Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Rusland chikanerer amerikanske diplomater overalt i Europa

Nogle af forsøgene på at skræmme ambassadefolk har haft rutinepræg som at følge efter diplomater eller deres familiemedlemmer, dukke uanmeldt op, når de holdt et privat arrangement, eller betale journalister for at skrive negativt om dem.

Artiklens øverste billede
Chikanerier har rystet amerikanske ambassadører og fået USA’s udenrigsminister, John F. Kerry, til at bede Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at sætte en stopper for det. Arkivfoto: Alexander Nemenov/AP

Russiske efterretnings- og sikkerhedstjenester har chikaneret og intimideret amerikanske diplomater, ambassademedarbejdere og disses familier i Moskva og talrige andre europæiske hovedstæder i et omfang, der har rystet ambassadører og fået USA’s udenrigsminister, John F. Kerry, til at bede Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at sætte en stopper for det.

På et møde i Washington for nylig klagede amerikanske ambassadører i flere europæiske lande over, at russiske efterretningsfolk konstant chikanerede deres medarbejdere. Chikanerierne gik fra det bizarre til det regulært skræmmende.

Nogle af forsøgene på at skræmme ambassadefolk har haft rutinepræg som at følge efter diplomater eller deres familiemedlemmer, dukke uanmeldt op, når de holdt et privat arrangement, eller betale journalister for at skrive negativt om dem.

Mange af de seneste russiske skræmmeforsøg er udartet i åbenlyse ulovligheder. I en række fortrolige notater til Udenrigsministeriet i USA indberettede diplomater, at ubudne russiske gæster havde tiltvunget sig adgang til deres hjem om aftenen eller natten. De flyttede rundt på deres møbler eller tændte alt lyset og tv, hvorefter de forsvandt.

En diplomat kunne fortælle, at en ubuden gæst havde besørget på tæppet i hans dagligstue. Notaterne har jeg fået refereret af adskillige nuværende og tidligere amerikanske embedsmænd, der har skrevet eller læst dem.

Punkterede dæk

I Moskva, hvor chikanerierne er mest udtalte, meldte diplomater om punkterede dæk og regelmæssig chikane fra færdselspolitiets side. Tidligere ambassadør Michael McFaul blev chikaneret af offentligt finansierede demonstranter, og efterretningsfolk fulgte efter hans børn, når de skulle i skole.

Chikanerierne er ikke af ny dato: I Obama-regeringens første periode brød russiske efterretningsfolk ifølge flere tidligere embedsmænd, der læste efterretningsrapporterne, ind i den amerikanske forsvarsattachés bolig i Moskva og dræbte hans hund.

Siden Ruslands indgriben i Ukraine i 2014 – noget, der affødte en lang række amerikanske sanktioner mod russiske embedsmænd og virksomheder tæt på Vladimir Putin – har personer fra sikkerhedstjenesterne og færdselspolitiet imidlertid optrappet chikanerier mod og overvågning af amerikansk ambassadepersonale i Moskva, har pressetalsmand John Kirby fra det amerikanske udenrigsministerium bekræftet over for mig.

»Efter Putins tilbagevenden har Rusland ført en mere og mere aggressiv grå krig i Europa. Nu er der tale om gengæld for vestlige sanktioner grundet Ukraine-situationen. Den omtalte chikane er en ny front i den grå krig. De går efter amerikanske diplomater dér, hvor de bor,« sagde Norm Eisen, der var USA’s ambassadør i Tjekkiet fra 2011 til 2014.

Regelmæssig chikane

Det amerikanske udenrigsministerium har truffet adskillige forholdsregler som konsekvens af den optrappede chikane fra russiske myndigheders side. Alle amerikanske diplomater, der skal udstationeres i Europa, får nu et udvidet kursus i, hvordan de tackler russisk chikane, og ministeriets kontor for europæiske og eurasiske anliggender, som ledes af viceudenrigsminister Victoria Nuland, har indført regelmæssige interne møder om at følge og reagere på hændelserne.

Michael McFaul fortalte mig, at det skete regelmæssigt, at nogen fulgte efter ham og hans familie, og at det russiske efterretningsvæsen ville have, at hans familie skulle vide, at der blev holdt øje med den.

