danmark

USA har endnu ikke udnævnt en ny ambassadør i Danmark. Her er en velkomsthilsen og et par gode råd til den næste mand/kvinde på posten.

Hans-Henrik Holm er professor og afdelingsforstander ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Kære ambassadør!

Velkommen til Danmark. Vi er glade for, at De er kommet. Danmark og USA har haft et tæt forhold i de seneste mange år. Vi har stillet op til stort set alle USA’s militære interventioner fra Afghanistan og frem til krigen i Irak og Syrien. Vi har fløjet i tusindvis af timer, smidt bomber, og nu har vi sendt specialtropper ind. Danske liv og millioner af dollars har vi brugt. Vi har været der, også når kun få andre lande har stillet op.

Det har ikke været for sjov. Vi deltager ikke i EU’s militære samarbejde og har derfor lagt vægt på at have et stærkt bilateralt forhold til USA.

Deres præsidents syn på Mellemøsten og Israel vil heller ikke egne sig som emne. Danmark støtter helhjertet en tostatsløsning.

Og kære ambassadør. Det har fungeret fint. Der er bred opbakning til vores aktivistiske interventionspolitik fra både befolkning og folketing. Faktisk er der meget lidt debat om forholdet til USA i Danmark. Så De skal nok blive godt modtaget. De kommer til middag med dronningen, og danske ministre og pressefolk vil med glæde komme til middag i Deres store spisestue i Rydhave-boligen.

Men et godt råd: Når De taler med danskere – høje som lave – så lad være med at tale for meget om Trump. Et stort flertal af danskerne er uenige med ham på stort set alle punkter.

For det første er miljøaftalen i Paris en hovedplanke i dansk politik, og mange synes, at Trump er helt igennem uansvarlig. Lad være med at nævne, at Trump lægger vægt på kul som energiform. Men måske kan De tale lidt om Californiens miljøpolitik. Den vil Deres danske gæster synes godt om.

Heller ikke handelspolitikken er et godt emne at tage op med danskerne. Danmark har en vital interesse i frihandel og har store virksomheder som Mærsk, der er afhængige af frihandel. Mærsk har netop lavet en olieaftale med Iran, så Iran er også et følsomt emne.

Danmark ligger i bunden af listen over forsvarsudgifter i Nato og kan ikke sætte dem op til 2 pct. af bnp uden at skulle skære dybt i andre udgifter. Som jeg er sikker på, at De forstår, vil det ødelægge den gode stemning, hvis De insisterer på voldsomme stigninger i forsvarsudgifterne.

Deres præsident har ofte sat spørgsmålstegn ved både USA’s sikkerhedsgarantier og ved Natos værdi. Men bliver sikkerhedsgarantien stærkere, hvis vi fordobler udgifterne?

Deres præsidents syn på Mellemøsten og Israel vil heller ikke egne sig som emne. Danmark støtter helhjertet en tostatsløsning. Kina er der heller ikke grund til at nævne. Danmark har opprioriteret forholdet til Kina og er gået med i Kinas ambition om en asiatisk investeringsbank. Vores statsminister taler heller ikke i telefon med Taiwan.

Rusland er et farligt emne

Rusland er også et farligt emne, medmindre De kan fortælle os, hvilken politik Trump rent faktisk vil føre over for Rusland.

FN er ikke et godt emne. Danmark har netop besluttet at støtte ”She decides” initiativet, der vil støtte abort og reproduktive rettigheder i fattige lande, fordi USA ikke længere vil.

Samtalerne bør ikke forstyrres af talen om dødsstraf eller Guantanamo. For hvis dansk politi fanger nogle ”bad guys”, kan vi ikke sende dem til USA, hvis de risikerer dødsstraf.

Det vil sikkert være rart at have en liste med ting, som der kan tales om. Vejret er et godt emne, hvis De undgår at koble det til global opvarmning, medmindre Deres præsident gerne vil komme til Grønland for at se, hvor hurtigt isen smelter.

Et emne, som De kan have glæde af at diskutere med danske ministre, redaktører og andre middagsgæster, er Danmarks og Trumps fælles syn på prisen for F-35-flyene. Danmark vil gerne producere flere dele til flyet, og vi vil da gerne have rabat.

Vi håber, de vil få nogle dejlige år i Danmark. Hvis De kan aftale med præsidenten, når De takker for udnævnelsen, at han ikke skal nævne Danmark i sine tweets, vil det være godt.

De vil opleve, at danskerne generelt er et høfligt folk, og hvis De undgår helt at tale om USA’s udenrigspolitik og om Deres chef, Donald Trump, så skal de nok få nogle gode år i Danmark.

Hjertelig velkommen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her