Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Hvis vi vil fjerne terror fra denne planet, nytter det ikke at bygge mure mellem os og de muslimske nationer

Europa bør tage afstand fra Donald Trumps ageren og i stedet sende et budskab om, at alle mennesker er født lige og ikke kan udelukkes fra lande på grund af deres etniske oprindelse.

Artiklens øverste billede
Demonstranter foran Bradley International Airport i Connecticut demonstrerer mod præsident Trumps dekret, der giver borgere fra syv muslimske lande indrejseforbud til USA. Foto: AP

Med valget af Donald Trump som amerikansk præsident er de amerikanske værdier ved at gå i forfald. Spørgsmålet er, hvad Trump betyder for de europæiske værdier? Vil de også begynde at smuldre?

28/1 underskrev Trump et dekret, der giver borgere fra syv muslimske lande indrejseforbud til USA. Begrundelsen for dette er, at han vil holde radikale, islamiske terrorister ude af landet. Det bemærkelsesværdige ved dekretet er, at Saudi-Arabien ikke er med på listen over lande, der har fået indrejseforbud. Dette kan synes mærkværdigt taget i betragtning af, at de fleste terrorister fra den 11. september 2001 netop kom fra Saudi-Arabien. Der kan derfor sås tvivl om, hvorvidt dekretet i det hele taget hjælper i kampen mod terror. Dekretet er måske i højere grad et tegn på, at amerikanske værdier om ligeværd og tillid er i forfald.

Jeg synes ikke, at man kan vælge at stemple hele nationer som Iran, Irak, Syrien, Sudan, Yemen eller Somalia som ”bad guys”. Der findes ikke nogen onde eller gode befolkninger, for befolkninger består blot af mennesker, der alle er unikke og ikke kan sættes i bås. Selv i de ovnnævnte lande findes demokratiske kræfter, som kæmper imod deres regimer.

Iran er bl.a. et land, som jævnligt henretter folk, der ønsker reformer og menneskerettigheder. Skal sådanne fortalere for menneskerettigheder ikke have lov at rejse til USA?

Muslimske fundamentalistiske grupper som Islamisk Stat vil udnytte Trumps dekret. De vil bruge det som benzin til det bål, der holder liv i religionskrigen mellem islam og Vesten. Trumps handling er blot en hjælpende hånd til deres propagandamaskine. Den gør kløften mellem ”os” og ”dem” endnu større.

Europa bør tage afstand

Europa bør tage afstand fra Trumps ageren og i stedet sende et budskab om, at alle mennesker er født lige og ikke kan udelukkes fra lande på grund af deres etniske oprindelse.

De europæiske værdier er i fare, hvis vi ikke råber op, men blot ser til, mens Trump lader de amerikanske værdier smuldre.

De europæiske værdier er i fare, hvis vi ikke råber op, men blot ser til, mens Trump lader de amerikanske værdier smuldre. Hvis vi vil fjerne terror fra denne planet, nytter det ikke at bygge mure mellem os og de muslimske nationer.

Vi skal tværtimod bygge broer mellem nationerne, hvis vi vil kvæle disse mørke terroristiske kræfter. Vi skal holde fast ved de europæiske værdier om ligeværd og tillid.

Set i et optimistisk lys er valget af Trump måske ligefrem en ”gave” til Europa. Hans manglende forståelse og respekt i forhold til menneskerettighederne giver netop Europa en unik mulighed for at granske egne værdier. Vi har fået muligheden for selvrefleksion. Muligheden for at stå tættere sammen og værne om vores værdier. Dette er vigtigere end nogensinde, hvis vi vil vinde kampen mod terror. Europa har aldrig haft så meget brug for en fælles værdibase som nu.

Værdier i forfald

Ja, de amerikanske værdier er i forfald. Men måske Trump kan være den gave, der gør, at vi i Europa bliver opmærksomme på vigtigheden af de europæiske værdier. Måske han kan gøre, at vi får øjnene op for vigtigheden af åbne sind og en nuanceret debat.

Måske kan han være med til at skabe et stærkere Europa, der står sammen om menneskerettigheder, og som tager afstand fra hans værdier. Måske valget af Trump styrker de europæiske værdier, snarere end at svække dem.

Vi kan, og vi skal opbygge et stærkt Europa, hvis vi vil bekæmpe fundamentalismen og terrorismen. Vi kan, og vi skal bekæmpe den med vores værdier. Ikke ved at lave indrejseforbud og sprede mistillid.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.