Andre ambassademedarbejdere blev også chikaneret regelmæssigt, og disse chikanerier tog kraftigt til efter indførelsen af sanktioner i forbindelse med Ukraine-situationen. De diplomater, der forsøgte at indberette, hvad russerne foretog sig, stod mest for skud.

»Det var et led i en måde, hvorpå der kunne lægges pres på embedsmænd, som forsøgte at passe deres arbejde. Der skete en klar optrapning, mens jeg var der. Efter invasionen i Ukraine blev det langt, langt værre. Vi følte os belejrede på ambassaden,« fastslog Michael McFaul.

Reaktion på sanktionspolitik

I Obama-regeringen blev det drøftet, hvordan man skulle reagere, og det endte med, at præsident Obama besluttede, at der ikke skulle reageres med tilsvarende midler over for russiske diplomater, sagde Michael McFaul.

En talsmand for den russiske ambassade i Washington sendte mig en lang udtalelse, der på én gang stiltiende erkendte chikanerierne og forsvarede dem som en reaktion på, hvad han kaldte amerikanske provokationer og dårlig behandling af russiske diplomater i USA.

»Forværringen i det amerikansk-russiske forhold, som vi ikke var skyld i, men som snarere skyldtes den nuværende regerings sanktionspolitik og forsøg på at isolere Rusland, indvirkede negativt på diplomatiske repræsentationers funktion både i USA og i Rusland,« erklærede talsmanden.

»I den diplomatiske verden har der altid været et princip om gensidighed, og Ruslands diplomatiske korps i USA har unægtelig stået over for visse problemer i de senere år. Russerne har aldrig handlet proaktivt for at påvirke amerikanske diplomater negativt på nogen måde.«

Ifølge Evelyn Farkas, der var viceforsvarsminister for Rusland, Ukraine og Eurasien indtil i fjor, er der ingen overensstemmelse mellem eventuelle restriktioner over for russiske diplomater i USA og de chikanerier, som amerikanske diplomater er ude for fra de russiske sikkerhedstjenesters side.

Putin afgav ingen løfter

At russiske myndigheder bliver beskyldt for at have myrdet prominente diplomater og afhoppere i europæiske lande, mindsker ikke ligefrem frygten hos dem, som Rusland måtte have i kikkerten.

»Når russiske myndighedspersoner udser sig nogen til denne form for intimidering, er det at gå fra intimidering over chikane til noget, der er værre, ikke umuligt at forestille sig,« bemærkede Evelyn Farkas.

John Kirby fortalte mig, at det amerikanske udenrigsministerium tager amerikanske ambassade- og konsulatsmedarbejderes og disses familiers sikkerhed yderst alvorligt. »Vi har derfor gentagne gange givet udtryk for vor uro over chikane af vore ambassade- og konsulatsmedarbejdere over for russerne, bl.a. på allerhøjeste plan,« sagde han.

Den amerikanske udenrigsminister tog spørgsmålet direkte op med Vladimir Putin under sit besøg i Rusland i marts. Den russiske præsident afgav ingen løfter i henseende til at bringe chikanerierne til ophør. De fortsatte, da den amerikanske udenrigsminister var rejst. De amerikanske ambassadører i Europa beder Udenrigsministeriet om at gøre noget mere.

En falsk forestilling

Fremtrædende amerikanske parlamentarikere med indsigt i USA’s forhold til andre lande vurderer, at manglen på en mere udtalt amerikansk reaktion er led i et forsøg fra Obama-regeringens side på at give indtryk af et positivt amerikansk-russisk forhold, der ikke rigtigt findes.

»Problemet er, at det ikke har fået konsekvenser for Rusland. Den amerikanske regering bliver ved med at nære en falsk forestilling om, at Rusland og USA kan være partnere. Rusland ønsker tydeligvis ikke at være partner med USA; russerne har kategoriseret os som modstander, og et sådant forhold må vi nødvendigvis belave os på,« udtalte Mike Turner, der er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus for delstaten Ohio.

Josh Rogin er kommentator ved The Washington Post. © The Washington Post

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.